Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Ο ΜΕΓΙΣΤΑΝΑΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΥΣ

Ο μεγιστάνας που έκανε όλους τους υπαλλήλους του εκατομμυριούχους
Φωτ. EPA
Η ιστορία της Broadcast.com και ο άνθρωπος που δεν κυνηγά μόνο τα δολάρια.

Η «άγια πρακτική» του Μαρκ Κιούμπαν να μοιράζει μπόνους στους υπαλλήλους του μετά από κάθε πώληση κάποιας εταιρείας του, έχει συχνά σαν αποτέλεσμα να αλλάζει εν μία νυκτή τις ζωές πολλών εργαζομένων του.

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας κρατά πάντα ένα μέρος των εσόδων για αυτόν το σκοπό και, αυτή ήταν και η περίπτωση όσων εργάζονταν στην Broadcast.com το 1999. «Σε κάθε επιχείρηση που έχω πουλήσει έχω πληρώσει μπόνους σε κάθε εργαζόμενο που ήταν εκεί πάνω από ένα χρόνο» έγραψε ο Κιούμπαν την Τρίτη στο X.

Και όσο μεγαλύτερη είναι η εξαγορά, τόσο μεγαλύτερο είναι και το μπόνους: το 1999, οι 300 από τους 330 υπαλλήλους της Broadcast.com έλαβαν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια έκαστος, όταν η υπηρεσία streaming πουλήθηκε στη Yahoo για 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Κιούμπαν ξεκίνησε ξεκίνησε την πρακτική των μπόνους που έμελλε να γίνει «παράδοση», όταν πούλησε την πρώτη του εταιρεία, μια εταιρεία λογισμικού που ονομαζόταν MicroSolutions, για 6 εκατομμύρια δολάρια στην CompuServe το 1990. Πήρε το 20% της συνολικής τιμής πώλησης, και το μοίρασε σε 80 υπαλλήλους.

Το 1995, ο Cuban επένδυσε και ανέλαβε τον επιχειρησιακό έλεγχο της AudioNet, της πλατφόρμας streaming που τελικά μετεξελίχθηκε στην Broadcast.com. Η κίνησή του τότε είχε αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό σε μια εποχή που το διαδίκτυο ήταν ακόμη στα σπάργανα. «Κανείς δεν το έκανε. Ο κόσμος νόμιζε ότι ήμουν ηλίθιος», έλεγε παλιότερα ο Κιούμπαν.

Με την πώληση της Broadcast.com, ο μεγιστάνας έλαβε ένα μεγάλο μέρος των μετοχών της Yahoo, οι οποίες θεωρούνταν ιδιαίτερα πολύτιμες εκείνη την εποχή. Αλλά αντί να τις κρατήσει, τις εξαργύρωσε γρήγορα. Ήταν ευχαριστημένος με τα χρήματα που είχε κερδίσει και υποψιαζόταν ότι το χρηματιστήριο ήταν υπερτιμημένο, όπως είχε πει στο GQ το 2022.

Μήνες αργότερα, η φούσκα των dot-com έσκασε και η τιμή της μετοχής της Yahoo βυθίστηκε. «Αυτό μου έδωσε ένα φοβερό μάθημα: Όταν κυνηγάς μόνο δολάρια, δε σου βγαίνει ποτέ σε καλό».

Πέρυσι, ο Κιούμπαν πούλησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών των Μάβερικς στις οικογένειες Άντελσον και Ντουμόντ, που διοικούν την εταιρεία Las Vegas Sands Corporation, σε μια συμφωνία που φέρεται να αποτιμά την αξία της ομάδας σε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος διατήρησε το 27%.

Η συμφωνία έθεσε τέλος στη μακροχρόνια ιδιότητα του Κιούμπαν ως μεγαλομέτοχου του ΝΒΑ. Το 2000, ο νεόκοπος τότε δισεκατομμυριούχος αγόρασε το αρχικό του μερίδιο στην ομάδα έναντι 285 εκατομμυρίων δολαρίων – χωρίς να διαπραγματευτεί ή να προσπαθήσει να ρίξει την τιμή ούτε κατά μία δεκάρα.

Σήμερα, η περιουσία του ανέρχεται στα 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ