ΕΠ’ ΩΜΟΥ, REARM
- 07.03.25 13:44

Η σκιά της αμερικανικής «υποχώρησης» από την Ευρώπη ήταν ομοτράπεζη των 27 στη χθεσινή έκτακτη σύνοδο κορυφής, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν την άμυνα, μετά την προειδοποίηση – απειλή του Λευκού Οίκου ότι ενδέχεται να αναθεωρήσουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρείχαν στη γηραιά ηπείρου τα τελευταία 80 χρόνια, εξαιτίας της πορείας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μέσα σε έξι εβδομάδες, ο νέος – παλιός Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει μεταβάλει ριζικά τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, διακόπτοντας παράλληλα τη στρατιωτική βοήθεια και τη συνεργασία πληροφοριών με την Ουκρανία, ενώ υποδαυλίζει τις αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να προστατεύουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση επίθεσης.
Με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να κατηγορεί τη Ρωσία ότι αποτελεί μια «υπαρξιακή απειλή» για την ευρωπαϊκή ήπειρο, οι εταίροι επιταχύνουν τις προετοιμασίες τους για ένα όχι τόσο απίθανό ενδεχόμενο να κληθούν να υπερασπιστούν την ασφάλειά τους χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, σενάριο που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αδιανόητο. Όχι πια όμως.
Ο διπλωματικός χρόνος φαίνεται να επιταχύνεται: ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έδωσε αυτονόητα το «παρών» επιβεβαίωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να παρουσιάσει ένα πρώτο προσχέδιο κατάπαυσης του πυρός, εν όψει των συνομιλιών μεταξύ Κιέβου – Ουάσινγκτον.
Εξοπλισμοί, ξανά
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο που θα μπορούσε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση έως και 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ευρώπης. Τα κράτη μέλη θα έχουν πρόσβαση σε δάνεια συνολικής αξίας έως και 150 δισεκατομμυρίων ευρώ (162 δισεκατομμύρια δολάρια), προκειμένου να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως «σημείο καμπής» για την Ευρώπη.
Παράλληλα, ο Εμμάνουελ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα χορηγήσει επιπλέον 30 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας κεφάλαια από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευθεί από την Ευρώπη. Και εμφανίζεται κάτι παραπάνω από πρόθυμος να «ανοίξει» την γαλλική πυρηνική «ομπρέλα» πάνω από την Ευρώπη, ιδέα που δεν άφησε αδιάφορο ούτε τον Βρετανό (και επομένως εξίσου «πυρηνικό») πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.