ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΡΓΙΩΝ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ;
- 16.07.25 11:45

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαϊρού, πρότεινε την κατάργηση δύο εθνικών αργιών —της Δευτέρας του Πάσχα και της 8ης Μαΐου— ως μέρος ενός φιλόδοξου, κατ’ αυτόν, σχεδίου δημοσιονομικής εξυγίανσης ύψους 43,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται όμως για ένα μέτρο-σοκ που αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις τόσο στους πολίτες όσο και στο Κοινοβούλιο.
Η πρόταση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου δημοσιονομικού ελλείμματος στην ευρωζώνη. Ο Μπαϊρού επιδιώκει να μειώσει το έλλειμμα από το 5,4% του ΑΕΠ που αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος, στο 4,6% το 2026, με απώτερο στόχο να επανέλθει εντός του ευρωπαϊκού ορίου του 3% έως το 2029.
«Η χώρα μας είναι εθισμένη στις δημόσιες δαπάνες», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός σε ομιλία του στο Παρίσι εξηγώντας πως το χρέος αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ κάθε δευτερόλεπτο, και πως αν δεν γίνει τίποτα, το κόστος εξυπηρέτησης του θα φτάσει τα 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2029. «Αυτή είναι η τελευταία στάση πριν από τον γκρεμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Μπαϊρού υποστήριξε ότι το έθνος πρέπει να εργάζεται περισσότερο, με στόχο την αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. «Η μόνη διέξοδος είναι να παράγουμε περισσότερο», σημείωσε.
Η πρόταση για κατάργηση της 8ης Μαΐου, που τιμά την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας, πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις. Ο πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, χαρακτήρισε την πρόταση «ευθεία επίθεση στην ιστορία μας, τις ρίζες μας και τους εργαζόμενους» με ανάρτηση στην πλατφόρμα X. Ο Μπαϊρού επιμένει πως χωρίς ριζικά μέτρα, η Γαλλία κινδυνεύει με δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Όπως σημειώνει, η δέσμευσή του είναι να τηρήσει το ευρωπαϊκό πλαίσιο και να επαναφέρει την οικονομική αξιοπιστία της χώρας.
Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει επίσης νέους φόρους για τα υψηλότερα εισοδήματα και πάγωμα στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα στα επίπεδα του 2025. Ο Μπαϊρού επισπεύδει την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού –που παραδοσιακά γίνεται τον Σεπτέμβριο– ώστε να κερδίσει χρόνο για να πείσει τους βουλευτές να δεχτούν τις περικοπές και τις αυξήσεις φόρων.
Ο προκάτοχός του αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο μετά από κοινοβουλευτική ήττα που αφορούσε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025. Η κυβέρνηση δέχεται εκ νέου πίεση από τις αγορές καθώς η ανησυχία για την πολιτική σταθερότητα και την επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών έχει οδηγήσει πολλούς επενδυτές να εγκαταλείψουν τα γαλλικά κρατικά ομόλογα. Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με εκείνο της Γερμανίας. Την Τρίτη, το επιτόκιο για τα δεκαετή γαλλικά ομόλογα παρέμενε υψηλότερο κατά 70 μονάδες βάσης σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά – επίπεδο που αγγίζει τα υψηλότερα των τελευταίων τριών εβδομάδων.
Το φθινόπωρο αναμένεται «θερμό» στο πολιτικό σκηνικό, καθώς ο Μπαϊρού καλείται να πείσει μια διχασμένη Εθνοσυνέλευση και μια κοινωνία που ήδη βρίσκεται σε ένταση λόγω της ακρίβειας και των περικοπών.