ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΕΠΤΑ ΤΡΑΜΠ – ΠΟΥΤΙΝ
- 14.02.25 09:58

«Ο Τραμπ εξοργίζει τη Δύση με τις συνομιλίες «κατευνασμού» με τον Πούτιν», «Συναγερμός στην Ευρώπη, σοκ στην Ουκρανία», «Αυτό περίμενε ο Πούτιν όλο αυτό τον καιρό» είναι μερικοί από τους τίτλους των μεγαλύτερων ΜΜΕ διεθνώς, στον απόηχο του 90λεπτου τηλεφωνήματος που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Ρώσο ομόλογό του για την Ουκρανία, και τη δήλωση – ανακοίνωση του Τραμπ προς την ΕΕ πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα ξεκινήσουν «αμέσως».
«Η απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ ήταν ακριβώς αυτό που περίμενε ο Πούτιν», δήλωσε ρωσική πηγή στον Guardian, σημειώνοντας ότι «μπορεί να είναι μόνο η αρχή των διαπραγματεύσεων, αλλά ο Πούτιν κέρδισε τον πρώτο γύρο». Το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε σε αξιωματούχους στις Βρυξέλλες ότι η Ουκρανία θα πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποδεχθεί εδαφικές απώλειες, υποχωρώντας, κατ’ ουσίαν, σε ορισμένες από τις απαιτήσεις της Ρωσίας, πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Στις επίσημες ανακοινώσεις για την συνομιλία Τραμπ – Πούτιν, όπου δεν γινόταν καμία αναφορά στην Ευρώπη, υποκρύπτει τους φόβους των Ευρωπαίων ηγετών ότι τα αμυντικά τους συμφέροντα θα μείνουν στο περιθώριο αν ο Τραμπ τους παραγκωνίσει στις συνομιλίες με τη Ρωσία. σημειώνουν οι Siobhán O’Grady και Ellen Francis στην ανάλυσή τους για την Washington Post. Άλλωστε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε την Πέμπτη ότι είναι «πρόωρο» να συζητηθεί ο ρόλος της Ευρώπης σε τυχόν συνομιλίες.
«Οι ηγέτες της Ευρώπης άρχισαν να προσαρμόζονται στον ψυχρό νέο κόσμο τους χωρίς την αμερικανική προστασία» σχολιάζει το Politico που σημειώνει ότι στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο, πληθαίνουν οι φωνές που προειδοποιούν τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι η παραχώρηση στις απαιτήσεις του Ρώσου ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν για εδάφη θα ισοδυναμούσε με επιχείρηση «κατευνασμού», όρος, που παραπέμπει ευθέως στις διπλωματικές προσπάθειες πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που είχαν αποτύχει να σταματήσουν τον Χίτλερ.
Μετά την επικοινωνία με το Κρεμλίνο, ο Λευκός Οίκος κάλεσε και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι που δήλωσε το επόμενο πρωί σε δημοσιογράφους πως η εξέλιξη «δεν είναι και πολύ ευχάριστη». Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τον Ζελένσκι είναι ότι ο Τραμπ φαίνεται να τον θεωρεί ως το αδύναμο και «κατώτερο» τρίτο συνομιλητή στις όποιες ειρηνευτικές συνομιλίες ακολουθήσουν. Ένα από τα χειρότερα σενάρια για το Κίεβο άλλωστε είναι να μην έχει ισχυρή θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για αυτόν τον λόγο ο Ζελένσκι διαμηνύει πως η χώρα του «δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία» που θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή της στις διαβουλεύσεις.
Σε μια ξεκάθαρη ένδειξη αισιοδοξίας από την επιχειρηματική κοινότητα της Ρωσίας, το χρηματιστήριο της Μόσχας σημείωσε άνοδο άνω του 6% την Πέμπτη, ενώ το ρούβλι σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδό του από το περασμένο καλοκαίρι. Οι μετοχές μεγάλων ρωσικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων της Gazprom και της Rostelecom, σημείωσαν άλμα άνω του 8%, καθώς οι επιχειρήσεις ανέμεναν ότι μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία θα μπορούσε να αντιστρέψει ορισμένες από τις χιλιάδες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Cifa Broker, Οβάνες Ογκανισιάν, στην οικονομική εφημερίδα Kommersant, «οι επενδυτές ονειρεύονταν αυτό το σενάριο, αλλά δεν πίστευαν πραγματικά ότι ήταν δυνατό».