Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΟΤΑΝ ΣΚΟΝΤΑΦΤΕΙ (ΚΑΙ) Η ΑΑΔΕ

Όταν σκοντάφτει (και) η ΑΑΔΕ
Φωτ. Jon Tyson / Unsplash
Η αναβολή για ένα (ακόμη) 6μηνο της εγκατάστασης συστήματος εισροών-εκροών στα πλωτά εφοδιαστικά μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου, ή πάλι η 14μηνη αναβολή του συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης καυσίμων με βυτιοφόρα, δείχνει πόσο ο χώρος αυτός σταθερά δυσκολεύει την συμμόρφωση. Εκείνο που λειτούργησε περισσότερο αποκαρδιωτικά, όμως, ήταν η ματαίωση της διασύνδεσης του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διασύνδεσης Ακινήτων, με το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Η δουλειά που έχει γίνει, διαχρονικά, από την ΑΑΔΕ/Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των παραδοσιακά τζαναμπέτικων εσόδων – και μάλιστα για την βαθμιαία διεύρυνση της χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας, ώστε να αποκτήσουν υπόσταση οι εδώ και χρόνια υποσχέσεις για εκσυγχρονισμό και καλύτερη απόδοση της Φορολογικής Διοίκησης – είναι τέτοια, που δεν επιτρέπει εύκολες γκρίνιες. Υπήρξαν ασφαλώς καθυστερήσεις σε κομβικής σημασίας πεδία, όπως π.χ. στην σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και με το Taxisnet, όμως οι επιδόσεις της ΑΑΔΕ υπήρξαν συνολικά αξιοσέβαστες.

ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΑ ΗΤΑΝ Η ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.

Όμως μια πρόσφατη μετακίνηση χρονοδιαγραμμάτων, που ανακοινώθηκαν, αφήνει πίσω μια δυσάρεστη γεύση. Έτσι, η αναβολή για ένα (ακόμη) 6μηνο της εγκατάστασης συστήματος εισροών-εκροών στα πλωτά εφοδιαστικά μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου, ή πάλι η 14μηνη αναβολή του συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης καυσίμων με βυτιοφόρα, δείχνει πόσο – δεκαετίες, κυριολεκτικά μετά την ανάδειξη της προβληματικότητας (ευγενική διατύπωση!) του κυκλώματος διακίνησης καυσίμων, μετά και τις παρεμβάσεις Τρόικας κλπ  – ο χώρος αυτός σταθερά δυσκολεύει την συμμόρφωση.

Από δίπλα και η 6μηνη πρόσθετη καθυστέρηση στην υλοποίηση του μηχανισμού παρακολούθησης εφοδιαστικής αλυσίδας καπνικών προϊόντων: άλλος ένας ευαίσθητος χώρος που δυσχεραίνει την συμμόρφωση. Σε όλες δε αυτές τις περιπτώσεις, το περιθώριο διαρροής φόρων, από ανοιχτό/μεγάλο λαθρεμπόριο μέχρις επιδέξιους χειρισμούς ρουτίνας είναι – ήταν και παραμένει – μεγάλο. Όλοι το λένε, όλοι το μελετούν, όλοι το εξηγούν….

Άλλες πάλι καθυστερήσεις που ανακοινώθηκαν, όπως της ψηφιοποίησης των διαδικασιών καταχώρησης μεταβολών έναρξης ατομικών επιχειρήσεων στο Μητρώο, ή πάλι της ψηφιακής υποβολής των δηλώσεων φόρου δωρεάς για τις γονικές παροχές, συγκριτικά αποτελούν πταίσματα.

Όμως εκείνο που λειτούργησε περισσότερο αποκαρδιωτικά – και, να είμαστε ειλικρινείς, αποσταθεροποιητικά για την συνέχεια – ήταν η ματαίωση (και όχι απλώς χρονική μετάθεση) της διασύνδεσης του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διασύνδεσης Ακινήτων, που με κάποια διάθεση φιλοδοξίας είχε βαφτιστεί ΜΙΔΑ, με το Εθνικό Κτηματολόγιο. Και το μεν ΜΙΔΑ παίρνει αναβολή, 6μηνη και εδώ, όμως η διασύνδεση των καταχωρίσεών του με τα  στοιχεία του Κτηματολογίου, διασύνδεση που θα επέτρεπε διασταυρώσεις και διορθώσεις, δηλαδή παραλληλισμό των Ε9 με τις κτηματολογικές καταχωρίσεις, δείχνει να εγκαταλείπεται. Αν είναι αλήθεια η εκτίμηση ότι η διασύνδεση ΜΙΔΑ με Κτηματολόγιο εγκαταλείπεται γιατί η εκτίμηση είναι ότι η έκταση των διαφορών που θα προέκυπτε κινδύνευε να διαταράξει όλη την κτηματαγορά, θα πει ότι βαδίζουμε σε πολύ λεπτό στρώμα πάγου..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ