Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΟΙ 8 ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ

Οι 8 μικρές συνήθειες για περισσότερα χρόνια ζωής
Φωτ. Ryoji Iwata
Μεγάλη έρευνα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας σε 6.500 ενηλίκους μας υπενθυμίζει τον «χρυσό» κανόνα του ευ ζην, επιβεβαιώνοντας την άμεση σύνδεση της καρδιαγγειακής υγείας με τους βραδύτερους ρυθμούς γήρανσης.

Οι μικρές συνήθειες σε βάθος χρόνου φέρνουν μεγάλες αλλαγές: η τελευταία στατιστική ανάλυση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας σε 6.500 ενηλίκους μας υπενθυμίζει τον «χρυσό» κανόνα του ευ ζην, επιβεβαιώνοντας την άμεση σύνδεση της καρδιαγγειακής υγείας με τους βραδύτερους ρυθμούς γήρανσης.

Καθώς τα χρόνια κυλούν, πιο σημαντική από την ληξιαρχική μας ηλικία, αποδεικνύεται η φαινοτυπική, η βιολογική δηλαδή ηλικία σε ό,τι αφορά τον μεταβολισμό και τη λειτουργία των οργάνων μας, η οποία συνεκτιμάται με τη βοήθεια εννέα δεικτών στις εξετάσεις αίματος (συμπεριλαμβανομένης της γλυκόζης, της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και της κρεατινίνης).

Η επιτάχυνση της φαινοτυπικής ηλικίας, υπολογίζεται από τη διαφορά μεταξύ της φαινοτυπικής και της θεωρητικής ηλικίας ενός ατόμου και, όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο ταχύτερα γερνάει ο οργανισμός μας.

«Όσο βελτιώνεται η καρδιακή υγεία, τόσο μειώνεται η βιολογική γήρανση», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Νουρ Μακαρέμ, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Μέιλμαν του Ιατρικού Κέντρου Ίρβινγκ του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη. Η φαινοτυπική ηλικία «είναι ένας ισχυρός προγνωστικός δείκτης του μελλοντικού κινδύνου εμφάνισης ασθενειών και του θανάτου», επισημαίνει.

Οκτώ μικρές συνήθειες, για μεγαλύτερη ζωή

Η μελέτη, που συνεκτίμησε μια σειρά κοινωνικοοικονομικών παραγόντων, απέδειξε ότι οι ενήλικες με υψηλή καρδιαγγειακή υγεία ήταν, κατά μέσο όρο, περίπου έξι χρόνια νεότεροι βιολογικά από την ηλικία που έγραφε η ταυτότητά τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου, όπως εκτιμάται από τη λίστα των υγιεινών συνηθειών (Life’s Essential 8) της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Οι συμμετέχοντες με καλή καρδιαγγειακή υγεία είχαν αρνητική φαινοτυπική επιτάχυνση της ηλικίας – που σημαίνει ότι ήταν οργανικά νεότεροι από ό,τι τη θεωρητική τους ηλικία. Αντίθετα, οι συμμετέχοντες με χειρότερη καρδιαγγειακή υγεία ήταν πιο γηρασμένοι από τους συνομηλίκους τους.

Για παράδειγμα, η μέση πραγματική ηλικία των ατόμων με καλή καρδιαγγειακή υγεία ήταν 41 έτη, αλλά η μέση βιολογική τους ηλικία ήταν 36 έτη. Αντίθετα, παρότι η μέση πραγματική ηλικία των ατόμων με χειρότερη καρδιαγγειακή υγεία ήταν τα 53 έτη, βιολογικά ήταν 57 ετών.

Η λίστα “Life’s Essential” περιλαμβάνει συνήθειες και δείκτες που συνδέονται άρρηκτα με τη βέλτιστη καρδιαγγειακή υγεία.

Αυτές είναι:

  • ο καλός ύπνος,
  • η αποφυγή του καπνίσματος,
  • η τακτική σωματική δραστηριότητα,
  • η υγιεινή διατροφή,
  • το φυσιολογικό σωματικό βάρος και
  • η διατήρηση της γλυκόζης, της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.

«Η αργή βιολογική γήρανση δεν συνδέεται μόνο με μικρότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, αλλά και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μικρότερο κίνδυνο θανάτου», καταλήγει η Μακαρέμ και αναπόφευκτα κανείς συμφωνεί με τον αφορισμό του Αμερικανού πυγμάχου Τζο Λιούς, που μετά από έναν δύσκολο αγώνα παρατηρούσε πως «όλοι θέλουν να πάνε στον Παράδεισο, αλλά κανείς δεν θέλει να πεθάνει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ