ΟΤΑΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΔΥΣΘΥΜΙΑ
- 02.10.24 11:42
Με θετική διάθεση ξεκινά η ανάγνωση των στοιχείων του ΙΟΒΕ (της Έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας , που διεξάγεται εναρμονισμένα σ’ όλη την ΕΕ, με στήριξη της Γεν. Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Επιτροπής) για το οικονομικό κλίμα. Και στην ΕΕ/Ευρωζώνη, όπου ο σχετικός δείκτης καταγράφεται αμετάβλητος – θετικές οι Κατασκευές και οι Καταναλωτικές Προσδοκίες, απαισιόδοξη η Βιομηχανία, αμετάβλητες Υπηρεσίες και Λιανικό Εμπόριο. Αλλά και στην Ελλάδα, που μας ενδιαφέρει αμεσότερα, όπου καταγράφεται συνολικά βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Σ’ εμάς, η ενίσχυση «προέρχεται αποκλειστικά από την Βιομηχανία, με τους υπόλοιπους τρεις τομείς να εξασθενούν».
Πλην όμως, το πιο σημαντικό για μια χώρα όπου έχουμε συμβιβαστεί – διαχρονικά! – με το ότι η κατανάλωση είναι που οδηγεί την οικονομία, «σημαντική εξασθένιση» καταγράφεται όσον αφορά την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη. «Οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται οι περισσότεροι απαισιόδοξοι στην ΕΕ, με διαφορά από τους επομένους». Και ακόμη: αρνητικότερες καταγράφονται οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών το προηγούμενο 12μηνο, με ήπια εξασθένιση των περαιτέρω προσδοκιών για το ερχόμενο 12μηνο (63% των νοικοκυριών αναμένει «ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης»). Εύλογη συνέπεια, πιο απαισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας – δηλαδή για την «μετάφραση» της αίσθησης των οικονομικών προοπτικών του νοικοκυριού στο σύνολο….
Αν, τώρα, επιστρέψουμε ένα βήμα πίσω – και αφού σημειώσουμε ότι οι Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας είναι ευαίσθητες σε μεταβολές κλίματος, ακόμη και μικρές, ενώ βασίζονται ούτως ή άλλως σε ερωτηματολόγια – ας σημειωθεί ο καθοριστικός ρόλος που παίζει, για την καταγραφόμενη βελτίωση του συνολικού κλίματος, η θετική αποτίμηση τάσεων της Βιομηχανίας. Δηλαδή του πλέον εξωστρεφούς/συνδεδεμένου με την διεθνή συγκυρία κλάδου. (Εδώ, μικρό παράδοξο: κύρια είναι η σύνδεση της Ελληνικής βιομηχανίας με την Ευρώπη – όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης καταγράφονται πιο διστακτικοί…). Αντιθέτως, σε κάμψη περιήλθαν οι προσδοκίες στις Υπηρεσίες, όπου συμπεριλαμβάνεται ο τουριστικός κλάδος – καίτοι «η θερινή περίοδος ολοκληρώθηκε με ικανοποιητικά αποτελέσματα στον τουρισμό και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα σε άλλους κλάδους της οικονομίας».
Προς παρακολούθηση, στο άμεσο μέλλον…