Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΧΑΡΑΣ: 5 ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΑΣ

Πολύτιμες δόσεις χαράς
Φωτ. Madison Oren / Unsplash
Στον «ωκεανό» αμφίβολων προτάσεων, μερικές ιδέες έχουν όντως απτά αποτελέσματα.

Η ψυχική υγεία απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, αν κρίνει κανείς από το πλήθος των βιβλίων αυτοβοήθειας, των ηλεκτρονικών αναζητήσεων και των άρθρων (από ειδικούς και μη) για τους τρόπους που μπορεί να τονωθεί η ψυχολογία και η πνευματική διαύγεια.

Στον Ιστό συναντά κανείς αμέτρητες προτάσεις – κάποιες είναι δοκιμασμένες και πράγματι αποτελεσματικές, όπως η τακτική γυμναστική και ο καλός ύπνος, και άλλες είναι μάλλον αμφίβολες προσεγγίσεις που δεν έχουν ακόμα επαληθευτεί εργαστηριακά, όπως για παράδειγμα η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου ή η βουτιά σε παγωμένο νερό (πρόκειται για μία ανεξήγητα δημοφιλή τάση στις ψηφιακές παρυφές του TikTok αυτή την εποχή).

Το National Geographic επιχείρησε πρόσφατα να δοκιμάσει κάποιες εναλλακτικές προτάσεις, συστήνοντας μόνο αυτές που έκαναν όντως τη διαφορά.

1. Περάστε περισσότερο χρόνο στη φύση

Αναρίθμητα στοιχειά συνηγορούν σε αυτό που ο καθένας νιώθει άμεσα, με κάθε μικρή βόλτα ή μεγάλη εκδρομή: η επαφή με τη φύση βοηθά στη μείωση του άγχους και τη βελτίωση της διάθεσης. Ακόμα και το να κοιτάζει κανείς τα δυναμικά μοτίβα στα λουλούδια ή τα κύματα είναι αρκετό για την παραγωγή περισσότερων κυμάτων άλφα στον εγκέφαλό που συνδέονται με το αίσθημα χαλάρωσης.

2. Οργανώστε – καθαρίστε το χώρο σας

Η τακτοποίηση του χώρου αποδεδειγμένα ενισχύει την παραγωγικότητά στο γραφείο, αλλά τα οφέλη είναι εξίσου απτά και στο σπίτι. «Θα βελτιώσετε σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας αν μάθετε πώς να αποσυμφορείτε το χώρο γύρω σας και να οργανώνεστε», παρατηρεί ο Joseph Ferrari, διακεκριμένος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο DePaul που μελετά τις αρνητικές συνέπειεες της ακαταστασίας και της αποδιοργάνωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

3.Περιορίστε τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Οι άνθρωποι των οποίων η διατροφή είναι πλούσια σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν 44% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης και 48% μεγαλύτερο κίνδυνο άγχους, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες. Στις λίστες των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων περιλαμβάνονται τα αναψυκτικά, τα «έτοιμα» συσκευασμένα γλυκά, τα πατατάκια, οι ενεργειακές μπάρες και το γιαούρτι με γεύση φρούτων. Η Ashley Gearhardt, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Ann Arbor, μας υπενθυμίζει τα τρόφιμα αυτά είναι σχεδιασμένα να μας εθίζουν και η μάχη της εγκράτειας δεν είναι εύκολη υπόθεση.

4. Ενεργοποιήστε τις ορμόνες ευεξίας

Άλλωστε πέρα από το φαγητό, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να προκαλέσετε την απελευθέρωση των ορμονών της χαράς: ντοπαμίνη, σεροτονίνη, ενδορφίνες και ωκυτοκίνη. Γυμναστείτε, δοκιμάστε τον διαλογισμό, ολοκληρώστε μια εργασία και επιβραβεύστε νοερά τον εαυτό σας για αυτό.

ΟΙ «ΓΟΝΕΙΣ» ΣΚΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΓΑΤΙΩΝ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΜΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΟΣΗ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΗΣ ΧΑΡΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΝΑ «ΚΥΜΑ» ΩΚΥΤΟΚΙΝΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ

5. Πάρτε κατοικίδιο

Οι «γονείς» σκυλιών και γατιών έχουν εξασφαλισμένη μία επιπλέον δόση αναπάντεχης χαράς στο σπίτι: έρευνα κατέδειξε ότι το παιχνίδι με το κατοικίδιό μπορεί να προσφέρει ένα «κύμα» ωκυτοκίνης που ανακουφίζει από το άγχος. Όσοι το σκέφτεστε, ίσως ήρθε η ώρα να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ