Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΣΤΙΣ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ – ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ KINGSWAY, ΑΞΙΑΣ 268 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

Στις σήραγγες του Λονδίνου - Ενα όραμα στο Kingsway, αξίας 268 εκατομμυρίων
Φωτ. The London Tunnels
Οι υπόγειες διαδρομές που σχεδιάστηκαν για να προστατεύσουν τους Λονδρέζους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στη συνέχεια εξυπηρέτησαν άλλους, «μυστικούς σκοπούς», λειτουργώντας μεταξύ άλλων ως βάση για ένα παρακλάδι της MI6. Στο κοντινό μέλλον, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Λονδίνου ίσως έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε αυτό το θαμμένο κομμάτι ιστορίας που παραμένει κρυμμένο εδώ και 70 χρόνια.

Στη δεκαετία του 1940, μια σειρά σηράγγων μήκους ενός μιλίου που ονομάστηκαν Kingsway Exchange Tunnels, κατασκευάστηκαν κάτω από το κεντρικό Λονδίνο.

Καλύπτωντας έκταση 20.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και με διάμετρο 7,6 μέτρων, αυτές οι υπόγειες διαδρομές σχεδιάστηκαν για να προστατεύσουν τους Λονδρέζους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια, οι σήραγγες εξυπηρέτησαν άλλους, «μυστικούς σκοπούς», λειτουργώντας μεταξύ άλλων ως βάση για ένα παρακλάδι της MI6. Αποτέλεσαν δε πηγή έμπνευσης για το “Q Branch” στα κατασκοπικά μυθιστορήματα του Ian Fleming με πρωταγωνιστή James Bond.

Στο κοντινό μέλλον, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Λονδίνου ίσως έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε αυτό το θαμμένο κομμάτι ιστορίας που παραμένει κρυμμένο εδώ και 70 χρόνια.

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΦΗΓΗΘΟΥΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ

Το πρότζεκτ Tunnels of London υπόσχεται να μετατρέψει το Kingsway Exchange σε υπόγειο, ανοικτό αξιοθέατο. Την ανακαίνιση ύψους 268 εκατομμυρίων δολαρίων των μυστικών διαδρόμων θα αναλάβει η αρχιτεκτονική εταιρεία WilkinsonEyre με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Φωτ. The London Tunnels
Φωτ. The London Tunnels

Η πρόταση οραματίζεται νέους τρόπους χρήσης των σηράγγων, «φιλοξενώντας μια σειρά εμπειριών που θα εξερευνούν την ιστορία, τη φύση, την επιστήμη και τις τέχνες», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση. Στα υπόγεια τούνελ εκθέσεις θα αναδεικνύουν το δίκτυο ενώ είναι πολύ πιθανό να ανοίξει ξανά και το «βαθύτερο μπαρ με άδεια λειτουργίας» στο Λονδίνο από την εποχή του Kingsway Exchange, που διέθετε ψεύτικα παράθυρα με ακίνητη θέα, και τραπέζια σνούκερ.

Tο Kingsway Exchange παρέμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για πολύ καιρό λόγω του ειδικού νόμου περί επίσημων μυστικών της βρετανικής κυβέρνησης. Οι σήραγγες επεκτάθηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και λειτούργησαν ως ο πρώτος διατλαντικός δίαυλος, το TAT1, μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας. Η δεδομένη τεχνολογία τηλεπικοινωνιών παρήκμασε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού θα διατηρηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ο Paul Baker, διευθυντής της WilkinsonEyre, λέει: «Αυτοί οι μυστικοί χώροι προσφέρουν την ευκαιρία να αφηγηθούμε εξαιρετικές ιστορίες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του 20ού αιώνα, παράλληλα με εντυπωσιακές ψηφιακές εμπειρίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ