Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΙΔΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
- 02.10.24 09:43
Μετά την πολυήμερη κλιμάκωση της σύρραξης στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου και τις εκατέρωθεν ρίψεις πυραύλων και ρουκετών με τη Χεζμπολάχ, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή πήρε μια ακόμη πιο δυσοίωνη τροπή, με διττό τρόπο: ο μεγάλος «χορηγός» της οργάνωσης, το Ιράν, εξαπέλυσε απευθείας πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, για δεύτερη φορά στην ιστορία του μετά την περασμένη Άνοιξη, την ώρα που οι IDF ελίσσονταν για την προαναγγελθείσα χερσαία εισβολή στον Λίβανο με στόχους τόσο στο υπόγειο δίκτυο σηράγγων όσο και σε κατοικημένες περιοχές.
Το χειρότερο δυνατό σενάριο μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023, ένας «ολοκληρωτικός» πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή, φαντάζει τώρα πιο πιθανό από ποτέ, με το Ισραήλ να απειλεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και στρατιωτικούς αναλυτές να θεωρούν πως Νο1 στόχος θα είναι οι εγκαταστάσεις που το Ιράν στεγάζει και αναπτύσσει το πυρηνικό του πρόγραμμα – μία αποστολή ύψιστου κινδύνου που σχεδιάζεται εδώ και δεκαετίες.
Η ιρανική πυραυλική επίθεση συνέπεσε χρονικά και με μία πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση σε σταθμό τρένων του Τελ Αβίβ της οποίας οι εγκέφαλοι αναζητούνται. Στην Ιερουσαλήμ, σε περιφερειακές πόλεις αλλά και μεγάλα οδικά δίκτυα, πολίτες έτρεξαν να βρουν καταφύγιο καθώς περίπου 200 πύραυλοι, ανάμεσά τους και υπερηχητικοί, σφυροκοπούσαν το Iron Dome.
Σε αυτή την περίπτωση, πολύ περισσότερα βλήματα βρήκαν τον στόχο τους, σε σχέση με την αργή επίθεση του περασμένου Απριλίου που είχε αποσοβηθεί. Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε πως το 80% των πυραύλων προκάλεσαν την προσδοκόμενη καταστροφή, με το Ισραήλ να υποβαθμίζει τον αντίκτυπο χωρίς ωστόσο να τον παρουσιάζει ως μηδενικό. Ο εκπρόσωπος των IDF, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε πως αναχαιτίστηκε μεγάλος αριθμός πυραύλων αλλά παραδέχτηκε πως υπήρξαν καταστροφές στο κεντρικό και το νότιο Ισραήλ.
ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ: Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΝΑΣΡΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
Το φονικό χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση της σιιτικής οργάνωσης,…
Κανείς όμως δεν στέκεται στην καταμέτρηση των ζημιών και το ενδιαφέρον στρέφεται στη μεγάλη εικόνα του «μεσομακροπρόθεσμου μέλλοντος», με τον Economist να γράφει πως η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν αποκλείεται να ήταν μία στρατηγική παγίδα που έστησε το Ισραήλ στο Ιράν, ώστε να «νομιμοποιήσει» μία επιχείρηση με προμετωπίδα την πυρηνική απειλή της Τεχεράνης. Μετά την ιρανική επίθεση του Απριλίου, το Ισραήλ δεν είχε προβεί σε αντίποινα ευρείας κλίμακας αλλά λίγα 24ωρα αργότερα είχε καταστρέψει ένα νευραλγικό ραντάρ αεράμυνας. Η επιτυχία εκείνου του πλήγματος απέδειξε πως η άμυνα του Ιράν ήταν ευάλωτη στα ισραηλινά «γεράκια». Με τη Χεζμπολάχ ακέφαλη και κλονισμένη από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα, η συγκυρία φαίνεται να ευνοεί το Ισραήλ.
Αξιωματούχοι των IDF που μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας στον ιστότοπο Axios εκτιμούν πως στο στόχαστρο του Ισραήλ θα τεθούν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, χωρίς να αποκλείεται το σενάριο ενός μυστικού και ασύμμετρου μπαράζ δολοφονιών με θύματα πρόσωπα υψηλού προφίλ με ενεργό συμμετοχή σε ιρανικά προγράμματα.
Κατά το παρελθόν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε προσπαθήσει να πείσει τους στρατηγούς του για τη σημασία ενός χτυπήματος στο Ιράν, χωρίς αποτέλεσμα. Στην παρούσα φάση όμως, ίσως έχει καταφέρει να τους πείσει. Αξίζει, ίσως, να συνυπολογίσει κανείς σε όλα τα παραπάνω και το μήνυμα που απηύθυνε ο Νετανιάχου πριν λίγα 24ωρα στον… ιρανικό λαό: «Οταν επιτέλους το Ιράν απελευθερωθεί, και αυτή η στιγμή θα έρθει πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι, όλα θα είναι διαφορετικά. Οι δύο αρχαίοι λαοί μας, ο εβραϊκός λαός και ο περσικός λαός, θα ζήσουν εν ειρήνη. Να ξέρετε ότι το Ισραήλ στέκεται δίπλα σας», σημείωνε με νόημα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, προτρέποντας τους Ιρανούς να μην αφήσουν τους «φανατικούς θεοκράτες» ηγέτες τους να τους καταδικάσουν στη φτώχεια, την καταπίεση και τη δυστυχία».