Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΠΡΩΗΝ ΑΜΜΟΥΔΙΕΣ, ΝΥΝ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ

Πρώην αμμουδιές, νυν χωματερές
Φωτ. Catherina Sheila / Pexels
Οι ελληνικές παραλίες πνίγονται στα πλαστικά σκουπίδια, με χιλιάδες απορρίμματα ανά 100 μέτρα ακτογραμμής, σύμφωνα με έκθεση του WWF, την ώρα που η ΕΕ έχει θέσει ως ανώτατο όριο για μία καθαρή παραλία τα 20 σκουπίδια / 100 μ. Η εικόνα, όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, εκτός από απογοητευτική είναι, πρωτίστως, ανησυχητική.

Μία αποκαρδιωτική έκθεση για τις ελληνικές αμμουδιές, δημοσίευε την Πέμπτη το WWF Ελλάδας, αποτυπώνοντας τον απρόσμενο βαθμό στον οποίο οι παραλίες μας «πνίγονται» στα πλαστικά απορρίμματα, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Σε βάθος τριών ετών, σε συνολικά 192 παραλίες στην Ελλάδα, καταγράφηκαν αθροιστικά 298.000 σκουπίδια ανά 100 μέτρα ακτογραμμής. Στην συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για πλαστικά απορρίμματα (83%), με πιο συχνά τα αποτσίγαρα, τα πλαστικά καπάκια, τα κομμάτια φελιζόλ, πλαστικά μπουκάλια και τις σακούλες.

Πηγή WWF
Πηγή WWF

 

Σύμφωνα με την έκθεση του προγράμματος, το 50% των αντικειμένων που συλλέχθηκαν και καταγράφηκαν από τον Μάρτιο του 2021 μέχρι και τον Απρίλιο του 2024 στην Ελλάδα, ανήκουν σε μόλις από 5 είδη. Tα αποτσίγαρα είναι σταθερά το συχνότερο εύρημα σε όλες σχεδόν τις «υιοθετημένες παραλίες» αποτελώντας σχεδόν το 25% των συνολικών ευρημάτων. Ακολουθούν τα μικρά κομμάτια πλαστικών (αντικείμενα μεγέθους από 2,5 μέχρι 50 cm), τα πλαστικά καπάκια, τα καλαμάκια και τα κομμάτια πολυστερίνης (αφρώδες συνθετικό υλικό, πχ. φελιζόλ).

Όσον αφορά τα ευρήματα της έκθεσης για το έτος 2023-2024, η εικόνα παραμένει το ίδιο ανησυχητική. Η μέση τιμή των απορριμμάτων ανά καταγραφή στις ελληνικές παραλίες είναι 464 απορρίμματα ανά 100μ., περίπου 20 φορές περισσότερα από την ανώτατη οριακή τιμή της ευρωπαϊκής οδηγίας πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική, και 3 φορές περισσότερα σε σχέση με την ανώτατη οριακή τιμή που προβλέπεται από τη Σύμβαση της Βαρκελώνης (COP 22).

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση της πλαστικής ρύπανσης και στη Μεσόγειο, καθώς οι συνολικά 469 καταγραφές που υλοποιήθηκαν σε συνολικά 338 παραλίες (2023-2024), κατέδειξαν πως το 83% των συνολικών απορριμμάτων απαρτίζεται από πλαστικά, με το γυαλί, το μέταλλο και το χαρτί να ακολουθούν σε αρκετά μικρότερες συγκεντρώσεις.

Αρνητικά εντυπωσιακό, είναι και το γεγονός πως οι πιο ρυπασμένες παραλίες της Ελλάδας, υπερβαίνουν κατά εκατοντάδες φορές το όριο μιας καθαρής παραλίας σύμφωνα με τα κριτήρια της ΕΕ, που έχει θέσει ως ανώτατη τιμή τα 20 απορρίμματα ανά 100 μέτρα.

Πηγή WWF
Πηγή WWF

«Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις μετρήσεις μας σκιαγραφούν μια κυριολεκτικά απογοητευτική, αλλά και ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα για τις παραλίες της Ελλάδας και της Μεσογείου αναφέρει στην έκθεση ο υπεύθυνος του προγράμματος “Υιοθέτησε μια παραλία”, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

«Η συλλογή στοιχείων με την πολύτιμη συνεισφορά εκατοντάδων εθελοντικών ομάδων σε τέσσερις μεσογειακές χώρες μάς δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια πλατφόρμα με δημόσια, επικαιροποιημένα και εύκολα προσβάσιμα επιστημονικά δεδομένα. Τα στοιχεία υπάρχουν και ανανεώνονται τακτικά. Είναι στο χέρι των κυβερνήσεων να αποφασίσουν αν θα τα αξιοποιήσουν και αν θα αναλάβουν αποφασιστική δράση ή θα συνεχίσουν να κρύβονται πίσω από το επιχείρημα της “έλλειψης δεδομένων”».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ