Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ; «ΘΑ ΣΑΣ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟΝ!»

Ποιος δεν συμμορφώνεται; «Θα σας επιβληθεί πρόστιμον!»
Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η διαχείριση με την απειλή προστίμου τείνει να γίνει «καραμέλα» των ελληνικών αρχών, από το σύστημα IRIS για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μέχρι τον καθαρισμό οικοπέδων, τα σκουπίδια στην Αθήνα και τους βανδαλισμούς σε σχολεία. Όμως η πείρα διδάσκει ότι πιο δουλεμένες μέθοδοι πειθούς αποδίδουν καλύτερα.

Είναι σωστό οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες να έχουν διαθέσιμη για τους πελάτες τους μια εύκολη (και φορολογικά ελεγχόμενη, ως ψηφιακή…) δυνατότητα πληρωμής, όπως το IRIS; Είναι! 

Είναι σωστό να σοβαρευτεί η διαχείριση των σκουπιδιών, να μην πετάει ο καθένας τα δικά του στον κάδο οποιαδήποτε ώρα, ή πάλι δίπλα στον κάδο; Είναι!

Είναι σωστό – ψέματα! είναι απαραίτητο – να προβλέπεται πιεστική υποχρέωση των ιδιοκτητών να καθαρίζουν τα κτήματα και τους κήπους τους από δένδρα και ξερά χόρτα; Είναι! το βλέπουμε σε κάθε πυρκαγιά, όσο κι αν οπλιζόμαστε «με ψυχική ανθεκτικότητα» κατά Σκέρτσο.

Είναι σωστό να συγκρατηθεί η χρήση κινητών και δη smartphones στα σχολεία, ώστε η συνεχής διάσπαση προσοχής των παιδιών να μην καταλάβει (και) το σύνολο της σχολικής λειτουργίας; Είναι! Είναι παράλληλα σωστό, το κόστος από τις ζημιές – και πάντως από τους βανδαλισμούς – στα σχολεία να βαρύνει τελικά τους γονείς όσων βρίσκουν εκτόνωση στην εύκολη καταστροφή; (Τουλάχιστον όσον αφορά τα δημόσια σχολεία, όπου τις ζημιές πληρώνει το δημόσιο ταμείο, δηλαδή ο φορολογούμενος: τις ζημιές των ιδιωτικών, τις βλέπουν οι γονείς ενσωματωμένες … στα δίδακτρα).

Όλα αυτά λοιπόν ισχύουν! Και, με δεδομένη την βαθιά πίστη της Κυβέρνησης στην ατομική ευθύνη, διόλου περίεργο που τέθηκε σε κάθε περίπτωση απ’ αυτές το θέμα προστίμου/οικονομικής επιβάρυνσης των «ενόχων». Όπως και ισχύει το ότι ουδείς θα συμμορφωθεί, αν δεν ταχθεί κάθε φορά μια αυστηρή προθεσμία – η 1η Σεπτεμβρίου για την σύνδεση με το ΙRIS, η αλήστου μνήμης 15η Ιουλίου για τον καθαρισμό των οικοπέδων (εδώ, «φυσικά», δόθηκε παράταση: ύστερα ήρθε η Αυγουστιάτικη παράδοση πυρκαγιών ανά την Ελλάδα και σαρώθηκαν τα πάντα). Στην περίπτωση δε της άθλιας κατάστασης των σκουπιδιών στην Αθήνα – ακόμη και στο τουριστικό και παλιότερα «ευγενές» κέντρο της πόλης – που υποχρέωσε τον Δήμαρχο Χάρη Δούκα να δηλώσει το κλασικό «έχουμε φθάσει σε αδιέξοδο», το πράγμα πήγε λίγο παρακάτω: θα εγκατασταθούν, λέει, κάμερες και θα ορισθούν ώρες εναπόθεσης των σκουπιδιών από τους πολίτες (αφήστε την ώρα αποκομιδής : εδώ θα μεριμνά για τα ωράρια ο Δήμος…), οπότε όποιος καταγράφεται παραβάτης ή άτσαλος στο ρίξιμο των σκουπιδιών, ή πάλι να τα αφήνει δίπλα στον κάδο – πρόστιμο!

Αυτή η διαχείριση με την απειλή προστίμου τείνει να γίνει καραμέλα: – 1500 ευρώ για το IRIS, 1000 ευρώ για την μη-δήλωση περί καθαρισμού των οικοπέδων συν 0,50 ευρώ για κάθε μη-σωστά καθαρισμένο τ.μ. (με «καπέλο» 300 ευρώ αν καθαρίσουν μεν αλλά δεν μεριμνήσουν για την απομάκρυνση των ξερών/ «της βιομάζας» εντός 48ωρου), συν μια επαπειλούμενη φυλάκιση έως δυο ετών. Ο Δήμαρχος Αθηναίων δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την ταρίφα ποινολογίου για την λάθος εναπόθεση των σκουπιδιών, με μάρτυρα τις κάμερες που θα αρχίσουν να εγκαθίστανται – πότε; Θα δούμε! Ο υπουργός Παιδείας, πάλι, αρκέσθηκε στην ανακοίνωση προθέσεων – άντε και με μια 3ήμερα αποβολή σε λογική «παλιού Γυμνασιάρχη» για το καλό…

Είναι φανερό ότι η εμπειρία από τα πρόστιμα 100 ευρώ μηνιαίως για τον μη-εμβολιασμό επί κορωνοϊού ή για το «σπάσιμο» των λοκ-νταουν – συνολικά με το οργίλο ύφος επιβολής Χαρδαλιά της εποχής, ύφος που προδήλως αποτυπώνει την εσώτερη ψυχή της τωρινής διακυβέρνησης, γι αυτό και ο Nick Hard επιβραβεύθηκε πολιτικά – θεωρείται εμπειρία πετυχημένη (Βέβαια… όσοι δεν πλήρωσαν εκείνα τα πρόστιμα, είδαν τελικώς να τους χαρίζονται.  Όσοι πλήρωσαν και, κακώς νόμιζαν/πίστεψαν ότι θα τους επιστραφούν, απογοητεύθηκαν. Το δίδυμο Αδώνιδος Γεωργιάδη – Ειρήνης Αγαπηδάκη το πήραν επάνω τους). Είναι επίσης φανερό ότι η πίστη στην ατομική ευθύνη έρχεται να συνδυαστεί με την παλιοκαιρινή αντίληψη ότι «ο Έλληνας, χρειάζεται την απειλή ράβδου για να πεισθεί» – σε σύγχρονη μετάφραση: «Θα σας επιβληθεί πρόστιμον!»

Όμως…. η πείρα διδάσκει ότι πιο δουλεμένες μέθοδοι πειθούς, κάτι πλησιέστερο προς Σωτήρη Τσιόδρα παρά σε Χαρδαλιά για να ξαναθυμηθούμε τον φίλο μας τον κορωνοϊό, αποδίδουν καλύτερα. Τα δε εξωφρενικά πρόστιμα – δείτε τώρα, το καινούργιο του ΚΟΚ – ή/και οι κάμερες παρακολούθησης, όσες δηλαδή δεν «μαυριστούν», τελικώς αφήνονται στην άκρη: θυμηθείτε τους λεωφορειοδρόμους. Και… πάμε γι άλλα!

Όσο για το εγχείρημα της επιβολής πειθαρχίας δια προστίμων στα σχολεία – να υποθέσει κανείς ότι θα εισπράττονται μέσω ΑΑΔΕ; – περιμένουμε ειλικρινά να δούμε πώς θα αναφέρει και πώς θα «δικάζει» τις παραβάσεις η σχολική κοινότητα, συν τι επίπτωση θα έχει στην (πώς την λέγανε; Να δείτε;) εκπαιδευτική λειτουργία αυτή η ιδέα. Πέραν, δηλαδή, της γεύσης «μηδενικής ανοχής» από νωρίς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ