Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΕ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ

Δουλεύουμε περισσότερο από όλους στην ΕΕ, αλλά δεν είμαστε παραγωγικοί
Φωτ. Tetsuya Tomomatsu / Unsplash
Μια συνδυαστική ανάγνωση των εκθέσεων του ΟΟΣΑ, της Eurostat και του Κέντρου Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών, σκιαγραφεί την πραγματικότητα στην ελληνική αγορά εργασίας.

Τις λιγότερες ημέρες αναρρωτικής άδειας ετησίως, παίρνουν οι Ελληνες εργαζόμενοι σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) – λιγότερες από πέντε ετησίως, την ώρα που ο μέσος όρος ανά εργαζόμενο στη Νορβηγία είναι περίπου… ένας μήνας (25 ημέρες) και στη Γερμανία υπερβαίνει το δεκαπενθήμερο.  Η μόνη χώρα που μας πλησιάζει σε αυτό το στοιχείο είναι η γειτονική Ιταλία, αλλά και πάλι σχεδόν με τις διπλάσιες ημέρες αναρρωτικής άδειας, περίπου δέκα ανά εργαζόμενο σε ετήσια βάση. 

Η μεγάλη εικόνα πρέπει να συνδεθεί και με τα στοιχεία της Eurostat για το ποσοστό των υπαλλήλων που απουσιάζουν από τη δουλειά, με το β’ τρίμηνο του 2024 να βρίσκει την Ελλάδα στη δεύτερη χαμηλότερη θέση, με 3,1%, πίσω μόνο από τη Ρουμανία όπου απουσιάζει μόλις το 1,8%. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 10,40% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση 9,7%Και στις απουσίες, πρωταθλήτρια είναι πάλι η Νορβηγία με 17,1% ενώ ακολουθούν η Σουηδία (15,1%) και Φινλανδία (14,8%).

Η διαμετρικά αντίθετη εικόνα στις σκανδιναβικές χώρες οφείλεται εν μέρει στα περισσότερα προνόμια για τους εργαζόμενους, το σύστημα περίθαλψης αλλά και τη γήρανση του πληθυσμού. Όμως πέρα από όλα αυτά, η αλήθεια παραμένει πως στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι συχνά διστάζουν να ζητήσουν αναρρωτική άδεια, για να μην «δυσαρεστήσουν» τους εργοδότες τους. Όταν τα συμπτώματα δεν είναι σημαντικά, αρκετοί επιλέγουν να εργαστούν ακόμα και ως ασθενείς – είτε με τηλεργασία από το σπίτι, είτε (ακόμα και με λίγο χαμηλότερους ρυθμούς) με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας. 

«Γράφουμε» τις περισσότερες ώρες, αλλά δεν είμαστε παραγωγικοί

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι Ελληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες από όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, με 39,9 ώρες την εβδομάδα, την ώρα που ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι οι 36,1 ώρες και Γερμανία (34 ώρες), Αυστρία (33,6 ώρες) και Ολλανδία (32,2 ώρες) είναι πολύ κάτω από αυτόν. Κοντά στη Ελλάδα είναι χώρες όπως η Ρουμανία (39,5 ώρες) και η Πολωνία (39,3 ώρες), αλλά και πάλι λίγα λεπτά κάτω από εμάς. 

Ωστόσο, η παραγωγικότητα της εργασίας σε όρους ΑΕΠ ανά εργαζόμενο είναι χαμηλή στην Ελλάδα, και βρίσκεται μόλις στο 57% του μέσου όρου της Ευρωζώνης και στο 63% της ΕΕ. Μάλιστα σε όρους ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας διαμορφώνεται ακόμα χαμηλότερα – στο 44% της Ευρωζώνης και στο 50% της ΕΕ με την ετήσια έκθεση του Συμβουλίου Παραγωγικότητας του ΚΕΠΕ να επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία απέχει από το να ακολουθήσει μια πορεία ουσιαστικής σύγκλισης με την Ευρώπη.

Ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, η παραγωγικότητα της εργασίας μειώθηκε κατά 20% την περίοδο 2009-2023.

Η εικόνα ίσως συμπληρώνεται με την έκθεση του ΟΟΣΑ για την ευζωία στις 38 χώρες-μέλη του Οργανισμού, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, και συνυπολογίζει πάνω από 80 δείκτες, οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς. 

Όπως υπογραμμίζεται, η Ελλάδα είναι το μοναδικό μέλος στον ΟΟΣΑ που οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης του 2008-2009 άρχισαν να υποχωρούν μόνο στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2010. Το αποτέλεσμα είναι σε όλους τους δείκτες για το πραγματικό εισόδημα, τις θέσεις εργασίας και την αίσθηση ασφάλειας η Ελλάδα να έχει ξεκινήσει από το τέλος και να βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις της κατανομής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ