Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Η βιωσιμότητα είναι το κλειδί για τα κτίρια νέας γενιάς στην ελληνική αγορά ακινήτων
Η ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτιρίου φέρνει μία σειρά από πολλαπλά οφέλη, τόσο για τους ιδιοκτήτες και χρήστες των κτιρίων, όσο και για την κοινωνία συνολικά. Από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Η ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτιρίου είναι μια σύνθετη και απαιτητική διαδικασία, η οποία προϋποθέτει ολοκληρωμένο και στοχευμένο σχεδιασμό. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Noval Property, έχοντας υιοθετήσει έγκαιρα τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, επενδύει και αναπτύσσει πρωτοποριακά, ευέλικτα και ανθεκτικά στην αλλαγή βιώσιμα κτίρια, που ανταποκρίνονται στις σημερινές, αλλά και τις μελλοντικές, ανάγκες των μισθωτών και συμβάλλουν στην ευεξία των χρηστών. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το «The Orbit» στη Λεωφόρο Κηφισίας. Δεν πρόκειται μόνο για ένα τοπόσημο, αλλά αφορά ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο παράδειγμα επανάχρησης και αξιοποίησης ενός παλαιού υφιστάμενου κτιρίου, μετατρέποντάς το σε ένα ενιαίο, σύγχρονο, βιοκλιματικό και περιβαλλοντικά φιλικό συγκρότημα γραφείων, με καταστήματα εστίασης και γυμναστήριο. Το ακίνητο είναι πιστοποιημένο κατά LEED Platinum. 

Ο δρόμος προς την ενεργειακή αναβάθμιση και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος

Η Noval Property εφαρμόζει τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού ακολουθώντας τις πλέον τεχνολογικά εξελιγμένες πρακτικές. Ανακυκλώσιμα υλικά, υλικά μειωμένου ενσωματωμένου άνθρακα, επανάχρηση νερού, συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, αυτοματισμοί, φυσικός αερισμός και φωτισμός, και φυτεμένες οριζόντιες και κατακόρυφες επιφάνειες, αποτελούν μερικές μόνο από τις αρχές σχεδιασμού, αλλά και κατασκευής, που υιοθετούνται με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των χρηστών, μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κτιρίων. 

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μελέτη και τον σχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου των κτιρίων. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση των χώρων πρασίνου στα κτίρια, η επιλογή φυτών υψηλής ανθεκτικότητας και χαμηλής ζήτησης σε νερό, οι αποδοτικές μέθοδοι άρδευσης με τη διαχείριση των ομβρίων και ο ενδελεχής έλεγχος της κατανάλωσης, αποτελούν ορισμένες από τις βασικές αρχές σχεδιασμού.

«Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΕΤΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΑΘ’ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ»

Περαιτέρω πρακτικές που υιοθετούνται είναι η ενίσχυση του φυσικού φωτισμού στο κτίριο, η χρήση κινούμενων σκιάστρων, η εφαρμογή ανακλαστικών υλικών που συμβάλλουν στη μείωση του φαινομένου της θερμικής νησίδας, και ο σχεδιασμός του εξωτερικού φωτισμού με γνώμονα τη μείωση της φωτορύπανσης του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, σημαντική συμβολή αποτελεί η εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς και η επιλογή και χρήση υλικών και πόρων με βιώσιμα χαρακτηριστικά. Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι όλα τα σύγχρονα κτίρια οφείλουν να σχεδιάζονται με υλικά που θα διασφαλίζουν μια τυπική διάρκεια ζωής τουλάχιστον 50 ετών, ώστε να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα λόγω της μη συχνής απαίτησης της αντικατάστασης υλικών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Nοval Property απέκτησε πρόσφατα ένα παλιό κτίριο γραφείων στη Λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι, στο οποίο οι εργασίες ριζικής ανακαίνισης έχουν ήδη ξεκινήσει και εντός του 2024 πρόκειται να μετατραπεί σε ένα πρωτοπόρο κτίριο γραφείων, με τον χαμηλότερο ενσωματωμένο άνθρακα και αποτύπωμα άνθρακα κατά τη λειτουργία του στην Ελλάδα. Παράλληλα, προχωρά η ανακατασκευή κτιρίου στην οδό Αρδηττού, στο Μετς, το οποίο θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κτίριο μικτών χρήσεων με στοχευμένη πιστοποίηση LEED Gold. Το έργο έχει μελετηθεί πολύ προσεκτικά, λαμβάνοντας μέτρα για μία βιώσιμη ανάπτυξη, μεταξύ άλλων και μέσω επανάχρησης υλικών, όπως η αποξήλωση μαρμάρων από τις όψεις και η χρήση τους στο εσωτερικό του κτιρίου.

Τα οφέλη της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων: αύξηση αξίας, βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα

Η ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτιρίου φέρνει μία σειρά από πολλαπλά οφέλη, τόσο για τους ιδιοκτήτες και χρήστες των κτιρίων, όσο και για την κοινωνία συνολικά. Από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που αναφέρθηκαν αποτελούν η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Αυτό συνεισφέρει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιδράσεων από την κλιματική αλλαγή και βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος. Η ενεργειακή αναβάθμιση συμβάλλει στην επίτευξη σταθερών θερμοκρασιών, δημιουργώντας συνθήκες άνετης διαβίωσης για τους χρήστες και τους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Περαιτέρω, οι μισθωτές απολαμβάνουν τα οφέλη από τα χαμηλότερα κόστη λειτουργίας του κτιρίου, εξαιτίας των χαμηλότερων καταναλώσεων που χαρακτηρίζουν ένα ενεργειακά αναβαθμισμένο ακίνητο.

Στην ελληνική αγορά, δεν υπάρχει σημαντικό απόθεμα ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων. Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται σημαντική ζήτηση, σε αντιδιαστολή με την προσφορά, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερα μισθώματα, αλλά και σε υψηλότερες αγοραίες αξίες.  

*Η Τζένη Μουρούσια είναι Chief Investment Officer στη Noval PropertyΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ