Ο ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΟΥ
- 17.01.24 14:59
Μια ενεργειακή επανάσταση είναι απαραίτητη για τη μελλοντική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια από ό,τι περίμεναν οι άνθρωποι, δήλωσε ο Άλτμαν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Επειδή όμως η επανάσταση της σύντηξης είναι ακόμα πολύ μακριά, ο CEO της OpenAI προτρέπει τον πλανήτη να αγκαλιάσει την «παλιά, καλή» και επικίνδυνη πυρηνική σχάση.
«Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα» συνηθίζουν να λένε οι Αγγλοσάξονες όταν θέλουν να τονίσουν πως είναι αδύνατο να πάρει κανείς κάτι εκ του μηδενός και χωρίς κόστος. Η (πικρή) αυτή αλήθεια ισχύει και στην περίπτωση της ενεργοβόρας τεχνητής νοημοσύνης, όπως υπενθύμισε από το Νταβός ο «πατέρας» του ChatGPT και μπαρουτοκαπνισμένος, πλέον, CEO της OpenAI, Σαμ Αλτμαν.
Μια ενεργειακή επανάσταση είναι απαραίτητη για τη μελλοντική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια από ό,τι περίμεναν οι άνθρωποι, δήλωσε ο Άλτμαν σε εκδήλωση του Bloomberg, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Οι πιο φιλικές προς το κλίμα πηγές ενέργειας, ιδίως η πυρηνική σύντηξη ή η φθηνότερη ηλιακή ενέργεια και η αποθήκευση της, είναι η οδός για την τεχνητή νοημοσύνη, πρόσθεσε.
Ο Άλτμαν υπολογίζει όσο λίγοι το κόστος της Α.Ι. όχι μόνο για το μέλλον αλλά και στο παρόν. Όπως έγραφε πέρυσι ο Economist η Morgan Stanley εκτιμούσε ότι η παροχή μιας απάντησης σε ένα ερώτημα στο Chatgpt κοστίζει περίπου δύο σεντς, δηλαδή περίπου επτά φορές περισσότερο από μια αναζήτηση στο Google, λόγω της επιπλέον απαιτούμενης υπολογιστικής ισχύος. Η τράπεζα εκτιμούσε ότι για κάθε 10% των αναζητήσεων της Google που θα μεταφέρεται σε πλατφόρμες Α.Ι. μέχρι το 2025 θα αυξήσει, ανάλογα με τον αριθμό των λέξεων σε μια μέση απάντηση, από 700 εκατ. έως 11,6 δισ. δολάρια το λειτουργικό κόστος της Google (αύξηση 1% έως 14% σε σύγκριση με τις δαπάνες του 2023).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΗΞΗΣ
Τις τελευταίες δεκαετίες, ο τρόπος των αστεριών για την παραγωγή ενέργειας έχει «προσγειωθεί» σε γήινα…
Αναμενόμενο είναι πως, όσο η Τεχνητή Νοημοσύνη ενσωματώνεται στην παγκόσμια αγορά εργασίας, συμπληρώνοντας ή και αντικαθιστώντας εντελώς ανθρώπους, οι απαιτήσεις και το κόστος θα αυξηθούν.
«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να φτάσουμε εκεί χωρίς μια σημαντική ανακάλυψη», παραδέχθηκε χθες ο Άλτμαν προσθέτοντας πως η αλήθεια αυτή αποτελεί κίνητρο για περισσότερες επενδύσεις στη σύντηξη.
Άλλωστε ο ίδιος ο Άλτμαν έχει ήδη επενδύσει – το 2021 ενίσχυσε με 375 εκατομμύρια δολάρια ατην ιδιωτική αμερικανική εταιρεία πυρηνικής σύντηξης Helion Energy, η οποία υπέγραψε συμφωνία για την παροχή ενέργειας στη Microsoft.
Με κεφάλαια 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων η Microsoft, που αποτέλεσε το «ασφαλές λιμάνι» του Άλτμαν όταν εκείνος εκπαραθυρώθηκε για κάτι παραπάνω από ένα Σαββατοκύριακο από την OpenAI, είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής, αλλά η πυρηνική σύντηξη είναι ακόμα δεκαετίες μακριά από οποιαδήποτε εμπορική χρήση και στην Cop28, αρκετές χώρες συμφώνησαν την επιστροφή στην «παλιά, καλή» και επικίνδυνη ως προς τα απόβλητα παραγωγή ενέργειας από πυρηνική σχάση.
Τον περασμένο μήνα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο «πράσινος» προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ανακοίνωσαν ότι 20 χώρες υπέγραψαν διακήρυξη για τον τριπλασιασμό της πυρηνικής ενέργειας έως το 2050. Το πιο ενδιαφέρον οξύμωρο του κειμένου, ήταν οπωσδήποτε η αναφορά στον «καθοριστικό ρόλο» που αναμένεται να έχει η συγκεκριμένη τεχνολογία στην επίτευξη παγκόσμιων καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Νότια Κορέα και Ολλανδία υποστηρίζουν με θέρμη την επιστροφή σε μια τεχνολογία «ελάχιστων ατμοσφαιρικών ρύπων» χωρίς να αναφερθούν στους πολλαπλούς ελέφαντες στο δωμάτιο: τα ραδιενεργά κατάλοιπα που αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν τα πυρηνικά εργοστάσια να θάψουν στο υπέδαφος για 4.000 γενιές.
Ο Αλτμαν τα γνωρίζει πολύ καλά όλα αυτά, αλλά φροντίζοντας πρωτίστως για τις ανάγκες του τεχνητού παιδιού του, κατέληξε πως ο κόσμος πρέπει να «αγκαλιάσει» και την πυρηνική σχάση ως πηγή ενέργειας.