Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΤΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ: «ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ, ΑΝ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ!»

Τα χαρτοφυλάκια των Βρυξελλών: «έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε!»
Φωτ. EPA / ΑΠΕ - ΜΠΕ
Όσοι βλέπουν τα πράγματα από πιο «ψηλά», δίπλα στην στράτευση σε μαχητικά αντιρωσική κατεύθυνση υπέρ του επανεξοπλισμού της Ευρώπης, έσπευσαν να καταγράψουν ότι με κομβικά χαρτοφυλάκια βρέθηκαν οι χώρες με παράδοση παρεμβατισμού – Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία. Η Επιτροπή vdL δείχνει να ακολουθεί την κατεύθυνση της έκθεσης Ντράγκι, για «ευρωπαϊκή απάντηση» στον παρεμβατισμό ΗΠΑ και Κίνας.

Όσοι αρέσκονται να προσεγγίζουν τα Ευρωπαϊκά με πιο σοβαρή /πολιτική ματιά, στάθηκαν στον σχηματισμό της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής/ «Επιτροπής vdL» από την Πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν που σεμνύνεται ότι «πέρασε το δικό της» στην μοιρασιά των χαρτοφυλακίων, με βάση τις πολιτικές ισορροπίες: 13 Επίτροποι από την Δεξιά/Κεντροδεξιά, (Χριστιανοδημοκράτες), 5 από Κεντροαριστερά (Σοσιαλδημοκράτες), 4 από Φιλελεύθερους/Μακρονιστές, ανά ένας από την «πιο Δεξιά» (Συντηρητικοί/Μελόνι, Πατριώτες για την Ευρώπη/Όρμπαν), συν 3 χωρίς κατάταξη. Για όποιον θέλει να θυμάται το παρελθόν, την προηγούμενη φορά Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες είχαν ανά 9 Επιτρόπους: «Η Ευρώπη πάει δεξιά και σ’ όποιον αρέσει».

Όσοι προτιμούν να κοινωνιολογίζουν, μπορούν να καταγράψουν σχετική υποχώρηση της γυναικείας συμμετοχής, και τούτο παρά την «επιθετική» απαίτηση φον ντερ Λάϊεν για υπόδειξη γυναικείων υποψηφιοτήτων από τις πρωτεύουσες: 40% γυναίκες έναντι του 44% στην προηγούμενη Επιτροπή – και τούτο παρά το γεγονός ότι αρκετές χώρες «τσίμπησαν» στην υπόσχεση βαρύτερων χαρτοφυλακίων με υποψηφιότητες για συμπεριληπτικότητα. Συν, ένα τσικ νεότεροι – μέση ηλικία Επιτρόπων στα 52.

Όσοι βλέπουν τα πράγματα από πιο ψηλά – από διεθνή σκοπιά, ας πούμε – δίπλα στην στράτευση σε μαχητικά αντι-Ρωσική κατεύθυνση υπέρ του επανεξοπλισμού της Ευρώπης, έσπευσαν (σωστά!) να καταγράψουν ότι με κομβικά χαρτοφυλάκια βρέθηκαν οι χώρες με παράδοση παρεμβατισμού – Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία. Η Επιτροπή vdL δείχνει να ακολουθεί την κατεύθυνση της Έκθεσης Ντράγκι, για «Ευρωπαϊκή απάντηση» στον παρεμβατισμό ΗΠΑ (και Κίνας, βέβαια).

Από εκεί και πέρα, η γνώριμη για τα Ευρωπαϊκά τάση κάθε χώρας/κάθε κοινής γνώμης να θεωρήσει ότι κέρδισε στην μοιρασιά! Βέβαια… η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν φρόντισε να δείξει, αποστέλλοντας σε κάθε επιλεγμένο Επίτροπο (αυτήν την φορά, όχι Αντιπρόεδροι διακοσμητικού χαρακτήρα όπως ο Μαργαρίτης Σχοινάς: μόνον Αντιπρόεδροι με αληθινό χαρτοφυλάκιο, με αρμοδιότητες κλπ.) ένα κείμενο λογικής mission statement. Όπου τους εξηγεί/προτρέπει να θέσουν συγκεκριμένες προτεραιότητες στην δουλειά τους. Να πάρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα – εμάς; Ο Απόστολος Τζιτζικώστας που τιμήθηκε με το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών (ακριβέστερα: Βιώσιμων Μεταφορών) και Τουρισμού (το δεύτερο δημιουργείται εκ του μηδενός) καλόν είναι «να ξέρει» ότι καλείται να προωθήσει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις μεγάλης ταχύτητας, καθώς και την έκδοση εισιτηρίων σε ψηφιακή μορφή. Όχι ακριβώς συμβατά με την Ελληνική πραγματικότητα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Επίτροπος δεν θα έχει την δυνατότητα να ανοίξει τα φτερά του: όμως η ενθουσιώδης αυτοπαρουσίαση του Ελληνικού χαρτοφυλακίου ως κομβικής σημασίας για τις Ευρωπαϊκές διασυνδέσεις (με την Ελληνική ναυτιλία στο επίκεντρο) προσκρούει στην … έλλειψη αρμοδιότητας της ΕΕ ακριβώς για την εμπορική ναυτιλία. (Οι κυρώσεις πχ. κατά του ρωσικού αργού; άλλων χαρτοφυλακίων υπόθεση). Ενώ ο τουρισμός ως Ευρωπαϊκή πολιτική – που θα είχε πολύ έδαφος, και ενδιαφέρον: βιωσιμότητα, υπερτουρισμός, σχέση με αστικό ιστό – θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να ξεκινήσει.

Πάντως… κάθε χώρα μπορεί να είναι και/ή να δηλώνει ευτυχής με το χαρτοφυλάκιό «της». Οσο κι αν οι Επίτροποι είναι ταγμένοι σε Ευρωπαϊκό συμφέρον. Τα αληθινά βαριά χαρτοφυλάκια στην (Ισπανίδα) Τερέζα Ριμπέρα (Καθαρή – δίκαιη – ανταγωνιστική μετάβαση, συν ο κυρίως ανταγωνισμός), στους (Ιταλό) Ραφαέλε Φίττο (συνοχή συν μεταρρυθμίσεις) και τον (Γάλλο) Στεφάν Σεζουρνέ (βιομηχανική στρατηγική, συν ενιαία εσωτερική αγορά). Οι παραπάνω θα είναι και Αντιπρόεδροι – το ίδιο και η (Ρουμάνα) Ροξάνα Μιρζάτου, για τα θέματα ανθρώπινου δυναμικού – που δεν το βλέπουμε πάντως στις παλιές του δόξες. Ήδη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η και ύπατη Εκπρόσωπος για Εξωτερικές Σχέσεις και Ασφάλεια (Εσθονή) Κάγια Κάλλας, «η Ερινύα του Πούτιν».

Δυο βετεράνοι της Επιτροπής – ο (Σλοβάκος) Μάρος Σέφκοβιτς (Εμπορική πολιτική) και ο (Λετονός) Βάλντις Ντομπρόφσκις, (Οικονομία – Παραγωγικότητα) μαζί με την (Πορτογαλίδα) Μαρία Αλμπουκέρκε (Οικονομική πολιτική) και τον (Πολωνό) Πιότρ Σεραφείμ (Προϋπολογισμός) κλείνουν την σειρά των χαρτοφυλακίων ουσίας.

Η Γεωργία στον (Λουξεμβούργιο) Κρίστοφ Χάνσεν και η μετανάστευση στον (Αυστριακό) Μάγκνους Μπρούννερ περισσότερο έχουν να κάνουν με απασφαλισμένες νάρκες. Το πολυσυζητημένο χαρτοφυλάκιο Άμυνας, στον (Λιθουανό) Αντριους Κουμπίλιους, αντικείμενο το οποίο μάλιστα συνδυάστηκε με το … Διάστημα, μάλλον γειώθηκε λόγω πιέσεων των πρωτευουσών.

Συνολικά κοιτάζοντας τις προσδοκίες της Επιτροπής vdL μπορεί κανείς να δει αρκετά αγγίγματα φρένου από τα κράτη. Πάντως η Γαλλία, που βρέθηκε να παίζει bras-de-fer με την κόντρα για τον Τιερρύ Μπρετόν (απελθόντα Επίτροπο, με βολές κατά της Προέδρου για «κακή διακυβέρνηση»), δεν μπορεί τελικά να δηλώσει δυσαρεστημένη καθώς και Αντιπροεδρία έλαβε, και βαρύ χαρτοφυλάκιο. Όμως η εικόνα Μακρόν να υποχρεώνεται να συνδιαλλαγεί, δεν κολακεύει. Πάντως ο 39χρονος Σεζουρνέ, υπουργός Εξωτερικών στην μέχρι προ ημερών Κυβέρνηση του 35χρονου Γκαμπριέλ Αττάλ, εισφέρει θητεία στο ΕυρωΚοινοβούλιο ως επικεφαλής της ομάδας Renew/Μακρονιστών-Φιλελευθέρων. Εισφέρει δε και στην συμπεριληπτικότητα, ως πρώην σύντροφος του Αττάλ.

Και τώρα, με το mission statement φον ντερ Λάϊεν, όλοι αυτοί οι καλοί άνθρωποι θα χρειαστεί να περάσουν τις ακροάσεις ενώπιον του ΕυρωΚοινοβουλίου. Πάντως ο Ρ.Φίττο θα αντιμετωπίσει μπαράζ. Ο δικός μας Απ. Τζιτζικώστας… θα εξαρτηθεί από το σχετικό φροντιστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ