Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΣΥΡΙΖΑ: ΠΩΣ ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Φωτ. Daniel Jensen/Unsplash
Δίπλα στην μεγάλη αίθουσα με τις κονταρομαχίες κορυφής/εντυπώσεων/διαδικασιών του Συνεδρίου, ήταν στημένες συζητήσεις με θεματικό περιεχόμενο, από τις οποίες θα μπορούσε να προκύψει συζήτηση και περιεχόμενο. Χάθηκαν, όμως, από το high drama της κεντρικής αντιπαράθεσης…

Το δραματικό/μελοδραματικό σκηνικό του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που κάλεσε όσους (ακόμη…) παρακολουθούν και επιχειρούν να ξεδιαλύνουν τι διαδραματίζεται και τι κυοφορείται να διερωτώνται «τι τρέχει, πάλι, μ’ αυτούς;» κατέλαβε το προσκήνιο. Αληθινά χλωμαίνουν προηγούμενες εμπειρίες π.χ. του ΠΑΣΟΚ τις ημέρες διεκδίκησης της διαδοχής Ανδρέα από Κώστα Σημίτη και (θυμίζουμε) Άκη Τσοχατζόπουλο/Μάκη Αρσένη,  ή αργότερα την φάση ανάρρησης ΓΑΠ ή πάλι Ζαππειακής διεκδίκησης Βαγγέλη Βενιζέλου. Για να μην πάει κανείς πίσω σε παρασκήνια διεκδίκησης Ευ. Αβέρωφ μετά την ήττα Ράλλη, ή ακόμη στο τρεχαλητό συλλογής υπογραφών π.χ. από Άδωνι Γεωργιάδη ή/και κρασσάρισμα του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας κατά την ανάδειξη Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ.

Πάντως οι στιγμές κορύφωσης – λέμε τώρα! – με το διαβόητο ερωτηματολόγιο Κασσελάκη, την ανταλλαγή δηλητηριασμένων βελών και την εσπευσμένη ανακωχή (χαμηλής) κορυφής, εν συνεχεία την ηχηρή (και πολυεπίπεδη, αν σταθεί κανείς και διαβάσει) παρέμβαση Αλέξη Τσίπρα, την έντονη απάντηση Στέφανου Κασσελάκη με το (σχεδόν επιθεωρησιακό) «φέρτε μου αντίπαλο!» και την δρομολόγηση πολλαπλών κομματικών εκλογών ενόψει… Ευρωεκλογών, οι στιγμές αυτές είχαν πολλά θύματα. Το ξήλωμα της όποιας εσωκομματικής αλληλεγγύης, το ένα. Την περαιτέρω απομάκρυνση από το κυρίως πολιτικό και τον στενό εναγκαλισμό με την εντύπωση, δεύτερο. Το διαβρωτικό αίτημα αυτοκριτικής – που, βέβαια, ο καθείς/η καθεμιά απαιτεί από τους «απέναντι» – τρίτο.

Πλην όμως, και όσο τώρα θα αναλαμβάνουν τα ηνία οι δημοσκοπήσεις (αλήθεια… θα μετρηθεί δημοφιλία Τσίπρα; πώς θα παρακολουθήσουν οι δημοσκόποι την νέα εσωκομματική εκλογή; ποιοι/πώς θα μετριούνται ενόψει Ευρωκάλπης;) ένα πρόσθετο σημαντικό θύμα που μάλλον θα πάει άκλαυτο, ίσως μάλιστα να μην παρατηρηθεί καν!, είναι ήδη η προσπάθεια που είχε καταβληθεί από τον παραζαλισμένο ΣΥΡΙΖΑ να … ανακαλύψει θέσεις πολιτικής. Κάποιες θέσεις, πάντως.

Δείτε, δίπλα στην μεγάλη αίθουσα με τις κονταρομαχίες κορυφής/εντυπώσεων/διαδικασιών του Συνεδρίου, ήταν στημένες συζητήσεις με θεματικό περιεχόμενο. Για – μετρήστε! – Περιβάλλον – Υγεία – Παιδεία – Νησιωτικότητα – 4ης Βιομηχανική Επανάσταση /ΑΙ – Δημοκρατία/κράτος δικαίου – Γυναικεία θέματα – Βιώσιμη Ανάπτυξη – Εργασιακά – Πολιτισμό – Αγροτική Παραγωγή -Ακρίβεια. (Μπορεί να μας έφυγε κάτι στο μέτρημα. όμως σταματήσαμε στην ντουζίνα).

Χωρίς κάποια αξιολογική διάθεση, δίνουμε στην συνέχεια ενδεικτικά  στοιχεία για 4 θεματικές ενότητες, με τους – κατά την εκτίμησή μας – βασικούς συμμετέχοντες σε καθεμιά. Ώστε να δει κανείς τι/πώς/προς ποια κατεύθυνση θα μπορούσε να προκύψει συζήτηση και περιεχόμενο, αλλά και ως συνεισφορά στην ευρύτερη δημόσια συζήτηση. Αν δεν είχαν παρασυρθεί, όλα αυτά, από το high drama της κεντρικής αντιπαράθεσης…

Προκλήσεις 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης/ΑΙ

[Με Ν. Χρόνη, καθηγητή ΕΜΠ, Δημ. Καρρά καθηγητή Ευφυών Συστημάτων /ΕΚΠΑ, Θ. Κωστή /Project Engineering σε σχέδια βιωσιμότητας μεγάλης κλίμακας, Χρ. Λαδά, Δικηγόρο, με συντονίστρα Διάνα Βουτυράκου/υπεύθυνη think tanks του ΣΥΡΙΖΑ.

Βιώσιμη /δίκαιη ανάπτυξη

[Με Νίκο Παππά, Λούκα Κατσέλη/ΕΚΠΑ, Λοη Λαμπριανίδη/ΠΑΜΑΚ, Κ. Μελά/Πάντειο, με συντονισμό Αν. Σαπουνά]

Περιβάλλον/Κλιματική κρίση και Προσαρμογή

[Με Κ. Λαγουβάρδο από το Αστεροσκοπείο, Ευθ. Λεκκα για την διαχείριση καταστροφών/ΕΚΠΑ, Σπ.Κίντζιο από Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, με συντονίστρια Ρένα Δούρου – ημέρες απαλλακτικής πρότασης της Εισαγγελίας στην δίκη για το Μάτι]

Πρόταση για την Υγεία

[Με Κ. Κατσιγιαννόπουλο, δ/ντη Ψυχιατρικής Κλινικής για Ψυχική Υγεία/Νησιωτική πολιτική, Κ. Λιβαδά, δ/ντη ΕΣΥ για Νοσοκομειακή /Μετανοσοκομειακή περίθαλψη, με συν-συντονιστή Γιάννη Μουζάλα, βέβαια με αναπόδραστη συμμετοχή Παύλου Πολάκη]

Μπορεί να αδικήσαμε θεματικές ή/και συμμετέχοντες, όμως σίγουρα αυτού του εύρους οι συζητήσεις άξιζαν περισσότερη προσοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ