Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

STARTUPERS ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

default image
Είναι ευφυείς, αυτοδημιούργητοι, με επιχειρηματικό πνεύμα, και κατάφεραν να κάνουν τη διαφορά. Να πετύχουν μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης ακόμη και μέσα στην κρίση.

Οι Έλληνες νέοι επιχειρηματίες που επιλέξαμε βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία στην ανάπτυξη της επιχείρησής τους, άλλοι πολύ κοντά στην αρχή άλλοι μεγαλύτεροι. Ξεκίνησαν από μια ιδέα, με επιμονή και στρατηγική ανέπτυξαν τις εταιρείες τους και συνεχίζουν με πολλά σχέδια αναζητώντας συνεχώς νέα πεδία ανάπτυξης. Το κοινό τους σημείο όμως είναι ότι συνδυάζουν τις γνώσεις με τις επιχειρηματικές ικανότητες, την εμπειρία και τον στόχο για μια ανάπτυξη εκτός συνόρων.Δεν μένουν στις δάφνες τους, τα εμπόδια δεν τους τρομάζουν και είναι μονίμως σε επαγρύπνηση, έτοιμοι να ανασχεδιάσουν με ευελιξία αλλά ταυτόχρονα και να προσπαθούν με επιμονή.

Χάρης Πυλαρινός – Hack The Box

Η Hack The Box είναι η πιο γοργά αναπτυσσόμενη ψυχαγωγική κοινότητα για την κυβερνοασφάλεια στον κόσμο. Έχοντας μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια αποκτήσει 500.000 μέλη, η πλατφόρμα επιτρέπει σε άτομα, επιχειρήσεις και πανεπιστήμια να αναβαθμίσουν τις ικανότητές τους στον τομέα αυτό με τον πιο πρακτικό και διασκεδαστικό τρόπο. Μέσα από τα εκατοντάδες εικονικά hacking labs που διαρκώς αναβαθμίζονται και την πληθώρα των διαδραστικών μαθημάτων για την κυβερνοασφάλεια που προσφέρει η HTB Academy, η Hack The Box έχει ως στόχο της να αναβαθμίσει τις ικανότητες κάθε επαγγελματία και κάθε οργανισμού παγκοσμίως στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Ο Χάρης Πυλαρινός ίδρυσε την εταιρεία το 2017 με στόχο να εκπαιδεύσει τους χρήστες στις ορθές πρακτικές κυβερνοασφάλειας. Από τα τρία άτομα που αριθμούσε η Hack the Box ως το 2019, σήμερα φτάνει τα 100, ενώ η επενδυτική κοινότητα ποντάρει πολλά στην εταιρεία, καθώς μέσα σε τρεις γύρους χρηματοδότησης έχει συγκεντρώσει 14,5 εκατ. δολάρια.

Όπως έχει αναφέρει ο Χάρης Πυλαρινός, εκείνο που πρέπει να κάνει κάθε επιχειρηματίας είναι να ξεκινήσει την ιδέα του λύνοντας μία ανάγκη και δίνοντας αληθινή αξία στην κοινότητα που θέλει να χτίσει.

Μανώλης Μπαμπάτσικος – 3dmed world

Το 2017 ο 33χρονος σήμερα Μανώλης Μπαμπάτσικος άφησε μια αξιοζήλευτη καριέρα σε θυγατρική του κινηματογραφικού κολοσσού WarnerBros για να επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου ίδρυσε την πρώτη εταιρεία 3D medical animation. Το medical animation συμβάλλει στον ψηφιακό αλφαβητισμό του ασθενούς και θέτει τον ασθενή στο επίκεντρο, καθώς έτσι μπορεί να αντιληφθεί τις ιατρικές διαδικασίες και μέσα από την τριδιάστατη κινούμενη εικόνα η πληροφορία γίνεται πιο εύληπτη και κατανοητή. Μεγάλες έρευνες δείχνουν πως όταν ένας άνθρωπος βλέπει μια animated διαδικασία νιώθει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια να ακολουθήσει μια ιατρική διαδικασία, από ό,τι αν του την εξηγούσε ένας γιατρός ή την έβλεπε σε ένα ρεαλιστικό βίντεο.

Στην περίπτωση της ιατρικής, το animation είναι η τριδιάστατη προσομοίωση της ιατρικής διαδικασίας και μαζί η απεικόνισή της με ένα σενάριο, χάρη στο οποίο ο ασθενής μπορεί να την αντιληφθεί πιο εύκολα.

Δημήτρης Τερζής – MeduSoil

Συνιδρυτής και επικεφαλής της MeduSoil, η οποία αναπτύσσει μια βιώσιμη και πιο φθηνή εναλλακτική στο τσιμέντο, είναι ο Δημήτρης Τερζής, ο ένας από τους τρεις Έλληνες που περιλαμβάνονται στη φετινή ευρωπαϊκή λίστα «30 κάτω των 30» του Forbes στην κατηγορία «Μεταποίηση και Βιομηχανία».

Το όνομα της εταιρείας είναι εμπνευσμένο από τη Μέδουσα, το τέρας της ελληνικής μυθολογίας που μετέτρεπε όποιον την κοιτούσε σε πέτρα. Μέσω της εισαγωγής βιοϋλικών (biominerals) που αναπτύσσει και παράγει η MeduSoil το έδαφος μετατρέπεται σε πέτρα και σταθεροποιείται με αποτέλεσμα να μπορούν να δημιουργηθούν γερά θεμέλια. Έτσι, μπορούν να κατασκευαστούν κτήρια και άλλες κρίσιμες υποδομές σε εδάφη όπου αυτό δεν θα ήταν κανονικά εφικτό.Η MeduSoil αναπτύσσει μικρά σωματίδια τα οποία κάνουν το έδαφος πιο ανθεκτικό και πιο σταθερό, μειώνοντας τις πιθανότητες διάβρωσης του ή κάποιας καθίζησης.

O 29χρονος Δημήτρης Τερζής αποφοίτησε το 2014 από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 2018 ίδρυσε την startup εταιρεία MeduSoil, η οποία μόλις σε δύο χρόνια έχει συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους σχεδόν 1 εκατ. ευρώ. Η MeduSoil προσφέρει μια εναλλακτική στο τσιμέντο και άλλα προϊόντα βασισμένα στο πετρέλαιο, που σύμφωνα με την εταιρεία δεν είναι απλώς πιο φιλική περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά συμφέρουσα. Η MeduSoil διαθέτει πατέντες που βρίσκονται σε ισχύ σε ΕΕ, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Βραζιλία και Αυστραλία και στοχεύει να επεκταθεί μέσα στην επόμενη διετία σε τουλάχιστον 15 αγορές.

Θωμάς και Γιώργος Δούζης – Ergon

Ο συνιδρυτής των εστιατορίων – delicatessen παντοπωλείων Ergon βρέθηκε το 2019 ανάμεσα στους κορυφαίους της Ευρώπης διότι κατάφερε να δημιουργήσει και να αναπτύξει τη συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία αριθμεί 13 καταστήματα σε όλο τον κόσμο διαθέτοντας μέσα από τα καταστήματά της 600 και πλέον ελληνικά προϊόντα με το brand του, τα περισσότερα από κάθε άλλο, προωθώντας έτσι τα ελληνικά προϊόντα σε νέες αγορές, όπως αναφέρει ο οργανισμός.Γι’ αυτό και ψηφίστηκε ως ένας από τους Νέους Ευρωπαίους Ηγέτες για το 2019 από το «European Young Leaders».

Μέλος από το 2014 του δικτύου Endeavor, συγκεντρώνει και διανέμει περισσότερα από 1.200 ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα από 150 μικρούς παραγωγούς που αναπτύχθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Σκιάθο, Λευκάδα, Ρόδο, Χαλκιδική, Λονδίνο, Βρυξέλλες και Κύπρο.

Η πανδημία τράβηξε φρένο στα σχέδια ανάπτυξης της εταιρείας, τα οποία τώρα προχωρούν και πάλι, με ανάπτυξη του δικτύου Ergon στη Μέση Ανατολή με καταστήματα, εστιατόρια και παντοπωλεία. Η αρχή γίνεται από την Ντόχα του Κατάρ και θα συνεχίσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία.

Γιάννης Δοξαράς – Warply

Ο Γιάννης Δοξαράς, ιδρυτής της Warply, είναι ο άνθρωπος πίσω από τις λύσεις όπως το VisitGreeceapp,το «e-katanalotis»,η e-λαχαναγορά, το νέο παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης, η εφαρμογή του ΟΑΕΔ.

Την εποχή της ψηφιακής μετάβασης, η Warply αναπτύχθηκε παράγοντας καινοτόμες ψηφιακές πλατφόρμες, δίνοντας λύσεις σε σύνθετα προβλήματα του ιδιωτικού αλλά και – τον τελευταίο χρόνο– του δημοσίου τομέα.

Η Warply ξεκίνησε το 2012 εστιάζοντας στον ανερχόμενο τότε κλάδο των pushnotifications και καμπανιών σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Γρήγορα εξελίχτηκε παρέχοντας omni-channel πλατφόρμες που συνδέουν τον χρήστη σε όλα τα περιβάλλοντα (ψηφιακό, φυσικό) και προσφέρει υπηρεσίες για loyalty, personalization, digitalpayments, gamification με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Με την ολοκλήρωση το 2020, φέτος –εν μέσω πανδημίας – κατέγραψε 120% αύξηση του τζίρου και 290% αύξηση της κερδοφορίας.

Η βαθιά εμπειρία στο mobile, το πάθος για καινοτομία, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και η μεγάλη πλέον τεχνογνωσία που διαθέτει είναι τα χαρακτηριστικά που ανέδειξαν την εταιρεία Warply ως ηγέτιδα, σε έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό κλάδο διεθνώς, με αποτέλεσμα να έχει εδραιωθεί σε μερικές από τις πιο ανταγωνιστικές περιοχές του πλανήτη, όπως η Μέση Ανατολή και η Λατινική Αμερική.

Επόμενος στόχος να συνεχίσει να μεγαλώνει, με το βλέμμα στο εξωτερικό, προωθώντας τις ανταγωνιστικές λύσεις της σε όλο τον κόσμο.Τα προγράμματα πιστότητας και προνομίων παρουσιάζουν μια εκτόξευση παγκοσμίως, μιας και οι παραδοσιακές τεχνικές της ψηφιακής διαφήμισης αποκτούν περιορισμούς και όσο προχωράει η ψηφιακή επιτάχυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αποκτούν δεδομένα πελατών θα χρειαστούν εργαλεία διαχείρισής τους. Η Warply έχει μια κομβική τοποθέτηση σε αυτή την έκρηξη των 1st party data και είναι προσανατολισμένη να αναπτυχθεί μέσα από εξαγορές και στρατηγικές συνεργασίες που δίνουν πρόσβαση σε χιλιάδες εμπόρους (π.χ. PSPs και ιδρύματα εκκαθάρισης).

Αλέξης Πανταζής – Αιμίλιος Μάρκου – Hellas Direct

Η Hellas Direct δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση από δύο πρώην στελέχη της Goldman Sachs, τον Αλέξη Πανταζή και τον Αιμίλιο Μάρκου. Είδαν τη δύσκολη συγκυρία ως ευκαιρία να αλλάξει η ασφαλιστική αγορά στη νοτιοανατολική Ευρώπη, βρήκαν επενδυτές και τόλμησαν, στις αρχές του 2013, να ξεκινήσουν μια ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα:την Hellas Direct, τη fintech startup που πρώτη ξεκίνησε την ασφάλιση μέσω πλατφόρμας στο Διαδίκτυο και πρώτη έφερε καινοτομίες όπως η ευέλικτη ασφάλιση με την ημέρα, με έμφαση στην εξυπηρέτηση του πελάτη και τις ανταγωνιστικές τιμές.

Το 2021 η Hellas Direct βρέθηκε για δεύτερη φορά στη λίστα των Financial Times με τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες εταιρείες του κόσμου, καθώς το 2019 ήταν μία από τις δύο εταιρίες με δραστηριότητα στην Ελλάδα που έλαβαν αυτό το βραβείο.

Η Hellas Direct είναι μια αμιγώς digital ασφαλιστική εταιρεία που βασίζεται στην τελευταία τεχνολογία και τη χρήση advanced analytics. Έχει την υποστήριξη μιας μακράς λίστας κορυφαίων επενδυτών, όπως η Portag3 Ventures, ο IFC (μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας) και η Endeavor Catalyst.

Οικονομική Επιθεώρηση, Νοέμβριος 2021, τ.1012

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ