Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ

Οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σε συνεντεύξεις για δουλειά και πώς να τις απαντήσετε
Φωτ. Hunters Race / Unsplash
Ανεξαρτήτως εταιρείας ή θέσης, οι επαγγελματικές συνεντεύξεις διέπονται πάντα από την ίδια λογική και έχουν κοινό ζητούμενο: τη γρήγορη και σφαιρική αξιολόγηση των υποψηφίων. Για αυτό τον λόγο άλλωστε, οι υπεύθυνοι των τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού απευθύνουν συχνά τις ίδιες ερωτήσεις, με μικρές παραλλαγές.

Ανεξαρτήτως εταιρείας και δουλειάς, οι επαγγελματικές συνεντεύξεις διέπονται πάντα από την ίδια λογική και έχουν κοινό ζητούμενο: τη γρήγορη και σφαιρική αξιολόγηση των υποψηφίων για την  εκάστοτε θέση. Για αυτό τον λόγο άλλωστε, οι υπεύθυνοι των τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού απευθύνουν συχνά τις ίδιες ερωτήσεις, με μικρές παραλλαγές. Ακολουθούν οι πιο συνηθισμένες και μερικές προτάσεις που θα κάνουν τις απαντήσεις μας να ξεχωρίσουν.

«Μπορείτε να μου μιλήσετε λίγο για τον εαυτό σας και να περιγράψετε σύντομα το υπόβαθρό σας;»

Βεβαιωθείτε ότι η ιστορία σας είναι συνεκτική και έχει ενδιαφέρον. Μιλήστε για τους λόγους που επιλέξατε να ασχοληθείτε με το επάγγελμά σας. Στην αφήγησή σας, συνδυάστε την ακαδημαϊκή εκπαίδευσή σας με τα ενδιαφέροντά σας και αναφερθείτε την εργασιακή σας εμπειρία, σας καθιστούν κατάλληλο-η για τη θέση. Αν στο παρελθόν έχε αναλάβει ένα απαιτητικό ή πολύπλοκο έργο, μη διστάσετε να το υπογραμμίσετε.

«Πώς πληροφορηθήκατε για τη θέση αυτή;»

Οι εργοδότες θέλουν να γνωρίζουν αν ενδιαφερθήκατε για την εταιρεία τους, αν ακούσατε για τη θέση από κάποιον υπεύθυνο προσλήψεων ή αν σας πρότεινε για τη θέση κάποιος σημερινός εργαζόμενος. Εν ολίγοις, θέλουν να γνωρίζουν πώς φτάσατε σ’ αυτούς. Εάν κάποιος σας συνέστησε για τη θέση, φροντίστε να αναφέρετε το όνομά του. Μην υποθέτετε ότι ο συνεντευξιαζόμενος γνωρίζει οπωσδήποτε για την παραπομπή. Αν αναζητήσατε μόνοι σας τη θέση, μιλήστε για τους λόγους που ενδιαφερθήκατε. Εξηγήστε πώς και γιατί οι αξίες σας ευθυγραμμίζονται με την αποστολή της εταιρείας. Θέλετε να πείσετε του υπεύθυνους επιλογής προσωπικού πως ξεχωρίσατε την επιχείρησή τους έναντι όλων των άλλων στις οποίες θα μπορούσατε να έχετε απευθυνθεί, για συγκεκριμένους λόγους.

Πώς αντιμετωπίζετε την πίεση ή τις αγχωτικές καταστάσεις;

Ο υποψήφιος εργοδότης σας θέλει να μάθει: Αντέχετε ή καταρρέετε υπό πίεση; Θέλει να βεβαιωθεί ότι δεν θα λυγίσετε όταν οι προθεσμίες πλησιάσουν. Η ικανότητα να παραμένετε ήρεμοι υπό πίεση είναι ένα ιδιαίτερα πολύτιμο ταλέντο. Μοιραστείτε μαζί του μια περίπτωση κατά την οποία παραμείνατε ήρεμοι παρά την αναταραχή.

«Ποιες είναι οι μισθολογικές σας προσδοκίες;»

Πριν πάτε στη συνέντευξη, καλό θα είναι να γνωρίζετε ποιος είναι ο μισθός για τη θέση. Ελέγξτε ιστότοπους όπως Glassdoor, Fishbowl ή Vault.com για πληροφορίες σχετικά με τους μισθούς. Θα μπορούσατε επίσης να ρωτήσετε άτομα του κλάδου, απευθυνόμενοι στην κοινότητά σας στο LinkedIn. Οι εργοδότες κάνουν σχεδόν πάντα αυτή την ερώτηση, επειδή κάθε θέση έχει προϋπολογισμό και θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι προσδοκίες σας συνάδουν με αυτόν τον προϋπολογισμό πριν προχωρήσουν. Να θυμάστε ότι είναι συχνά καλύτερο να συζητάτε ένα εύρος μισθών παρά ένα συγκεκριμένο νούμερο και να αφήνετε περιθώρια διαπραγμάτευσης. Είναι επίσης προτιμότερο να είστε προσεκτικοί και να αναφέρετε έναν ελαφρώς υψηλότερο νούμερο, καθώς είναι ευκολότερο να διαπραγματευτείτε προς τα κάτω παρά προς τα πάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ