GOOGLE ΚΑΙ META ΑΠΛΩΝΟΥΝ MEGA-ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ
- 17.07.25 12:26

«Στον αιώνα της πληροφορίας η άγνοια είναι επιλογή», όπως είθισται να λέγεται, αλλά για να γίνει διαθέσιμη η όποια πληροφορία απαιτείται η κατάλληλη υποδομή.
Για τον λόγο αυτό, οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί Meta και Google επιταχύνουν την κατασκευή ενός παγκόσμιου δικτύου υποθαλάσσιων καλωδίων, προκειμένου να καλύψουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για ευρυζωνικότητα και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Τα υποθαλάσσια δίκτυα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου Ιστού, εξασφαλίζοντας σταθερές και ασφαλείς διεθνείς κλήσεις, τραπεζικές συναλλαγές και ανταλλαγές κρίσιμων δεδομένων. Αν και οι δορυφόροι ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο, εκτιμάται ότι έως και το 95% της διεθνούς διαδικτυακής κίνησης διακινείται, προς το παρόν, μέσω αυτών των καλωδίων που διασχίζουν τους βυθούς των ωκεανών.
Παραδοσιακά, οι επενδύσεις σε τέτοιες υποδομές ήταν έργο τηλεπικοινωνιακών κολοσσών ή διακρατικών συμπράξεω, αλλά την τελευταία δεκαετία οι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Meta, η Google, η Amazon και η Microsoft έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο.
Η Meta ανακοίνωσε πρόσφατα το φιλόδοξο «Project Waterworth», για ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 50.000 χιλιομέτρων — μεγαλύτερο δηλαδή από την περίμετρο της Γης. Το καλώδιο αυτό θα συνδέει πέντε ηπείρους, μεταφέροντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων σε ΗΠΑ, Ινδία, Βραζιλία και Νότια Αφρική.
Σύμφωνα με τον Άλεξ Αΐμ της Meta, υπεύθυνο για τις υποδομές δικτύου, το έργο εξυπηρετεί τρεις στρατηγικούς στόχους: χωρητικότητα, ανθεκτικότητα και παγκόσμια κάλυψη. «Η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται υπολογιστική ισχύ, δεδομένα και συνδεσιμότητα», τόνισε, επισημαίνοντας πως η διασύνδεση δεν αφορά μόνο επίγεια κέντρα δεδομένων, αλλά και διηπειρωτικές συνδέσεις.
Από την πλευρά της, η Google ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του καλωδίου Sol, που θα συνδέει τις ΗΠΑ με τις Βερμούδες, τις Αζόρες και την Ισπανία. Το έργο αποσκοπεί στην ενίσχυση των υπηρεσιών Google Cloud και AI διεθνώς.
Η εγκατάσταση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια και περιλαμβάνει φάσεις όπως σχεδιασμό της διαδρομής, έκδοση αδειών, παραγωγή των διατάξεων, δοκιμές και ενεργοποίηση. Τα καλώδια αυτά έχουν πάχος όσο ένα … λάστιχο κήπου το καθένα, και αποτελούνται από δέσμες οπτικών ινών. Όπως σχολιάζει ο Νάιτζελ Μπέιλιφ, διευθυντής του τομέα που αφορά το παγκόσμιο υποθαλάσσιο δίκτυο της Google, «η διαδικασία παραμένει ουσιαστικά ίδια με εκείνη του 1850: τοποθετούμε το καλώδιο σε πλοίο και το απλώνουμε αργά στον βυθό».
Αφού τεθεί σε λειτουργία, ένα τέτοιο καλώδιο μπορεί να εξυπηρετεί αδιάλειπτα για 20 χρόνια.
Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Oxford Internet Institute, η αυτοχρηματοδότηση τέτοιων έργων από εταιρείες όπως η Meta και η Google δείχνει πως οι εταιρείες αυτές έχουν πλέον το μέγεθος να επενδύουν μόνες τους σε υποδομές που άλλοτε απαιτούσαν κοινοπραξίες για να υλοποιηθούν. Ωστόσο, αυτή η μετατόπιση ενδέχεται να εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη συγκέντρωση της ισχύος στα χέρια λίγων εταιρειών, τονίζουν αναλυτές.