ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ
- 13.09.24 13:00
Σε μία χρονική συγκυρία που το «στοίχημα» του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κουρσκ δεν φαίνεται να έχει τα αναμενόμενα για τον στρατό αποτελέσματα, αφού η Ρωσία όχι μόνο δεν αποσύρει δυνάμεις από το ανατολικό μέτωπο, αλλά προελαύνει και με πρωτοφανή ρυθμό στο εσωτερικό της Ουκρανίας πλησιάζοντας κρίσιμες για την εφοδιαστική αλυσίδα πόλεις, οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου δείχνουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς που έχουν παραχωρήσει στις ουκρανικές δυνάμεις για χτυπήματα βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Η αντίδραση του Κρεμλίνου υπήρξε άμεση, και αυτή τη φορά όχι δι’ υπουργών ή εκπροσώπων, αλλά διά στόματος του ίδιου του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν που προειδοποίησε ότι μία αδειοδότηση χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της χώρας του, θα σήμαινε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε απευθείας πόλεμο με τη Ρωσία.
«Αυτό θα άλλαζε με σημαντικά την ίδια τη φύση της σύγκρουσης», δήλωσε ο Πούτιν σε δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης. «Θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία», διεμήνυσε, προσθέτοντας πως σε αυτή την περίπτωση η Μόσχα θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις αναλόγως των απειλών που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.
Σύμφωνα με τους New York Times, ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να δώσει το «πράσινο φως» υπερβαίνοντας μία ακόμα «κόκκινη γραμμή» στον πόλεμο της Ουκρανίας. Η συζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα, κατά την επίσημη επίσκεψη του νέου Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ στον Λευκό Οίκο. Ο ίδιος έσπευσε να υπενθυμίσει τη σκληρή γραμμή του ρίχνοντας την ευθύνη στο Κρεμλίνο: «Η Ρωσία ξεκίνησε αυτή τη σύγκρουση εισβάλοντας παράνομα στην Ουκρανία και η Ρωσία μπορεί να τερματίσει αυτή τη σύγκρουση αμέσως».
Η Βρετανία δηλώνει πρόθυμη να επιτρέψει την χρήση των δικών της πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow», ώστε η Ουκρανία να μπορεί να πλήξει ρωσικούς στόχους ακόμα και βαθιά μέσα στα ρωσικά εδάφη. Παρόλα αυτά, θεωρείται απίθανο να προχωρήσει μονομερώς σε μία τέτοια άδεια και επιδιώκει να πάρει την έγκριση της Ουάσιγκτον.
Εν τω μεταξύ, ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι, είτε σκόπιμα είτε όχι, διασχίζουν τον εναέριο χώρο κρατών μελών του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, με τη Λιθουανία να ζητά την κατάρριψή τους από νατοϊκά μαχητικά (σ.σ. οι ουρανοί της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας προστατεύονται από συμμαχικά σκάφη, καθώς οι χώρες αυτές δεν διαθέτουν επαρκή πολεμικά σμήνη). Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε πρόσφατα ότι η Πολωνία, όπως και άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή, έχουν «καθήκον» να καταρρίπτουν τους ρωσικούς πυραύλους πριν εισέλθουν στον εναέριο χώρο τους. Αλλά αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί εμπλοκή του ΝΑΤΟ από από τη Μόσχα και να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύρραξης.
Τούτου λεχθέντος, το ΝΑΤΟ δεν φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμο να κάνει αυτό το βήμα. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Mircea Geoană καταδίκασε πρόσφατα την υπερπτήση ενός ρωσικού drone σε εναέριο χώρο της Ρουμανίας, χαρακτηρίζοντάς την εξέλιξη αυτή «ανεύθυνη και δυνητικά επικίνδυνη». Όμως ο Geoana παραδέχτηκε πως η βορειοατλαντική συμμαχία δεν έχει «καμία πληροφορία που να υποδεικνύει σκόπιμη επίθεση της Ρωσίας κατά των συμμάχων».
Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό της Ουκρανίας, οι δυνάμεις της Ρωσίας πλησιάζουν το Ποκρόβσκ, που αποτελεί κόμβο πολλών σιδηροδρομικών και οδικών γραμμών για το Ντονμπάς. Αν ο ρωσικός στρατός καταφέρει να αποκόψει τις βασικές γραμμές ανεφοδιασμού των αντιπάλων, θα αλλάξει περαιτέρω η ισορροπία του μετώπου. «Οι προκλήσεις είναι τρομακτικές για την Ουκρανία. Κατά καιρούς τον Αύγουστο, τα στρατεύματά της υποχωρούσαν περισσότερο από 1,6 χιλιόμετρα την ημέρα» σημειώνουν οι New York Times.
Σε κάθε περίπτωση η περίοδος με δυνατότητα ταχείας μετακίνησης των στρατευμάτων αναμένεται να τερματιστεί σύντομα, καθώς οι σφοδρές βροχοπτώσεις που πλήττουν την Ουκρανία κάθε φθινόπωρο μετατρέπουν ολόκληρες εκτάσεις σε βάλτους, απροσπέλαστους για τα βαρέα πολεμικά οχήματα.