Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Ο ΙΣΚΙΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΨΗΛΩΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ G7 ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο ίσκιος του Τραμπ ψηλώνει πάνω από την G7 και την Ουκρανία
Οι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον στη G7 ομονοούν με το πλάνο της τρέχουσας κυβέρνησης των ΗΠΑ για χρηματοδότηση της Ουκρανίας με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, πριν από την όλο και πιο πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Οι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον στη G7 ομονοούν με το πλάνο της τρέχουσας κυβέρνησης των ΗΠΑ για χρηματοδότηση της Ουκρανίας με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, πριν από την όλο και πιο πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Πέρυσι, ο Τραμπ είχε αποφύγει να απαντήσει ευθέως στο CNN αν επιθυμούσε να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο με τη Ρωσία και, παρότι φέτος φάνηκε να αναγνώρισε ότι η επιβίωση της Ουκρανίας είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, δεν παρέλειψε να διαμαρτυρηθεί εμμέσως για την ασυμμετρία της οικονομικής ενίσχυσης προς το Κίεβο.

«Γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να ισοφαρίσει ή να πλησιάσει τα χρήματα που δίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για να βοηθήσουν μια χώρα που το χρειάζεται απεγνωσμένα;», αναρωτήθηκε με νόημα ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα του Truth Social, στα μέσα Απριλίου.

Το σχέδιο της G7, που θα συζητηθεί σε σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει το Κίεβο προκαταβολικά χρήματα με δάνειο της G7, το οποίο θα μπορούσε να υποστηριχθεί από τα μελλοντικά κέρδη που θα αναμένεται να προκύψουν από τα περίπου 350 δισ. δολάρια «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση.

Σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι Financial Times, ορισμένα μέλη της G7 ήταν αρχικά απρόθυμα να εγκρίνουν το σχέδιο, αλλά η οπτική γωνία τους έχουν αλλάξει μετά από διπλωματική προώθηση των ΗΠΑ, οι οποίες επιδιώκουν να εξασφαλίσουν συμφωνία στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7 τον επόμενο μήνα.

Το σχέδιο εκτιμάται ότι θα αποφέρει περίπου 50 δισ. δολάρια, που θα δοθούν στην Ουκρανία ήδη μέσα στο καλοκαίρι. Αυτή η χρηματοδότηση θα έφτανε σε μια κρίσιμη στιγμή για το Κίεβο, καθώς οι δυνάμεις του αγωνίζονται να αντισταθούν στις ρωσικές δυνάμεις κατοχής, που επιτίθενται με ανανεωμένη σφοδρότητα, μετά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις δυτικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Τα πιο απρόθυμα μέλη της G7 βλέπουν πλέον πιο θετικά την εξασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης για το Κίεβο, σε περίπτωση που ο Τζο Μπάιντεν χάσει στις φετινές προεδρικές εκλογές. Θα μπορούσε «να γίνει πριν από τον Νοέμβριο, ώστε, ακόμη και αν κερδίσει ο Τραμπ, τα χρήματα να έχουν ήδη προωθηθεί», δήλωσε στους FT πρόσωπο που συμμετέχει στις συζητήσεις.

Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ιαπωνία είχαν κατά το παρελθόν αντιταχθεί στα πιο «μεγαλόπνοα» σχέδια των ΗΠΑ, για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, φοβούμενες ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί προηγούμενο για την κατάσχεση κρατικής περιουσίας και να προκληθεί χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τις τελευταίες εβδομάδες όμως έδειξαν περισσότερο ανοιχτές στην προοπτική της μόχλευσης των κερδών για τη δημιουργία δανείων για την Ουκρανία. Ωστόσο, πηγές με γνώση των συζητήσεων υπογραμμίζουν πως δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί σημαντικότατες λεπτομέρειες, όπως το ποιος θα εκδώσει το χρέος (οι ΗΠΑ μόνες τους ή σύσσωμη η G7;), ποιος θα αναλάβει τον ρόλο εγγυητή, και πώς θα μοιραστεί το ρίσκο και η αποπληρωμή σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι προσδοκώμενες μελλοντικές αποδόσεις που θα δικαιολογούσαν ένα τόσο υψηλό δάνειο προς την Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ