ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑΝ «ΑΟΡΑΤΟ» ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟ
- 29.11.24 13:32
«Αν ένα δέντρο πέσει στο δάσος αλλά δεν είναι κανείς εκεί για να το ακούσει, έχει κάνει θόρυβο;» είχε αναρωτηθεί ο άγνωστος φιλόσοφος πίσω από το πασίγνωστο πείραμα σκέψης για την αντίληψη και την παρατήρηση, που εσφαλμένα έχει αποδοθεί στον Ιρλανδό μαθηματικό και επίσκοπο της Αγγλικανικής εκκλησίας Τζορτζ Μπέρκλεϊ.
Και μπορεί για το δέντρο το οντολογικό ερώτημα να εκκρεμεί, ωστόσο για τους ανεμοστρόβιλους η απάντηση έχει ήδη δοθεί αφού ακόμα κι όταν περνούν απαρατήρητοι, αφήνουν τα καταστροφικά ίχνη τους στην επιφάνεια της γης.
Ερευνητές στην Αυστραλία ήρθαν αντιμέτωποι πρόσφατα με ένα ανεξήγητο ίχνος μήκους πολλών χιλιομέτρων και έκπληκτοι συνειδητοποίησαν ότι το είχε χαράξει ένας ισχυρός ανεμοστρόβιλος, ο οποίος είχε διασχίσει την έρημο πριν από δύο χρόνια, χωρίς να γίνει ποτέ αντιληπτός από τα μετεωρολογικά όργανα τους.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν μόλις πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Southern Hemisphere Earth Systems Science.
Η ανακάλυψη έγινε όταν ένας άνδρας παρατήρησε στο Google Earth μια παράξενη, τεθλασμένη γραμμή στη Nullarbor Plain, μια επίπεδη, ξηρή και άδεντρη περιοχή στη νότια Αυστραλία.
Το ίχνος στην έρημο
Το «μονοπάτι» τράβηξε το ενδιαφέρον ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Curtin στο Περθ που ανέλυσαν δορυφορικές εικόνες και μετεωρολογικά δεδομένα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για το ίχνος ενός ανεμοστρόβιλου, που σάρωσε την περιοχή μεταξύ 16 και 18 Νοεμβρίου 2022, όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούσαν την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Οι ερευνητές επισκέφθηκαν την περιοχή και διαπίστωσαν ότι το ίχνος μήκους 11 χιλιομέτρων και πλάτους 259 μέτρων, ήταν ακόμα ορατό 18 μήνες μετά το φαινόμενο.
Παντού στην περιοχή υπήρχαν αποτυπώματα από στροβιλισμούς αναρρόφησης των ανεμοστρόβιλων. Από την ανάλυση, εκτιμάται ότι ο ανεμοστρόβιλος ήταν κατηγορίας F2 ή F3, με ταχύτητες που ξεπερνούσαν τα 215 χιλιομέτρων/ώρα και διάρκεια περίπου 7 με 13 λεπτά.
Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες, όπως ο μετεωρολόγος John Allen από το Πανεπιστήμιο Central Michigan, είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το πόσο ακριβείς είναι τέτοιες εκτιμήσεις, ειδικά ελλείψει μαρτυριών ή ζημιών. Παρόλα αυτά, συμφωνεί ότι τα «κυκλικά σημάδια» αποτελούν ένδειξη ανεμοστρόβιλου. Μυστήριο ωστόσο παραμένει γιατί δεν ανιχνεύθηκε ποτέ.
Η μελέτη υπογραμμίζει τη χρησιμότητα των δορυφορικών εικόνων και την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων σε απομακρυσμένες περιοχές. Παράλληλα, αποτελεί υπενθύμιση της δύναμης και απρόβλεπτης φύσης των φαινομένων που μπορούν να εκδηλωθούν «οπουδήποτε και οποτεδήποτε».