Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ; Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΟΥΑΪΟΜΙΝΓΚ

Τεχνητή νοημοσύνη για δήμαρχος; Η περίπτωση του Ουαϊόμινγκ
Φωτ. Diane Picchiottino / Unsplash
Ενας κάτοικος του Σαγιέν προσφέρεται να γίνει το «ανθρώπινο άβαταρ» ενός chatbot της Open AI, προκειμένου το σύστημα να κυβερνήσει τους ανθρώπους με «λογική και δικαιοσύνη».

Μπορεί ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να διοικήσει μια πόλη; Το Ουαϊόμινγκ έγινε η πρώτη περιοχή του πλανήτη όπου ένα ειδικά προσαρμοσμένο chatbot «επιχείρησε» να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας 42χρονος κάτοικος του Σαγιέν, ο Βίκτορ Μίλερ, κίνησε τις διαδικασίες για να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος της περιοχής, μαζί με μία ειδικά διαμορφωμένη έκδοση του ChatGPT, το Virtual Integrated Citizen ή “Vic”.

Ο Μίλερ – ο οποίος συμπλήρωσε στην αίτηση υποψηφιότητας τα δικά του στοιχεία με το όνομα Vic, που είναι το ψευδώνυμό του – δήλωσε ότι σχεδίαζε να χρησιμεύσει ως ανθρώπινο «άβαταρ» για το chatbot που θα παίρνει όλες τις αποφάσεις με ψυχρή λογική, μακριά από κάθε πιθανότητα χρηματισμού ή μεροληψίας.

Ωστόσο το αμφιλεγόμενο σκεπτικό του Μίλερ προσέκρουσε στα βράχια της γραφειοκρατίας, με τον αρμόδιο γραμματέα της πολιτείας του Ουαϊόμινγκ, Τσακ Γκρέι, να αποφαίνεται πως η υποψηφιότητα του chatbot δεν είναι νόμιμη.

«Ο νόμος του Ουαϊόμινγκ είναι πολύ σαφής ότι η ΑΙ δεν είναι μπορεί να είναι υποψήφια για κανένα αξίωμα», δήλωσε ο Γκρέι, Ρεπουμπλικάνος, μιλώντας σε ραδιοφωνική συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι μόνο οι εκλογείς που έχουν δικαίωμα ψήφου μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα. «Ένα ρομπότ AI δεν είναι εκλέκτορας με τα απαιτούμενα προσόντα».

Ο Γκρέι πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι νομαρχιακές αρχές έχουν τον τελικό λόγο για το αν επιτρέπεται η συμμετοχή του Vic στο ψηφοδέλτιο. Eκπρόσωπος της πόλης της Σαγιέν, ο Ματ Μέρφι, δήλωσε ότι ο Μίλερ «εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στο γραφείο του δημοτικού υπαλλήλου για να καταθέσει αίτηση και πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις για να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος».

Το αίτημά του να εμφανιστεί στο ψηφοδέλτιο ως “Vic”, το όνομα του chatbot του, διαβιβάστηκε στο γραφείο του γραμματέα της κομητείας Λαραμί, που αποφασίζει για το πώς θα αναγράφονται οι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο.

Ο Μίλερ, οποίος εργάζεται στη συντήρηση εγκαταστάσεων και κάνει σεμινάρια πληροφορικής σε μια τοπική βιβλιοθήκη. Όπως δήλωσε, αφορμή για να εμπνευστεί έναν Α.Ι. δήμαρχο ήταν η στάση αξιωματούχων της πόλης που αρνήθηκαν ένα αίτημα για δημόσια αρχεία, κατά παράβαση του νόμου. Ένα ρομπότ, σκέφτηκε, θα γνώριζε το νόμο. «Γνωρίζει σε βάθος τον νόμο, τον κατανοεί πλήρως. Και αν απευθυνόμουν σε αυτό αντί για έναν άνθρωπο που κάνει σφάλματα, θα είχε ικανοποιηθεί το αίτημά μου σύμφωνα με το νόμο».

Παρόλα αυτά, το chatbot του Μίλερ φαίνεται ημιτελές. Η τελευταία ενημέρωση της πλατφόρμας OpenAI ήταν λίγο προβληματική για πολλούς, λέει ο Μίλερ αναγνωρίζοντας πως η πολιτική που θα ακολουθούσε το Vic δεν είναι ξεκάθαρη. Το chatbot ήταν υπέρ της κυβερνητικής διαφάνειας, είπε, και πιθανότατα θα βασιζόταν εν μέρει στην καθοδήγηση του αλγόριθμου που είχαν συγγράψει προγραμματιστές της OpenAI στη Silicon Valley.

«Πιστεύω όμως ότι καθώς γίνονται πιο έξυπνα, θα αποβάλουν πολλές από αυτές τις προκαταλήψεις και αυτό που θα μείνει στο τέλος είναι περισσότερη νοημοσύνη, λιγότερες προκαταλήψεις και καθαρές αναλύσεις για το τι συμβαίνει στον κόσμο, βασισμένες σε δεδομένα», δήλωσε ο Μίλερ.

Ερωτηθείς για το πώς θα χειριζόταν μια κατάσταση στην οποία το ρομπότ θα έπαιρνε μια φαινομενικά ρατσιστική απόφαση ή θα ζητούσε κάτι παράλογο από τους πολίτες, ο Μίλερ είπε ότι οι αναφορές για τέτοιες προκαταλήψεις αποτελούν παρελθόν και ότι τα chatbot έχουν ενημερωθεί, οπότε δεν σκοπεύει να παρέμβει αν κάποια στιγμή στο μέλλον εκλεγεί.

Ειδικοί σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης είπαν ότι περιπτώσεις όπως αυτές του Vic δεν πρέπει να αγνοηθούν. «Θα πρέπει να το προσέξουμε και να το πάρουμε πολύ σοβαρά», δήλωσε η Καρίσα Φελίζ, αναπληρώτρια καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Ινστιτούτο Ηθικής της Τεχνητής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Και στην Αγγλία, άλλωστε ένα μποτ τεχνητής νοημοσύνης και ένας υποψήφιος που μοιράζονται το ψευδώνυμο “Στιβ” κατεβαίνουν φέτος υποψήφιοι για το Κοινοβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ