Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΠΥΛΩΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

default image
Πλήθος επενδύσεων στην ενέργεια αλλά και σε σειρά βιομηχανικών κλάδων επιχειρεί να μετατρέψει μια από της φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης σε κόμβο καινοτομίας, ενέργειας και εμπορίου

Ανατολικλη Μακεδονία – Θράκη

Αν χρησιμοποιούσαμε διατυπώσεις παλιότερων εποχών θα λέγαμε ότι στη Βόρεια Ελλάδα και πάντως στη Θράκη μαζί με την Ανατολική Μακεδονία, συντελείται σήμερα μια επενδυτική κοσμογονία. Που προσπερνάει τις επιμέρους επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και χτίζει ένα περιφερειακό αναπτυξιακό στοίχημα, με εθνική, αν μη ευρύτερη, εμβέλεια.

Οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, όπως οι δύο πλωτές μονάδες επαναεριοποίησης (FSRU) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το νέο πιο σύγχρονο στην Ελλάδα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, που εγκαινίασε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, το μελλοντικό πλωτό αιολικό πάρκο, αλλά και η εκμετάλλευση του νέου κοιτάσματος του Πρίνου, δίνουν σημαντική ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, καθιστώντας την ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και συμβάλλοντας στην απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο. Όλα αυτά, σε μία Περιφέρεια, που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2019, ήταν η τρίτη φτωχότερη της ηπειρωτικής Ελλάδας με €6.045 εκατομμύρια Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας στο ΑΕΠ, μετά τις ακόμη φτωχότερες Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία.

Προκειμένου να δώσουμε στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εικόνα όσων επιδιώκεται να χτιστούν σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ξετυλίγουμε αρθρωτά ορισμένα από τα βασικότερα εγχειρήματα. Η συγκυρία μπορεί να ωθήσει τη δημιουργία νέων υποδομών και τον ριζικό μετασχηματισμό της ευρύτερης περιοχής, με τη διασύνδεση όχι μόνο των αεροδρομίων και των λιμανιών με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και των λιμανιών τόσο μεταξύ τους, όσο και με τα λιμάνια των γειτονικών χωρών, ώστε να επιβεβαιωθεί ο σημαντικός γεωστρατηγικός της ρόλος. Η αναβολή εξάλλου της παραχώρησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε ιδιώτες, δίνει την ευκαιρία στην εκάστοτε κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ και να το αναδείξει σε ενεργειακό, εμπορικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Εδώ και χρόνια πάντως, πολλές επιχειρήσεις της περιοχής δίνουν με επιτυχία τον αγώνα όχι μόνο της επιβίωσης, αλλά αυτόν της ανάπτυξης και της καινοτομίας, έχοντας μάλιστα επεκτείνει πολλές από αυτές τις δραστηριότητές τους στα Βαλκάνια, την ΕΕ, ακόμη και τις ΗΠΑ. Πρόκειται για βιομηχανίες, που ανήκουν σε πολλούς και διαφορετικούς κλάδους, όπως των γαλακτοκομικών προϊόντων, των νέων τεχνολογιών, των συστημάτων management, των πλαστικών, των μπαταριών, της ζυθοποιίας και των καπνικών προϊόντων.

Japan Tobacco

Οι επενδύσεις στο ιστορικό εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη έχουν ξεπεράσει τα €30 εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια και έχουν αυξήσει κατά 7 φορές την παραγωγική του δυνατότητα, καθιστώντας το εφάμιλλο των διεθνών εργοστασιακών στάνταρντ της Japan Tobacco Inc. To 2018 ήταν η χρονιά, που η JTI, η οποία ανήκει κατά 33% στο ιαπωνικό κράτος, εξαγόρασε τη ΣΕΚΑΠ από τη ρωσική καπνοβιομηχανία Donskoy Tabak του Ιβάν Σαββίδη.

Με ιστορία από το 1975, η συνεταιριστική καπνοβιομηχανία αύξησε το 2021 το προσωπικό της κατά 25% και σήμερα απασχολεί συνολικά 300 εργαζομένους, έχοντας, παράλληλα με την ελληνική αγορά, την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας. H αυξημένη παραγωγή από τα 0,7 στα 5 δισεκατομμύρια τσιγάρα προορίζεται κατά 30% για την εγχώρια αγορά και κατά 70% για εξαγωγές σε 9 χώρες της ΕΕ. Το 2022, η εταιρεία αύξησε κατά 30% και τις προμήθειές της, στηρίζοντας περισσότερες από 50.000 οικογένειες του ελληνικού καπνικού κλάδου, καθώς αγοράζει το 25% της συνολικής ετήσιας εγχώριας σοδειάς καπνού. Η Japan Tobacco είναι η δεύτερη εταιρεία συμβατικών προϊόντων καπνού στην Ελλάδα με τα εμπορικά σήματα Winston, Camel, Old Holborn και Logic, ενώ συνεισφέρει ετησίως περίπου το 2% των φορολογικών εσόδων (ενδεικτικά, 640 εκατομμύρια ευρώ ΕΦΚ καπνού & ΦΠΑ το 2017).

Sunlight

Με κύκλο εργασιών €183 εκατομμύρια το α΄ εξάμηνο του 2022, έναντι €126 εκατομμυρίων το αντίστοιχο του 2021 (αύξηση 45%), η Sunlight του Ομίλου Γερμανού συνεχίζει μία δυναμική πορεία ως το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών στην Ευρώπη. Η γκάμα προϊόντων περιλαμβάνει μπαταρίες ιόντων λιθίου, μολύβδου οξέος, φορτιστές τους, καθώς και καινοτόμα συστήματα μάνατζμεντ και διαχείρισης μπαταριών βασισμένα στο cloud.

Περισσότερα από €280 εκατομμύρια από το συνολικό πενταετές πρόγραμμα επενδύσεων (2022-2026), ύψους €560 εκατομμυρίων, θα διοχετευθούν στις τρεις παραγωγικές εγκαταστάσεις της Ξάνθης, της Κομοτηνής και του Κιλκίς, στις οποίες αναμένεται να δημιουργηθούν 2.000 νέες θέσεις εργασίας. Ο όμιλος είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη Μακεδονία και τη Θράκη, και διαθέτει δύο ερευνητικά κέντρα σε Αθήνα και Ξάνθη, τα οποία απασχολούν 120 επιστήμονες. Στις 31 Ιουνίου 2022 η μητρική εταιρεία και οι θυγατρικές της απασχολούσαν συνολικά 1.535 ανθρώπους, 329 περισσότερους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 (αύξηση 27%). Η Sunlight έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της με 10 συνολικά εγκαταστάσεις στην Ευρώπη και, από τον Δεκέμβριο του 2019, στις ΗΠΑ, με τη θυγατρική Sunlight Batteries Usa Inc, ενώ τα δύο επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί η πολιτική εξαγορών και συγχωνεύσεων, όπως έγινε ήδη με τις Technoform, PBM SRL και A. Müller GmbH.

Prisma Electronics

H Prisma Electronics ειδικεύεται στην ανάπτυξη προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και εξειδικευμένων λύσεων στους τομείς Ηλεκτρονικών Συστημάτων, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών καθώς και Έρευνας & Ανάπτυξης. Ιδρύθηκε το 1991 στην Αλεξανδρούπολη, όπου βρίσκεται η ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής, και είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στο είδος της. Τα προϊόντα της καλύπτουν πληθώρα τομέων, όπως ο αγροτικός, τα μουσεία, η ναυτιλία, οι επίγειες μεταφορές, η άμυνα, καθώς και η αεροδιαστημική. Στην Αθήνα στεγάζονται τα τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης και Πωλήσεων, ενώ στη Νέα Υόρκη διαθέτει τμήμα Marketing και Πωλήσεων.

Το προσωπικό της ξεπερνά τα 100 άτομα υψηλής εξειδίκευσης, ενώ συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το CERN, την ESA (European Space Agency), το Coralia , και σε συνεχή βάση με 150 ερευνητές σε περισσότερα από 50 ερευνητικά προγράμματα. Βασικό προϊόν της εταιρείας αποτελεί το σύστημα LAROS για την ποντοπόρα ναυτιλία, το οποίο επιτρέπει την εξ αποστάσεως παρακολούθηση της αποδοτικότητας και λειτουργίας ενός πλοίου, καθώς και την ελαχιστοποίηση των εκπομπών ρύπων. Πρόσφατα, αντιπροσωπεία της γαλλικής πρεσβείας, με επικεφαλής τον Γάλλο πρέσβη στην Αθήνα, Πατρίκ Μεζονάβ, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Αλεξανδρούπολης με σκοπό τη συνεργασία με γαλλικές εταιρείες για αμυντικά projects, ενώ αξιολόγησε την πιθανότητα να αναλάβει η Prisma Electronics κάποιο έργο για τις φρεγάτες Belharra, που έχει παραγγείλει το Ελληνικό Ναυτικό. H Prisma Electronics έχει υπογράψει ήδη συμφωνία-πλαίσιο με τη Naval Group, που έχει αναλάβει το πρόγραμμα κατασκευής των φρεγατών.

Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης παρασκεύασε την πρώτη 100% ελληνική μπίρα «Βεργίνα» στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Ο ιδρυτής της, Δημήτρης Πολιτόπουλος, επέλεξε την περιοχή της Κομοτηνής για το υψηλής ποιότητας νερό της (σύμφωνα μάλιστα με την παράδοση, εκεί παράχθηκε για πρώτη φορά ελληνική μπίρα στην αρχαιότητα), αλλά και για την εγγύτητά της με τις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας. Το 2021, οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν στα €22.726.038,05, εκ των οποίων η εγχώρια αγορά καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος με €21.742.889,67. Οι εξαγωγές εντός ΕΕ ανήλθαν σε €419.129,61 και σε τρίτες χώρες σε €564.018,77.

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης, που απασχολεί περισσότερα από 100 άτομα στις εγκαταστάσεις της σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, εισήγαγε πρώτη στην Ελλάδα τη συμβολαιακή γεωργία βυνοποίησης κριθαριού, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην ελληνική γεωργία και βυνοποιία, ενώ αγοράζει περίπου 13.000 τόνους κριθαριού από παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας. Το 2017 ολοκληρώθηκε η επέκταση του βυνοποιείου, που διπλασίασε την παραγωγική του δυνατότητα και επέτρεψε την προμήθεια με πρώτες ύλες για την πλειοψηφία των ελληνικών ανεξάρτητων μικροζυθοποιείων, αλλά και τις εξαγωγές σε Βαλκάνια, Τουρκία, Κύπρο και Ισραήλ. Την ίδια χρονιά ολοκληρώθηκε και το υπερσύγχρονο εργαστήριο Έρευνας και Ανάπτυξης, το οποίο, σε συνεργασία με πανεπιστήμια, ινστιτούτα και κρατικούς φορείς, έχει τη δυνατότητα διενέργειας εδαφολογικών αναλύσεων και ανίχνευσης βαρέων μετάλλων στις πρώτες ύλες της ζυθοποιίας.

Πλαστικά Θράκης

Η Πλαστικά Θράκης Συσκευασίας ΑΒΕΕ, με μια γκάμα δραστηριοτήτων από τις συσκευασίες και τα τεχνικά υφάσματα μέχρι τα υδροπονικά θερμοκήπια γεωθερμίας, προχώρησε την τριετία 2020 – 2022 σε επενδύσεις ύψους €102 εκατομμυρίων, προερχόμενα σε μεγάλο μέρος από ιδίους πόρους. Ο κύκλος εργασιών του 9μηνου 2022 διαμορφώθηκε στα €316,1 εκατομμύρια, μειωμένος κατά 7,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, κυρίως λόγω της πτώσης στη ζήτηση προϊόντων για την προστασία κατά της Covid 19. Σε σύγκριση όμως με τα προ πανδημίας επίπεδα, τα κέρδη προ φόρων από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση 89,4%. Στο τρίτο τρίμηνο του 2022 η εταιρεία κατέγραψε σταθερή ζήτηση για προϊόντα του κλάδου των κατασκευών, των υποδομών, των μεγάλων έργων και του τομέα της συσκευασίας, και περιορισμένη ζήτηση για προϊόντα του αγροτικού τομέα και κατά της πανδημίας.

Η Πλαστικά Θράκης Συσκευασίας ιδρύθηκε το 1977 από τον Σταύρο Χαλιορή, με έδρα την κοινότητα Μαγικού του Δήμου Βιστωνίδος του Νομού Ξάνθης, και αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία πλαστικών υλικών συσκευασίας και πλαστικών υλικών γενικά. Το 1986 εισήλθε στην αγορά υφασμάτων προπυλενίου με νέες εγκαταστάσεις στην Ξάνθη, το 1992 δημιούργησε το τρίτο εργοστάσιο για την παραγωγή βιομηχανικών νημάτων και νημάτων ταπητουργίας, το 1997 μπήκε στην αγορά της άκαμπτης συσκευασίας με νέο εργοστάσιο στα Ιωάννινα, το 1999 εξαγόρασε την Don & Low Ltd (Σκοτία), το 2000 ίδρυσε τη Thrace Polybulk (Νορβηγία), ενώ ακολούθησε σειρά εξαγορών στα Βαλκάνια. Το 2009, η εταιρεία επέκτεινε για πρώτη φορά τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ με τη Thrace LINQ, που παράγει μη υφαντά βελονωτά υφάσματα. Σήμερα έχει παρουσία σε 10 χώρες, δίκτυο πωλήσεων σε 80 χώρες σε όλες τις ηπείρους, ενώ οι μισοί από τους περίπου 2.000 υπαλλήλους της απασχολούνται στην Ελλάδα.

Εβροφάρμα

Η γαλακτοβιομηχανία Εβροφάρμα, της οικογένειας Παπαζηλάκη με έδρα το Διδυμότειχο, μετράει 32 χρόνια λειτουργίας. Ξεκίνησε ως πρότυπη φάρμα εκτροφής αγελάδων, με ημερήσια παραγωγή 2.000 λίτρων γάλακτος, για να εξελιχθεί σε μία «πράσινη» γαλακτοβιομηχανία, με μονάδα παραγωγής βιοαερίου και ημερήσια παραγωγή από τον ιδιόκτητο στάβλο, αλλά και άλλους κτηνοτρόφους, που ανέρχεται σήμερα σε σχεδόν 45 τόνους νωπού αγελαδινού γάλακτος, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 3% της εγχώριας παραγωγής. Είναι η πρώτη γαλακτοβιομηχανία στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε κατά ISO 9002 το 1996. Με βάση τα πιο πρόσφατα δημοσιοποιημένα στοιχεία, ο ενοποιημένος και εταιρικός κύκλος εργασιών το α´ εξάμηνο του 2022 αυξήθηκε σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκε σε € 19.695 χιλ. έναντι € 17.585 χιλ. (+12%), ενώ ο εταιρικός κύκλος εργασιών ανήλθε σε € 16.195 χιλ. έναντι € 14.741 χιλ., παρουσιάζοντας αύξηση 10%. Κομβική στιγμή υπήρξε η συνεργασία με τα σουπερμάρκετ Lidl, τα οποία προμηθεύει με φρέσκο γάλα, αριάνι, στραγγιστό γιαούρτι και τυροκομικά προϊόντα, όπως φέτα και κατσικίσιο τυρί, με την επωνυμία «ΓΑΛΠΟ». Την τελευταία διετία η εταιρεία υλοποίησε επενδύσεις ύψους €5 εκατομμυρίων για την αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής, αλλά και της πρότυπης φάρμας, που λειτουργεί μέσω της θυγατρικής Campus.

Ενεργειακός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη

Σε εξήντα τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια εκτιμάται το μέγεθος του νέου κοιτάσματος πετρελαίου Έψιλον στην περιοχή του Πρίνου, όπου βρίσκεται η μοναδική εκμετάλλευση κοιτάσματος στην Ελλάδα. Τα επενδυτικά σχέδια της Energean, κυρίως για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον, την ανάπτυξη των άλλων κοιτασμάτων του Πρίνου, όπως και για την υποστήριξη κεφαλαίων κίνησης και επενδύσεις στις υποδομές, θα υλοποιηθούν με δάνειο ύψους €90,5 εκατομμυρίων από την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (Παρευξείνια Τράπεζα). Το κοίτασμα στον Κόλπο της Καβάλας προγραμματίζεται να τεθεί σε παραγωγή μέσω κάθετων γεωτρήσεων από τη νέα θαλάσσια εξέδρα Lamda στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Η εταιρεία διαθέτει στην Ελλάδα συνολικά 119 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου βεβαιωμένα και δυνητικά αποθέματα, εκ των οποίων 101 εκατομμύρια στον Πρίνο (37 εκατομμύρια βεβαιωμένα 2Ρ αποθέματα και 64 εκατομμύρια δυνητικά 2C αποθέματα). Συνολικά, από τα κοιτάσματα του Πρίνου έχουν παραχθεί περίπου 130 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού, με στόχο τη σταδιακή απεξάρτησή του από τις διακυμάνσεις των τιμών πετρελαίου και την περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μέσω της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από βιομηχανίες, καθώς και της παραγωγής καθαρού υδρογόνου (Eco H2). Η αρμόδια αρχή (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) έδωσε προθεσμία 22 μηνών στην Energean –αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου 2022− για να ολοκληρώσει τη διερεύνηση του δυναμικού αποθήκευσης. Το κόστος του έργου, που θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα, εκτιμάται στα €390 εκατομμύρια.

Πλωτές μονάδες LNG

Στα τέλη του 2022 ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής της πρώτης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU-Floating Storage Regasification Unit) της Gastrade του Ομίλου Κοπελούζου ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, συνολικού ύψους άνω των €400 εκατομμυρίων. Η νέα μονάδα, χωρητικότητας 153.500 κυβικών μέτρων LNG, θα συνδεθεί με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ. και μπορεί να μεταφέρει 5,5 δισεκατομμύρια κ.μ. LNG προς τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Με τη λειτουργία του FSRU της Αλεξανδρούπολης και την ενίσχυση της Ρεβυθούσας, η Ελλάδα θα διαθέτει δυνατότητες εισαγωγής LNG που θα μπορούν να αντισταθμίσουν πλήρως τις εισαγωγές ρωσικού αερίου. Μάλιστα, η ΡΑΕ έχει εγκρίνει άδεια και για δεύτερο πλωτό σταθμό LNG της Gastrade ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης (FSRU Θράκης), με δυνατότητα αποθήκευσης 170.000 κυβικών μέτρων LNG και παράδοσης έως και 22,7 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ημερησίως, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025. Ο δεύτερος FSRU εκτιμάται ότι θα στέλνει αέριο ακόμα και στην Ουκρανία με αντίστροφη ροή, μέσω του χερσαίου ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB και αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

Ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορειοανατολικά της Σαμοθράκης, αναμένεται να κατασκευαστεί και το πρώτο πιλοτικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο. Ο Όμιλος Κοπελούζου έχει εξασφαλίσει σχετική άδεια παραγωγής θαλάσσιου οικοπέδου ισχύος 216 MW, ήδη από το 2012. Η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα €500 εκατομμύρια.

Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής

Παρουσία του πρωθυπουργού έγιναν τον Ιανουάριο στην Αλεξανδρούπολη τα εγκαίνια κατασκευής της πιο σύγχρονης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, που θα εγκατασταθεί στη ΒΙΠΕ της ακριτικής πόλης και θα συνδέεται με τον FSRU. Στην κοινοπραξία μετέχουν η ΔΕΗ με 51%, η ΔΕΠΑ Εμπορίας με 29% και με 20% η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου, που εξασφάλισε την αρχική άδεια. Η νέα μονάδα, η κατασκευή της οποίας ξεκινά άμεσα, θα έχει απόδοση συνδυασμένου κύκλου 840 MW, ετήσια παραγωγή 5 ΤWH, και εκτιμάται ότι θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2025. Θα λειτουργεί αρχικά με φυσικό αέριο, το οποίο θα μπορεί να προμηθεύεται απευθείας από τον πλωτό τερματικό σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) Αλεξανδρούπολης της Gastrade. Έχει δυνατότητα και καύσης υδρογόνου, και μπορεί να λειτουργήσει σε δεύτερο χρόνο με μικτό καύσιμο. Αποτελείται από έναν αεριοστρόβιλο τελευταίας τεχνολογίας και έναν ατμοστρόβιλο σε κοινό άξονα με μια γεννήτρια. Για την κατασκευή του σταθμού, συνολικής επένδυσης €400 εκατομμυρίων, θα απασχοληθούν 800 εργαζόμενοι, ενώ για τη λειτουργία του θα προσληφθούν σταδιακά 100 στελέχη. Η σύνδεσή του με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας θα γίνει στο ΚΥΤ Νέας Σάντας, τερματικό σημείο και της διασυνδετήριας γραμμής Ελλάδας -Βουλγαρίας 400 kV Maritsa East – Νέα Σάντα. Το έργο έχει λάβει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και αναμένεται να τονώσει την απασχόληση στην περιοχή, και, σε συνδυασμό με τα άλλα έργα, να καταστήσει τη Θράκη ενεργειακό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ