Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ROBERT KAPLAN: Ο ΠΟΥΤΙΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΛΙΝ

Robert Kaplan: Ο Πούτιν δεν είναι Στάλιν
Την άποψη πως ο Πούτιν δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών στον πόλεμο της Ουκρανίας εκφράζει ο Robert Kaplan, ένας από τους πιο επιδραστικούς διανοητές σε θέματα γεωπολιτικής και διεθνών σχέσεων.

Ο R. Kaplan υποστηρίζει πως είναι πιθανή μια κατάρρευση της ρωσικής πλευράς, αφού δε ν υπάρχει μέχρι στιγμής μια στρατηγική που να μπορεί να εξασφαλίσει την τελική νίκη, ενώ εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για τη δυνατότητα ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. Εκφράζει επίσης την άποψη ότι ο Ερντογάν δεν θα επηρεαστεί όσο νομίζουμε από τους φονικούς σεισμούς, και υποστηρίζει πως ο Τούρκος Πρόεδρος θα συνεχίζει να ισορροπεί ανάμεσα σε δύο κόσμους, Ανατολή και Δύση.

Κύριε Κάπλαν, πριν από ένα χρόνο η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Πώς βλέπετε να εξελίσσονται οι επόμενοι μήνες σε αυτό το πεδίο;

Η οπτική μου για τους επόμενους μήνες είναι ότι θα συνεχιστεί και θα μετατραπεί σε μόνιμο πόλεμο. Ωστόσο οι εκπλήξεις πάντα είναι πιθανές στον πόλεμο. Και αν μπορούσα να ξεχωρίσω μία έκπληξη, θα ήταν η κατάρρευση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Λέω ότι θα είναι έκπληξη και όχι η βασική εκδοχή. Είναι ένα συμβάν με μικρές πιθανότητες, αλλά μεγάλο αντίκτυπο. Το λέω αυτό επειδή οι πόλεμοι περνούν από μια διαδικασία. Ο Αβραάμ Λίνκολν άλλαξε αρκετούς στρατηγούς και επιτελεία μέχρι να βρει τον σωστό στρατηγό στο πρόσωπο του Γκραντ το 1863. Ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος άλλαξε αρκετούς στρατηγούς, μέχρι που βρήκε τον σωστό στο πρόσωπο του Ντέιβιντ Πετρέους το 2007 στο Ιράκ. Και ακριβώς επειδή του πήρε τέσσερα χρόνια να βρει τον σωστό στρατηγό, δεν τα πήγε καλά στον πόλεμο. Άργησε πολύ. Είναι μια συνηθισμένη διαδικασία. Ο Πούτιν έχει την ίδια ομάδα από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία πέρυσι. Τους ίδιους αποτυχημένους στρατηγούς. Για ένα διάστημα φαινόταν ότι απομακρυνόταν από αυτούς. Έφερε τον Σουροβίκιν, αλλά αυτός έφυγε μετά από τρεις μήνες. Και τώρα επέστρεψε στην ίδια ομάδα που έχει αποτύχει.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ

H ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ BΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ EΠΙΘΕΩΡΗΣH

Αποκτήστε πρόσβαση στο περιοδικό και όλη την αρθρογραφία του economia.gr

Για να ολοκληρώσετε την ανάγνωση του άρθρου και να έχετε πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο του economia.gr, αποκτήστε συνδρομή.

Αποκτήστε πρόσβαση στο περιοδικό και όλη την αρθρογραφία του economia.gr

Για να ολοκληρώσετε την ανάγνωση του άρθρου και να έχετε πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο του economia.gr, αποκτήστε συνδρομή.

ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ