Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΤΑ ΧΟΜΠΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Χόμπι μέρος της δουλειάς
Φωτ. Freddie Collins
Η διάθεσή μας και η όρεξη για δημιουργικότητα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από όσα κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας.

Επιχειρηματίας και υπάλληλοι εταιρειών σε όλο τον κόσμο δηλώνουν ότι αισθάνονται όλο και περισσότερο πιεσμένοι χρονικά, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν πράγματα που έχουν σημασία για αυτούς, όπως αγαπημένα χόμπι.

Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν ελεύθερο χρόνο, οι επιχειρήσεις πληρώνουν εμμέσως το τίμημα και αυτό γιατί οι εργαζόμενοι δεν έχουν πλέον χρόνο να καλλιεργήσουν δεξιότητες που θα τους ήταν χρήσιμες και στη δουλειά.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η εύκολη λύση για όσους επιστρέφουν πολύ αργά από τη δουλειά, είναι η παρακολούθηση τηλεόρασης – αυτή τουλάχιστον είναι η πιο δημοφιλής απάντηση που δίνουν στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

«Θυσιάζοντας» τη δημιουργικότητα.

Για να ξεχωρίσουν και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στο μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, οι οργανισμοί χρειάζονται νέες, καινοτόμες ιδέες που θα ξεχωρίσουν από τον «θόρυβο». Αλλά το να σκεφτείς μια εντελώς πρωτότυπη ιδέα μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο όταν το μυαλό σου είναι γεμάτο με στόχους και προθεσμίες από τη στιγμή που ξυπνάς μέχρι τη στιγμή που πέφτεις ξανά για ύπνο. Το μυαλό χρειάζεται συχνά «χώρο» και πρέπει να τον εξασφαλίζουμε.

Ένα δημιουργικό χόμπι μπορεί να μας απελευθερώσει από τον φαύλο κύκλο του αισθήματος κατεπείγοντος. Είτε μας αρέσει να μαγειρεύουμε, να γράφουμε ή να παίζουμε μουσική, συχνά ξεκινάμε από ένα καθαρό «σημείο μηδέν». Χωρίς να το καταλαβαίνουμε αναρωτιώμαστε: «Τι θα δημιουργήσω για να νιώσω το συναίσθημα που επιδιώκω;» Οι νευροεπιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η λογική σκέψη και τα συναισθήματα εμπλέκουν διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου. Για να ανοίξουν οι πύλες της δημιουργικότητας, πρέπει να δίνεται χρόνος και στα δύο.

Προοπτικές

Μία από τις πιο δύσκολες πτυχές της δημιουργικής διαδικασίας είναι να σκεφτούμε πώς θα βιώσει κάποιος άλλος την ιδέα μας. Αλλά ασχολούμενοι με δημιουργικά χόμπι, οι άνθρωποι σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο όλη την ώρα. Ένας αγγειοπλάστης φαντάζεται πώς θα ανταποκρινόταν ο αποδέκτης ενός βάζου. Ένας συγγραφέας μυθιστορημάτων μυστηρίου αναρωτιέται αν ένας ανυποψίαστος αναγνώστης θα εκπλαγεί από μια ανατροπή της πλοκής.

Όταν κάνουμε ένα διάλειμμα από τη δουλειά συνδεόμαστε ξανά με αυτή την προοπτική.

Εμπιστοσύνη

Η ενασχόληση με ένα αντικείμενο που αγαπάμε, μας εξασφαλίζει καλύτερη ψυχολογική κατάσταση και αυτοπεποίθηση. Αυτό είναι ένα συναίσθημα που το παίρνουμε μαζί μας όταν επιστρέφουμε στη δουλειά. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δημιουργική δραστηριότητα συσχετίστηκε θετικά με αισθήματα ανάκαμψης (αίσθημα ελέγχου και χαλάρωση) και καλής απόδοσης (επιθυμία για δημιουργικότητα).

Αποδεικνύεται έτσι ότι ο ελεύθερος χρόνος έχει σημασία όχι μόνο για την προσωπική ζωή, αλλά και για την καριέρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ