ΟΙ ΕΥΕΛΙΚΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΒΡΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
- 24.10.23 13:09
Η πανδημία της Covid-19 ανάγκασε τον κόσμο των εργαζομένων να αλλάξει θεμελιωδώς. Εταιρείες και οργανισμοί από όλη τη γη, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την κλίμακά τους, αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν σε μια νέα, εξ αποστάσεως δομή, σχεδόν εν μια νυκτί. Η αλλαγή αυτή ωστόσο, παρ’ όλη τη βιαιότητά της, έδωσε την ευκαιρία σε όλες αυτές τις εταιρείες και τους οργανισμούς να επαναπροσδιορίσουν απαρχαιωμένες εργασιακές συνήθειες και να εντάξουν νέες μακροπρόθεσμες στρατηγικές, οι οποίες τελικά ευνοούν τις ίδιες, τους ανθρώπους τους και το περιβάλλον.
Η υβριδική εργασία, η οποία επιτρέπει σε εκατομμύρια εργαζομένων να μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ των κεντρικών γραφείων της εταιρείας τους, των κατοικιών τους και ενός ευέλικτου χώρου εργασίας, είναι πλέον ίσως και αυτονόητη για αμέτρητο αριθμό ανθρώπων. Στην Ελλάδα, χάρη στην παρουσία της IWG, εταιρεία με ηγετική θέση παγκοσμίως στον τομέα των ευέλικτων χώρων εργασίας, οι επαγγελματίες έχουν την επιλογή να εξυπηρετούνται σε χώρους απαράμιλλης ποιότητας σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Το υβριδικό αυτό μοντέλο είναι και η βασική επιλογή των εργαζομένων, καθώς τους επιτρέπει να διατηρούν μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικού και προσωπικού βίου, και να έχουν περισσότερη αυτονομία. Σε πρόσφατη έρευνά της μάλιστα, η IWG διατυπώνει πως το 72% του προσωπικού μιας εταιρείας θα επέλεγε κατά προτεραιότητα ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας ακόμα και αν η καθημερινή παρουσία στο γραφείο θα μπορούσε να συνεπάγεται καλύτερες αποδοχές.
Ποια είναι ωστόσο κάποια από τα επιπλέον πλεονεκτήματα του υβριδικού μοντέλου εργασίας; Καθώς πολλές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με το αυξανόμενο κόστος ζωής, και ενόψει μιας ενδεχόμενης οικονομικής ύφεσης, οι εταιρείες που αντιλαμβάνονται ήδη τα νέα αυτά δεδομένα προχωρούν σε ένα πιο λιτό λειτουργικό μοντέλο, μειώνοντας στο ελάχιστο τις λειτουργικές τους δαπάνες. Σύμφωνα με την Global Workplace Analytics, οι εταιρείες που λειτουργούν υβριδικά κερδίζουν έως και 10.000 ευρώ ανά έτος, ανά εργαζόμενο, καθώς δεν πληρώνουν πλέον ακριβά ενοίκια καθώς και τους αντίστοιχους ακριβούς λογαριασμούς ενέργειας.
«ΚΑΘΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ, ΚΑΙ ΕΝΟΨΕΙ ΜΙΑΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΦΕΣΗΣ, ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΤΑ ΝΕΑ ΑΥΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΠΙΟ ΛΙΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ, ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΑΠΑΝΕΣ»
Το να επιτρέπει μια εταιρεία στους υπαλλήλους της να εργάζονται από όπου οι ίδιοι επιθυμούν, τονώνει το ηθικό των εργαζομένων, την παραγωγικότητά τους, το ευ ζην τους, και αυξάνει και τα ποσοστά παραμονής στον ίδιο εργοδότη. Επιπλέον, μειώνοντας στο ελάχιστο την απαίτηση να μετακινούνται ολόκληρες ομάδες ανθρώπων από και προς το γραφείο, ελαχιστοποιείται κατά πολύ ο χρόνος μετακινήσεων και φυσικά το ενεργειακό αποτύπωμα ενός οργανισμού.
Η IWG λειτουργεί στην Ελλάδα υπό δύο επωνυμίες, Regus και Spaces, διασφαλίζοντας έτσι πως οποιαδήποτε εταιρεία, οποιουδήποτε μεγέθους, μπορεί να βρει την κατάλληλη λύση στις ανάγκες που συνδέονται με τον χώρο εργασίας. H Regus παρέχει υψηλών προδιαγραφών παραδοσιακούς γραφειακούς χώρους, ενώ η Spaces δημιουργεί ένα πιο boutique επαγγελματικό concept γύρω από τη συνεργασία.
Εταιρείες όλων των μεγεθών, και από όλους τους τομείς, ανήκουν στην ποικιλόμορφη πελατειακή βάση της IWG − από μικρές νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), αμιγώς ελληνικές εταιρείες, μέχρι και τις μεγαλύτερες πολυεθνικές (το 83% των Fortune 500 εταιρειών), όπως η Cisco, η Apple, η Amazon, η Mastercard κ.ά. Τα μέλη του δικτύου της έχουν πλήρη πρόσβαση σε ένα παγκόσμιο δίκτυο, με περίπου 4.000 σημεία σε περισσότερες από 120 χώρες. Στους κοινόχρηστους χώρους εργασίας των κέντρων της, στις αίθουσες συσκέψεων μέχρι και στα ιδιωτικά γραφεία μπορούν να γίνουν κρατήσεις που να αφορούν σε κάποιες λίγες ώρες, ημέρες ή και μήνες παραμονής μέσω των αντίστοιχων Regus & Spaces εφαρμογών.
Και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών στη μετά πανδημίας εποχή συνεχίζει να διατηρεί και να υποστηρίζει το υβριδικό μοντέλο εργασίας, η IWG επικεντρώνεται στο να αναπτύσσει περαιτέρω το δίκτυό της στοχεύοντας σε περισσότερα από 1.000 νέα σημεία εντός των επόμενων 12 μηνών.
Η υβριδική εργασία πράγματι δημιουργεί έναν νέο ορίζοντα ευκαιριών, καθώς άνθρωποι και οργανισμοί αντιλαμβάνονται τα οφέλη τόσο στους ιδίους όσο και στα κέρδη τους, αλλά και στον πλανήτη. Ο Mark Dixon, Διευθύνων Σύμβουλος της IWG, συνοψίζει χαρακτηριστικά όλα τα παραπάνω ως εξής: «Μας δίνει την ευκαιρία να επιλέξουμε και να κρατήσουμε στον οργανισμό μας τα καλύτερα ταλέντα, να αυξήσουμε παραγωγικότητα και κέρδη, να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα, και οι άνθρωποι και οι κοινωνίες να μεγαλουργούν καθώς οι επενδύσεις θα εκτοξεύονται».
*Ο Αλέξανδρος Κουδουνάς είναι Επικεφαλής Ανάπτυξης Δικτύου Ελλάδας και Κύπρου International Workplace Group – IWG