Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Ο ΑΠΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΙΤΙΝΓΚ

Ο απλός τρόπος για να παρουσιάζουμε τους εαυτούς μας στα μίτινγκ
Φωτ. Redd F / Unsplash
Είτε πρόκειται για μια διαδικτυακή κλήση, είτε για στρογγυλό τραπέζι αίθουσας συνεδριάσεων, πολλά στελέχη ακολουθούν τη λογική «παρόν, παρελθόν, μέλλον», για να συνοψίσουν το βιογραφικό, τα πεπραγμένα και τις προσδοκίες τους.

Πολλοί ικανοί επαγγελματίες αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν καλούνται να μιλήσουν όχι τη δουλειά τους, αλλά τον ίδιο τους τον εαυτό.

«Παρόν, παρελθόν, μέλλον»

Είτε πρόκειται για μια διαδικτυακή κλήση, είτε για στρογγυλό τραπέζι αίθουσας συνεδριάσεων, μία διαδεδομένη μέθοδος που ακολουθούν πολλά στελέχη για να συνοψίσουν το βιογραφικό και τα πεπραγμένα τους είναι η «σπείρα του χρόνου»: παρουσιάζουν δηλαδή το προφίλ τους ξεκινώντας από το παρόν, συνεχίζοντας με το πρόσφατο παρελθόν και στο τέλος αναφέρονται στο μέλλον.

Το πιο συνηθισμένο σενάριο: ο επικεφαλής της σύσκεψης ζητά από όλους να συστηθούν εν συντομία. Ξαφνικά, ο εγκέφαλός μπαίνει σε υπερδιέγερση. «Τι πρέπει να πω για τον εαυτό μου;» Πολλοί ξεχνούν να αναφέρουν κάτι σημαντικό ή πλατιάζουν. Κάποιοι μπορεί να χάσουν το ενδιαφέρον τους. Ο απλός αφηγηματικός άξονας που υπενθυμίζει το Harvard Business Review, αποδεικνύεται χρήσιμος.

Παρόν

Ξεκινήστε με μια δήλωση σε ενεστώτα χρόνο για να συστηθείτε.

Παραδείγματα: 

«Γεια σας, είμαι η Ε. και είμαι μηχανικός λογισμικού. Αρμοδιότητά μου είναι η βελτιστοποίηση της εμπειρίας των πελατών».

«Χαίρομαι που σας γνωρίζω όλους. Με λένε Γ. και είμαι ο διευθυντής του δημιουργικού τμήματος. Εργάζομαι στο παράρτημα της Θεσσαλονίκης».

Φυσικά, το τι θα μοιραστεί ο καθένας θα εξαρτηθεί από την συγκεκριμένη κατάσταση και το ακροατήριο. Αν δεν είστε σίγουροι, το όνομα και ο τίτλος σας είναι μια καλή αφετηρία. Εάν υπάρχει η ευκαιρία να επεκταθείτε, μπορείτε επίσης να μοιραστείτε και άλλες λεπτομέρειες, όπως ένα τρέχον πρότζεκτ.

Παρελθόν

Το δεύτερο μέρος της τοποθέτησής σας ανήκει στην «προϊστορία» σας. Εδώ μπορείτε να προσθέσετε δύο ή τρία σημεία που θα παρέχουν στην ομάδα σχετικές λεπτομέρειες για την εμπειρία σας. Είναι επίσης η ευκαιρία σας να εδραιώσετε την αξιοπιστία σας. Σκεφτείτε την εκπαίδευσή σας και άλλα διαπιστευτήριά σας, προηγούμενα πρότζεκτ, εργοδότες και επιτεύγματα.

Παραδείγματα:

«Το υπόβαθρό μου είναι στην επιστήμη των υπολογιστών. Πριν από την ένταξή μου σε αυτή την ομάδα, είχα εργαστεί στο big data για τον εντοπισμό πληροφοριών για πελάτες μας στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης».

«Βρίσκομαι στην εταιρεία εδώ και οκτώ χρόνια. Πιο πρόσφατα, εργάστηκα στον λογαριασμό της Alpha Financial, όπου η περσινή καμπάνια μας κέρδισε ένα βραβείο Webby».

Μέλλον

Το τρίτο και τελευταίο μέρος αφορά στο μέλλον. Αυτή είναι η ευκαιρία να επιδείξετε ενθουσιασμό για το τι μέλλει γενέσθαι. Αν βρίσκεστε σε μια συνέντευξη για δουλειά, θα μπορούσατε να μοιραστείτε την εκτίμησή σας για τις ευκαιρίες στην εταιρεία. Αν βρίσκεστε σε ένα μίτινγκ, θα μπορούσατε να μοιραστείτε το ενδιαφέρον σας για το θέμα της συνάντησης. Αν ξεκινάτε ένα έργο με μια νέα ομάδα, είναι ευκαιρία να αναφερθείτε στους στόχους σας για το πρότζεκτ.

Παραδείγματα:

«Είναι τιμή μου που βρίσκομαι εδώ. Αυτό το έργο είναι μια σημαντική ευκαιρία για όλους μας».

«Είμαι ενθουσιασμένος που θα συνεργαστώ μαζί σας για να λύσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις των πελατών μας!»

***

Παρόν, παρελθόν, μέλλον. Εύγλωττα και αποτελεσματικά συστηνόμαστε με οδηγό ένα σαφές πλαίσιο, που μπορούν να ακολουθήσουν και οι επόμενοι στο τραπέζι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ