Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΥΠΕΡ-ΓΗΡΑΣΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ
- 21.02.25 10:27

Ο πλανήτης γερνά γρήγορα με όλο και περισσότερες χώρες να μετατρέπονται σε «κοινωνίες ηλικιωμένων», όπου πάνω από το 20% του πληθυσμού είναι 65 ετών και άνω.
Ο όρος των υπερ-γηρασμένων κοινωνιών, που καθιερώθηκε από τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη, χρησιμοποιείται πλέον σε συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας σχετικά με τις προκλήσεις που παρουσιάζει ο αυξανόμενος ηλικιωμένος πληθυσμός.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτή την παγκόσμια τάση, απεικονίσαμε όλες τις κοινωνίες υπερήλικων στον κόσμο το 2025 με βάση τις τελευταίες Παγκόσμιες Προοπτικές Πληθυσμού.
Η γήρανση του πληθυσμού δημιουργεί ραγδαία μία σειρά από διάφορες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις με πρώτη και κύρια ότι ολοένα και περισσότεροι συνταξιούχοι θα πρέπει να υποστηριχθούν από όλο και λιγότερους εργαζόμενους. Η εξέλιξη αυτή επιβαρύνει νομοτελειακά όχι μόνο τα συνταξιοδοτικά προγράμματα αλλά και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης – στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα αντιμετωπίζουν ήδη έλλειμμα 1,34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το Μονακό ηγείται αυτής της ανησυχητικής κατάταξης με το 36% του πληθυσμού του να είναι άνω των 65 ετών ενώ και η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ για την πληθυσμιακή προοπτική. Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας κατατάσσεται στην ένατη θέση, με το 24,4% του πληθυσμού της να είναι άνω των 65 ετών.
Σε έρευνα του 2024, του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ), υπολογιζόταν πως οι γεννήσεις στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2020-25 θα μειωθούν κατά περίπου 75 χιλιάδες. Σύμφωνα μάλιστα με τον Βύρωνα Κοτζαμάνη, διευθυντή Ερευνών του ΙΔΕΜ, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια «δημογραφική κατάρρευση», καθώς μεγάλο ποσοστό της χώρας αδειάζει από νέους που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.
Σύμφωνα με φετινή έκθεση «Global Pension Report» της ασφαλιστικής εταιρείας Allianz ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων αναμένεται να αυξηθεί από 38% σε 65% μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, κατατάσσοντας την Ελλάδα στα κράτη με τα υψηλότερα ποσοστά σχετικής εξάρτησης σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Αναλυτικά η πρώτη δεκάδα με τις πιο γηρασμένες κοινωνίες και το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 ετών: