Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

default image
Είναι το 2023 η αφετηρία μια εποχής εξωστρέφειας για τα ελληνικά ΑΕΙ; Η Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, μιλά για την εδραίωση των πανεπιστημίων μας στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη

Ο δρόμος προς την ενισχυμένη εξωστρέφεια και διεθνοποίηση των πανεπιστημίων μας ξεκίνησε πριν από τριάμισι χρόνια. Προκειμένου να δώσουμε περισσότερη αυτονομία στα ΑΕΙ μας, θεσπίσαμε νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο τους εξασφαλίζει μεγαλύτερη ελευθερία ως προς την ανάπτυξη ενός ευρύτερου φάσματος συνεργασιών, όπως διπλά, κοινά πτυχία, ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, θερινά προγράμματα κ.ά., ενώ εξασφαλίσαμε πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ για δράσεις διεθνοποίησης και την προσέλκυση επισκεπτών καθηγητών και ερευνητών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ήδη λειτουργούν στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα με τη συμμετοχή φοιτητών από το εξωτερικό και μεγάλη ζήτηση, επιπλέον των πολλών ξενόγλωσσων μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Πλέον, οι προσπάθειές μας αποδίδουν καρπούς, καθώς αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερες νέες συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστήμια όπως το Harvard και το Yale, ενώ παράλληλα το Columbia ανακοίνωσε την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στην Αθήνα.

Το 2023, τα πανεπιστήμιά μας θα είναι ακόμα πιο ενισχυμένα. Με την υλοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου, με 1.850 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ από το 2019, αλλά και με αυξημένους οικονομικούς πόρους –καθώς επιχορηγήθηκαν εκτάκτως με 31,5 εκατ. ευρώ πλέον της τακτικής τους επιχορήγησης, που ανέρχεται σε 236 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένη κατά 25% σε σχέση με την αντίστοιχη του 2019–, με νέο νομικό πλαίσιο που τους εξασφαλίζει περισσότερες δυνατότητες, νέο μοντέλο διοίκησης, ενισχυμένη αξιοκρατία, διαφάνεια, εξωστρέφεια.

Το 2023 εύχομαι, και πιστεύω, ότι θα είναι χρονιά περαιτέρω εδραίωσης των πανεπιστημίων μας στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη μεταξύ των πιο φημισμένων ιδρυμάτων του κόσμου. Γιατί αυτή είναι θέση που τους αξίζει, αυτή είναι η θέση για την οποία προσπαθούμε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ