Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΟΙ ΥΠΕΡΠΛΟΥΣΙΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ

Οι πλούσιοι παρακαλούν να φορολογηθούν
Φωτ. Quaid Lagan / Unsplash
Ενώ οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη κατάφεραν να διπλασιάσουν τις περιουσίες τους μέσα σε τέσσερα χρόνια, εκατοντάδες κροίσοι ζητούν από τους ηγέτες του κόσμου να τους φορολογήσουν για να καταπολεμηθούν οι ανισότητες.

Με αφορμή το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 268 κροίσοι ένωσαν τις φωνές τους και με κοινή τους επιστολή ζήτησαν από τους ηγέτες του κόσμου να τους φορολογήσουν αυστηρότερα.

Αυτοπροσδιοριζόμενοι ως «ακραία πλούσιοι», αυτοδημιούργητοι κροίσοι αλλά και κληρονόμοι τεράστιων περιουσιών, δεύτερης και τρίτης γενιάς, απαιτούν από τους πολιτικούς αρχηγούς που βρέθηκαν στο Νταβός να δράσουν τόσο σε εθνική κλίμακα, όσο και διεθνώς, με διακρατικό συντονισμό.

«Το μήνυμά μας στο Νταβός είναι απλό. Οι εκλεγμένοι ηγέτες πρέπει να φορολογήσουν εμάς, τους υπερπλούσιους. Θα ήμασταν περήφανοι αν πληρώναμε περισσότερα» σημειώνουν στην εισαγωγή της ανοιχτής επιστολής, που συνυπογράφουν, μεταξύ άλλων, η κληρονόμος του Walt Disney, Abigail Disney και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Black Rock, Morris Pearl.

«Στους παγκόσμιους ηγέτες που συγκεντρώνονται στο Νταβός: Είμαστε έκπληκτοι που έχετε αποτύχει να απαντήσετε στην απλή ερώτηση που σας θέτουμε εδώ και τρία χρόνια: Πότε θα φορολογήσετε τον ακραίο πλούτο; Εάν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των κορυφαίων οικονομιών του κόσμου δεν λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της δραματικής αύξησης της οικονομικής ανισότητας, οι συνέπειες θα συνεχίσουν να είναι καταστροφικές για την κοινωνία.

«ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ: ΣΑΣ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΕΜΑΣ, ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΡΙΖΙΚΑ ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΜΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΟΥΤΕ ΘΑ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΟΥΤΕ ΘΑ ΒΛΑΨΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ ΜΑΣ. ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΤΟΝ ΑΚΡΑΙΟ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΛΛΟΝ.»

Η προσπάθειά μας για δικαιότερη φορολογία δεν είναι ριζοσπαστική. Αντίθετα, είναι ένα αίτημα για επιστροφή στην κανονικότητα που βασίζεται σε μια νηφάλια αξιολόγηση των σημερινών οικονομικών συνθηκών. Είμαστε οι άνθρωποι που επενδύουμε σε νεοφυείς επιχειρήσεις, διαμορφώνουμε τις χρηματιστηριακές αγορές, αναπτύσσουμε τις επιχειρήσεις και προωθούμε τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Είμαστε επίσης οι άνθρωποι που επωφελούνται περισσότερο από το status quo. Αλλά η ανισότητα έχει φτάσει σε σημείο καμπής και το κόστος της για τον κίνδυνο οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής σταθερότητας είναι σοβαρό – και αυξάνεται καθημερινά. Εν ολίγοις, απαιτείται δράση τώρα.

Το αίτημά μας είναι απλό: σας ζητάμε να φορολογήσετε εμάς, τους πιο πλούσιους της κοινωνίας. Αυτό δεν θα αλλάξει ριζικά το βιοτικό μας επίπεδο, ούτε θα στερήσει τα παιδιά μας, ούτε θα βλάψει την οικονομική ανάπτυξη των εθνών μας. Αλλά θα μετατρέψει τον ακραίο και μη παραγωγικό ιδιωτικό πλούτο σε επένδυση για το κοινό δημοκρατικό μας μέλλον.

Η λύση σε αυτό δεν μπορεί να δοθεί με εφάπαξ δωρεές ή με φιλανθρωπία- η ατομική δράση δεν μπορεί να αποκαταστήσει την τρέχουσα κολοσσιαία ανισορροπία. Χρειαζόμαστε τις κυβερνήσεις μας και τους ταγούς μας να ηγηθούν. Και γι’ αυτό απευθυνόμαστε και πάλι σε εσάς με το επείγον αίτημα να δράσετε – μονομερώς σε εθνικό επίπεδο και από κοινού στη διεθνή σκηνή.

Κάθε στιγμή καθυστέρησης εδραιώνει το επικίνδυνο οικονομικό status quo, απειλεί τους δημοκρατικούς μας κανόνες και μετακυλύει την ευθύνη στα παιδιά και τα εγγόνια μας.Όχι μόνο θέλουμε να φορολογηθούμε περισσότερο, αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να φορολογηθούμε περισσότερο.Θα ήμασταν περήφανοι να ζούμε σε χώρες όπου αυτό είναι αναμενόμενο και περήφανοι για εκλεγμένους ηγέτες που χτίζουν ένα καλύτερο μέλλον» σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Εν τω μεταξύ…

Σχεδόν ταυτόχρονα με την επιστολή των υπερ-πλουσίων, η Oxfam, η Επιτροπή της Οξφόρδης για την αντιμετώπιση του λιμού, έδωσε στη δημοσιότητα νέα έκθεση σύμφωνα με την οποία η περιουσία των πέντε πλουσιότερων ανθρώπων σήμερα παγκοσμίως (Ελον Μασκ, Μπερνάρ Αρνό, Τζεφ Μπέζος, Λάρι Ελισον και Γουόρεν Μπάφετ) αυξήθηκε κατά 114% μετά το 2020.

«Οι πέντε πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι έχουν διπλασιάσει τις περιουσίες τους και, στον αντίποδα, σχεδόν 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν γίνει φτωχότεροι» παρατηρεί ο εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam, Amitabh Behar.

Αν η τάση και ο ξέφρενος ρυθμός πλουτισμού συνεχιστούν, ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος της ιστορίας θα είναι πραγματικότητα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, εκτιμά η Oxfam. Από την άλλη πλευρά, για την καταπολέμηση της φτώχειας θα χρειαστούν περισσότερα από 200 χρόνια, προσθέτει ο Behar.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΠΙΓΕΥΣΗ ΠΑΓΟΥ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΣ

Πόλεμος, Τεχνητή Νοημοσύνη, Ενέργεια, Οικονομία: Το παρόν και το μέλλον του πλανήτη συζητήθηκε, όπως και…

 

Οι πρόθυμοι-να-φορολογηθούν βαθύπλουτοι, δηλώνουν στην επιστολή τους πως θα ήταν περήφανοι αν πλήρωναν περισσότερα για την αντιμετώπιση της ακραίας ανισότητας, τη μείωση του κόστους διαβίωσης των εργαζομένων, την καλύτερη εκπαίδευση της επόμενης γενιάς, ισχυρά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, καλύτερες υποδομές και την πράσινη μετάβαση.

«Η αξία των δικαιότερων φορολογικών συστημάτων θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. Όλοι ξέρουμε ότι η “οικονομία της διαρροής προς τα κάτω” δεν έχει μεταφραστεί στην πραγματικότητα. Αντίθετα, μας έχει δώσει στάσιμους μισθούς, καταρρέουσες υποδομές, αποτυχημένες δημόσιες υπηρεσίες και έχει αποσταθεροποιήσει τον ίδιο το θεσμό της δημοκρατίας. Έχει δημιουργήσει ένα επαίσχυντο οικονομικό σύστημα ανίκανο να προσφέρει ένα φωτεινότερο, πιο βιώσιμο μέλλον. Αυτές οι προκλήσεις μόνο θα επιδεινωθούν αν δεν αντιμετωπίσετε την ακραία ανισότητα του πλούτου. Το πραγματικό κριτήριο μιας κοινωνίας μπορεί να βρεθεί, όχι μόνο στο πώς αντιμετωπίζει τους πιο ευάλωτους, αλλά και στο τι ζητάει από τα πλουσιότερα μέλη της. Το μέλλον μας είναι αυτό της φορολογικής υπερηφάνειας ή της οικονομικής ντροπής. Αυτό είναι το δίλημμα. Σας ζητάμε να κάνετε αυτό το αναγκαίο και αναπόφευκτο βήμα πριν να είναι πολύ αργά. Κάντε τις χώρες σας υπερήφανες. Φορολογήστε τον ακραίο πλούτο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ