Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Ο ΑΝΑΡΧΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

Ο αναρχοκαπιταλιστής με το αλυσοπρίονο στο χέρι
Φωτ. EPA/Juan Ignacio Roncoroni
Ο 53χρονος Χαβιέρ Μιλέι, οικονομολόγος - τηλεπερσόνα που μέχρι πριν από μερικούς μήνες δεν απασχολούσε ιδιαίτερα τους πολιτικούς αναλυτές είναι, αναπάντεχα, ο επόμενος πρόεδρος της Αργεντινής, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στη νότια Αμερική

Οι φανατικοί υποστηρικτές του τον αποκαλούν «τρελό» ενώ ο ίδιος έχει αυτο-βαφτιστεί «λιοντάρι». Πιστεύει ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι μια μαρξιστική συνωμοσία με απώτερο στόχο την καταστροφή της οικογένειας, θεωρεί τα κλωνοποιημένα του σκυλιά ράτσας μαστίφ «παιδιά του με τέσσερα πόδια και είναι θετικός στην προοπτική να επιτρέπεται στους ανθρώπους να πωλούν τα ίδια τους τα ζωτικά όργανα.

Αυτός είναι ο Χαβιέρ Μιλέι, οικονομολόγος – τηλεπερσόνα που μέχρι πριν από μερικούς μήνες δεν απασχολούσε ιδιαίτερα τους πολιτικούς αναλυτές και, αναπάντεχα, ο επόμενος πρόεδρος της Αργεντινής, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στη νότια Αμερική.

Ο 53χρονος ανέτρεψε το πολιτικό δικομματικό κατεστημένο της Αργεντινής, συσπειρώνοντας ένα κύμα αντίδρασης με τις υποσχέσεις του για δραστικά μέτρα να συγκρατήσει τον πληθωρισμό εξαπολύοντας μια αντισοσιαλιστική σταυροφορία.

Αναρχοκαπιταλιστής ελευθεριακός

Θέλει να αντικαταστήσει το πέσο με το αμερικανικό δολάριο και επιμένει πως οι πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν να τυπώνουν χρήμα για να τερματιστεί η εκτίναξη του πληθωρισμού που έχει ξεπεράσει το 140%. Επίσης θέλει να εξαφανίσει την Κεντρική Τράπεζα.

Αυτοπροσδιορίζεται ως «αναρχοκαπιταλιστής», έχει ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης της εργατικής νομοθεσίας και προωθεί ένα «όραμα» για μικρότερη κυβέρνηση, με την κατάργηση των μισών υπουργείων – συμπεριλαμβανομένων της υγείας και της εκπαίδευσης. Είχε εμφανιστεί επανειλημμένα στην προεκλογική του εκστρατεία με ένα αλυσοπρίονο στο χέρι για μα δείξει ότι είναι υπέρ των.. περικοπών.

Η συρρίκνωση του κράτους συμβαδίζει με την επιθυμία του για την εκκαθάριση της «πολιτικής κάστας» από την κυβέρνηση της Αργεντινής, ξυπνώντας μνήμες του Τραμπ. Άλλωστε ο Μιλέι αναφέρεται στο πολιτικό «είδωλο» του.

Πριν ανελιχθεί στη δημόσια σφαίρα, διετέλεσε επικεφαλής οικονομολόγος της Corporación America, ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Αργεντινής, που διαχειρίζεται τα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας και όχι μόνο. Εργάστηκε εκεί μέχρι το 2021, οπότε και εξελέγη βουλευτής.

«Πόλεμος κουλτούρας»

Ο Μιλέι δεν βλέπει τον εαυτό του μόνο ως δεξιό πολιτικό, αλλά και ως «πολεμιστή της κουλτούρας» με αποστολή να ταρακουνήσει την κοινωνία της Αργεντινής. Ορισμένες από τις θέσεις του απηχούν τους πιο συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ, ενώ η αιχμηρή και γεμάτη βωμολοχίες ρητορική του «τον έχει ήδη αναγάγει σε εξέχουσα μορφή στον παγκόσμιο πολιτισμικό πόλεμο που κατά καιρούς κατακλύζει τον πολιτικό διάλογο στις ΗΠΑ, τη γειτονική Βραζιλία και αλλού» όπως σχολιάστηκε στον διεθνή Τύπο.

Αντιτίθεται στις φεμινιστικές πολιτικές και στις αμβλώσεις που η Αργεντινή νομιμοποίησε μόλις τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος έχει ζητήσει δημοψήφισμα για την κατάργηση του νόμου. Αρνείται επίσης τον ανθωπογενή ρόλο της κλιματικής αλλαγής. Σε τηλεοπτική του εμφάνιση, κατήγγειλε τον Αργεντινό Πάπα Φραγκίσκο ως “ηλίθιο” επειδή υπερασπίζεται την κοινωνική δικαιοσύνη. Τον αποκαλεί  «εκπρόσωπο της κακοήθειας στη Γη».

Πατώντας στα χνάρια του Τραμπ, και του MAGA μότο (“Να κάνουμε την Αμερική μεγάλη, ξανά”), ο Μιλέι ευαγγελλίζεται πως θα εξασφαλίσει για τη χώρα μια νέα περίοδο μεγαλείου.

«Η Αργεντινή θα διεκδικήσει ξανά τη θέση στον κόσμο που δεν έπρεπε ποτέ να έχει χάσει», δήλωσε ο Μιλέι στη νικητήρια συγκέντρωση της Κυριακής. Οι οπαδοί του έχουν αγκαλιάσει τον τραμπικό συσχετισμό. Συχνά άλλωστε φορούν καπέλα MAGA: “Make Argentina Great Again”.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ