ΟΙ ΕΞΤΡΑ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ VIDEOGAMES
- 02.12.24 15:19
Σε μία κατακόρυφη ανοδική οκταετία μπορεί να προσβλέπεί το σύμπαν των βιντεοπαιχνιδιών, προοπτική εξαιρετική τόσο για τους gamers και τους developers όσο και για τους επενδυτές.
Η παγκόσμια αγορά των videogames προβλέπεται πως θα αναπτυχθεί πάνω από 10% έως το 2029, από τα 244,22 δισ. που αναμένεται να κλείσει φέτος, στα 400 δισ. δολάρια ετησίως.
Η πικρή αλήθεια για τους δημιουργούς είναι πως εξαιτίας του τεράστιου ανταγωνισμού, τα περιθώρια κέρδους μειώνονται και το 2023 πολλές εταιρείες του κλάδου αναγκάστηκαν να ρίξουν τα κόστη τους, απολύοντας προσωπικό και εφαρμόζοντας πλάνο περικοπών στα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης.
Πολλά στούντιο στρέφονται τώρα στην Τεχνητή Νοημοσύνη για τον σχεδιασμό των επόμενων τίτλων. Τα αποτελέσματα αυτής της επανάστασης μένει να αποδειχθούν, αλλά σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη θεωρείται εγγυημένη, με την εταιρεία αναλύσεων και συμβούλων Spherical Insights να εκτιμά πως το 2032 η αγορά των videogames θα αξίζει πάνω από 920 δισ. δολάρια.
Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία του gaming γνωρίζει μια δεύτερη άνθηση, λόγω της διευρυνόμενης χρήσης smartphone νέας γενιάς και την εισαγωγή δικτύων υψηλής ταχύτητας, όπως το 5G.
ΒΙΝΤΕΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΙΣΧΥΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Ο κόσμος των βιντεοπαιχνιδιών αποτελεί όλο και ισχυρότερη πηγή ήπιας ισχύος, επιρροής – ενδεχομένως όμως…
Ως οι πλέον πολυπληθείς χώρες, Κίνα και Ινδία μετρούν και τους περισσότερους gamers, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Βραζιλία. Τα περισσότερα χρήματα κατά κεφαλή ξοδεύουν οι παίκτες από ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα, ενώ αρκετά χρήματα είναι διατεθειμένοι να δώσουν και όσοι παίζουν videogames σε Ευρώπη, Αυστραλία και Ταϊβάν. Στην Κίνα και τη Βραζιλία, ο μέσος παίκτης δεν ξοδεύει περισσότερα από 100 δολάρια, ενώ η Ινδία έχει τις χαμηλότερες δαπάνες ανά παίκτη με περίπου 4 δολάρια.
Στις αναδυόμενες οικονομίες, οι προγραμματιστές παιχνιδιών επενδύουν στην ανάπτυξη και τη βελτιστοποίηση λογισμικού για πλατφόρμες όπως PlayStation, Xbox και Windows PC, προσφέροντας τελικά μια ενοποιημένη εμπειρία μέσω cloud πλατφορμών. Ανάμεσα στους μεγαλύτερoυς παίκτες είναι οι Sony, Microsoft, Electronic Arts Inc., Disney, Google, Lucid Games, Epic Games, Nintendo, Tencent Holdings, Ubisoft Entertainment SA, Activision Blizzard, Apple και Rovio.
Σύμφωνα με τη NewGenApps, μέχρι το 2025, η παγκόσμια βάση gamers για παιχνίδια AR και VR αναμένεται να αγγίξει τα 216 εκατομμύρια. Σε διεθνή έρευνα με στελέχη τεχνολογικών εταιρειών, ιδρυτές startups και επενδυτές, το 59% εκτίμησε ότι ο τομέας του gaming θα κυριαρχήσει στις επενδύσεις, με φόντο την ανάπτυξη εφαρμογών για τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας.
Και καθώς ορισμένα κρυπτονομίσματα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, πολλές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένου του gaming, εξετάζουν τρόπους ενσωμάτωσής τους σε προϊόντα και υπηρεσίες, όπως αγορές και ανταλλαγές εντός παιχνιδιών, αντικειμένων ή χαρακτήρων.
Ένας ακόμα βασικός λόγος που η αγορά του gaming ενισχύεται σημαντικά και που δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί, είναι η αυξανόμενη δημοτικότητα των E-sports, τα οποία κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην αγορά. Η άνοδος των ηλεκτρονικών «αθλημάτων» απευθύνεται κυρίως σε millennials που, παράλληλα με τους έφηβους, εξασφαλίζουν μια κατά τα φαινόμενα αέναη άνοιξη στην αγορά του gaming.