Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΠΟΙΟΙ ΚΟΛΟΣΣΟΙ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΤΥΧΙΟ

Ποιοι κολοσσοί προσλαμβάνουν υπαλλήλους χωρίς πτυχίο
Φωτ. Jimmy Jin / Unsplash
Και ποιες εταιρείες το αποφεύγουν....

Μία νέα τάση αναδύεται στη διεθνή αγορά εργασίας, με πολλά κορυφαία brands να αναζητούν υπαλλήλους χωρίς πτυχίο. Η ιδέα της πρόσληψης με βάση τις δεξιότητες και όχι την ολοκλήρωση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης διαδίδεται σε μια εποχή που η ζήτηση είναι μεγαλύτερη και το κόστος σπουδών δυσβάσταχτο για πολλούς.

Μια νέα έκθεση όμως, από το Burning Glass Institute και το Harvard Business School καταδεικνύει ότι η απορρόφηση εργαζομένων χωρίς ακαδημαϊκή μόρφωση δεν είναι τόσο μεγάλη ούτε τόσο αποτελεσματική όσο ευαγγελίζονται οι κορυφαίες εταιρείες, παρά τις συχνές αγγελίες που δεν απαιτούν πτυχίο. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, όπου πάνω από το μισό εργατικό δυναμικό δεν διαθέτει πιστοποίηση, οι υπάλληλοι αυτοί δυσκολεύονται να αποκτήσουν καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να πάρουν προαγωγή.

Τα στοιχεία του γραφείου απογραφής των ΗΠΑ δείχνουν ότι περίπου το 62% των Αμερικανών δεν έχει λάβει τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θέσεις εργασίας μεσαίου επιπέδου, όπως προϊστάμενοι πωλήσεων, προγραμματιστές ιστοσελίδων, εξυπηρέτηση πελατών σε τεχνολογικές εταιρείες, συνήθως απαιτούν ορισμένα σύνολα δεξιοτήτων και σχετική κατάρτιση, αλλά όχι απαραίτητα πτυχίο τετραετούς φοίτησης.

Ο Αμερικανικός Δείκτης Ευκαιριών κατατάσσει εταιρίες και κλάδους με βάση τις δυνατότητες πρόσληψης, αμοιβής, προαγωγής αλλά και την εργασιακή κουλτούρα. Βαθμολογεί τις εταιρείες σε κλίμακα 1-5, με το 5 να είναι το υψηλότερο, και εστιάζει στις θέσεις εργασίας που είναι ανοικτές σε όσους δεν έχουν πτυχίο.

Οι ερευνητές της Burning Glass εκπόνησαν τη νέα μελέτη, δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού εργοδοτών που θεωρητικά καταργούν τις απαιτήσεις πτυχίου και επικεντρώθηκαν σε μεγάλες εταιρείες για τις οποίες άνοιγαν περισσότερες από 500 αγγελίες ετησίες.

Όπως αποδείχθηκε μόνο το 37% των εταιρειών προέβησαν σε απτές αλλαγές στις πρακτικές πρόσληψης. Τα μεγαλύτερα ποσοστά προσλήψεων υπαλλήλων χωρίς πτυχία παρουσίασαν οι Koch Industries, Walmart, Apple, General Motors, Target, Cigna, Tyson Foods, ExxonMobil και Yelp.

Κορυφαίες εταιρείες «ρίχνουν» σημαντικά τις απαιτήσεις, αλλά πολλοί διευθυντές παραμένουν επιφυλακτικοί στην πρόσληψη ατόμων χωρίς πτυχίο, ελλείψει συγκεκριμένων πολιτικών για την αξιολόγηση των δεξιοτήτων αυτών των εργαζομένων. Εάν υπάρχουν δύο υποψήφιοι – ένας με πτυχίο, ένας χωρίς – για πολλούς διευθυντές η επιλογή του δεύτερου θεωρείται ρίσκο.

Δεν είναι τυχαίο πως η μεγαλύτερη ομάδα επιχειρήσεων που συμπεριλήφθηκε στη μελέτη (περίπου το 45% του δείγματος) εξαφάνισε μεν την απαίτηση πτυχίου από τις αγγελίες θέσεων εργασίας, αλλά παρουσίασε μικρή αλλαγή στις προσλήψεις της, εξηγούν οι αναλυτές. Σε αυτές τις εταιρείες περιλαμβάνονται οι Bank of America, Amazon, Oracle, Lockheed Martin, Kroger και Stellantis.

Μάλιστα περίπου το 18% των επιχειρήσεων όχι απλώς δεν προσλαμβάνει περισσότερους υπαλλήλους χωρίς πτυχίο, αλλά φαίνεται πως οπισθοδρομεί και μάλλον επιλέγει ακόμα λιγότερους σε σχέση με το παρελθόν. Ανάμεσά τους οι Nike, Uber, HSBC, Novartis, Delta Air Lines, Meijer και US Foods.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ