Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Ο ΜΠΕΖΟΣ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ

Ο Μπέζος ξέρει ότι όλα είναι καλύτερα σε σχέση με 50 χρόνια πριν, εκτός από ένα πράγμα
Φωτ. EPA / ΑΠΕ -ΜΠΕ
Μέσα σε μόλις πέντε δεκαετίες, η ανθρωπότητα έκανε άλματα που της επέτρεψαν να ζει «εκθετικά» καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν. Όμως ένα άλυτο ζήτημα «ζωής ή θανάτου» στη Γη, όχι απλώς εκκρεμεί αλλά διαρκώς επιδεινώνεται.

Ο Τζεφ Μπέζος δεν θέλει να γυρίσει τον χρόνο πίσω. Μιλώντας στη Σύνοδο DealBook των New York Times, ο ιδρυτής της Amazon υπογράμμισε πως οι περισσότερες πτυχές της ζωής παγκοσμίως, από τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας και της φτώχειας, μέχρι τα ποσοστά εκπαίδευσης, έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία 50 χρόνια. Ωστόσο, αναγνώρισε πως σε έναν πολύ συγκεκριμένο τομέα, η ανθρωπότητα ευθύνεται για μία τεράστια επιδείνωση και αυτός δεν είναι άλλος από το φυσικό περιβάλλον.

«Όταν οι άνθρωποι μιλούν για τις παλιές καλές μέρες, πρόκειται για μια αυταπάτη», είπε ο Μπέζος. «Σχεδόν όλα είναι καλύτερα σήμερα απ’ ό,τι ήταν … με εξαίρεση τον φυσικό κόσμο», σχολίασε, αναγνωρίζοντας ότι οι ωκεανοί, τα ποτάμια και τα δάση έχουν μολυνθεί και εξαντληθεί για να στηριχθεί η ανθρώπινη πρόοδος τα τελευταία πέντε αιώνες.

Η Amazon έχει μερίδιο ευθύνης, σημειώνει σε ανάλυσή του το CNBC, υπενθυμίζοντας πως σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας για τη βιωσιμότητα το 2022, η Amazon είχε ευθυνόταν για την απελευθέρωση 70,74 εκατομμυρίων μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 1,1% των συνολικών εκπομπών των ΗΠΑ.

Και μπορεί η Amazon να έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές της με στόχο ένα ουδέτερο αποτύπωμα έως το 2040, αλλά προς το παρόν απέχει πολύ από τον στόχο της, όπως και όλες οι μεγάλες εταιρείες – στις οποίες έρχονται να προστεθούν σε κορυφαίες θέσεις της λίστα και οι τεχνολογικοί κολοσσοί που χρειάζονται ολοένα και περισσότερη ενέργεια για τα συστήματα και της εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Η παρατήρηση του Μπέζος συνάδει με δηλώσεις του εκλιπόντος δισεκατομμυριούχου Τσάρλι Μάνγκερ το 2022, ο οποίος αναγνώρισε τη μεγάλη πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ωστόσο, ο Μάνγκερ επεσήμανε ότι οι άνθρωποι σήμερα φαίνονται λιγότερο ευχαριστημένοι, παρά τις καλύτερες συνθήκες ζωής σε σύγκριση με τις δυσκολίες του παρελθόντος, όπως η Μεγάλη Ύφεση.

Στην αναζήτηση λύσεων, ο Μπέζος επενδύει δισεκατομμύρια ετησίως στην εταιρεία αεροδιαστημικής που έχει ιδρύσει, την Blue Origin. Θεωρεί ότι πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, μεταξύ των οποίων αυτό της έλλειψης πόρων και ενέργειας, θα λυθούν με την έξοδο στο Διάστημα, όπου σπάνιες γαίες περιμένουν τους διαστημικούς εκσκαφείς του μέλλοντος, για εξορύξεις που δεν θα στοιχίζουν στο περιβάλλον.

Το πλάνο είναι ωστόσο μακρόπνοο και το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο θα έχει προλάβει το ανθρώπινο είδος να βρει ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις για το περιβάλλον, στο υποχρεωτικά «γήινο μεσοδιάστημα» όπου η μόνη σημαντική δραστηριότητα της Blue Origin είναι τα μίνι ταξίδια στο όριο Γης – Διαστήματος, για υπερπλούσιους τουρίστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ