ΟΙ «ΠΤΗΣΕΙΣ» ΤΗΣ ΣΑΧΑΡΑΣ ΩΣ ΧΡΗΣΜΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ
- 27.09.24 11:22
Ο δορυφόρος Suomi NPP απαθανάτισε ένα σύννεφο σκόνης καθώς αυτό «απογειώθηκε» από τη Σαχάρα με τους ανέμους, ταξιδεύοντας πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Η έρημος Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη πηγή αερομεταφερόμενης σκόνης στη Γη και, όπως γνωρίζουν πολύ καλά, από πικρή εμπειρία, και οι κάτοικοι της Ελλάδας, τα σωματίδια της μπορούν να ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, καλύπτοντας τους ουρανούς πάνω από πόλεις της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής.
Από τα τέλη της άνοιξης έως τις αρχές του φθινοπώρου, είναι σύνηθες για το ξηρό, σκονισμένο στρώμα αέρα της Σαχάρας να μεταφέρει τα σωματίδια προς τα δυτικά πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό ψηλά στην ατμόσφαιρα. Η δραστηριότητα υποχωρεί μετά τα μέσα Αυγούστου, καθιστώντας λιγότερο πιθανό ότι το νέφος που απεικονίζεται εδώ προορίζεται για ένα υπερωκεάνιο ταξίδι. Αντίθετα, σχηματίζει τόξο προς τα βόρεια αφού εκτοξευθεί πάνω από τον ωκεανό.
Φέτος το καλοκαίρι, αρκετά σύννεφα λεπτόκοκκης σκόνης από τη Σαχάρα έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας «ομίχλη» στο Τέξας.
Οι επιστήμονες μελετούν τα καλοκαιρινά φαινόμενα σκόνης της Σαχάρας και για την πιθανή επιρροή τους στα μεγάλα συστήματα καταιγίδων. Ο ξηρός, σταθερός, γεμάτος σκόνη αέρας μπορεί να εμποδίσει τον σχηματισμό τροπικών κυκλώνων στον Βόρειο Ατλαντικό. Και σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σκόνη μπορεί να διαμορφώσει ακόμα και το ύψος των βροχοπτώσεων που φέρνουν αυτές οι καταιγίδες.
Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης που βασίζεται σε μετεωρολογικά δεδομένα, τις εκτιμήσεις βροχόπτωσης του IMERG (Integrated Multi-Satellite Retrievals for GPM) της NASA και άλλες δορυφορικές μετρήσεις, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι το οπτικό βάθος της σκόνης -ένα μέτρο του πόσο φως φιλτράρεται εξαιτίας των νερών- ήταν ένας ασφαλής παράγοντας πρόβλεψης των βροχοπτώσεων από τους τροπικούς κυκλώνες. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, σε χαμηλότερες ποσότητες, τα σωματίδια σκόνης προωθούν το σχηματισμό νεφών που παράγουν βροχή, ενώ σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, η σκόνη που «κρύβει» το ηλιακό φως μειώνει την πιθανότητα βροχόπτωσης.