Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΡΟΜΠΟΤ ΜΕ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: MICROSOFT, NVIDIA ΚΑΙ ΜΠΕΖΟΣ «ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ» ΣΤΗΝ FIGURE AI

Η τεχνητή νοημοσύνη απέκτησε αθάνατο σώμα
Φωτ. Figure A.I.
Η θνητότητα του κορμιού είναι κάτι που μάλλον δεν θα προβληματίσει τους αλγόριθμους της τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον, αν κρίνει κανείς από τον γεωμετρικό ρυθμό των εξελίξεων στη ρομποτική και τις τελευταίες επενδυτικές κινήσεις τεχνολογικών μεγαθηρίων όπως η Microsoft και η Nvidia.

Το 1976, ο Βρετανός εξελικτικός βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς παρατηρούσε στο βιβλίο του «Το Εγωιστικό Γονίδιο» πως όλα τα έμβια όντα αποτελούν «θνητά οχήματα» των αθάνατων γονιδίων που, ως αλγόριθμοι της δημιουργίας της ζωής, περνούν αναίμακτα από γενιά σε γενιά και ενίοτε μεταλλάσσονται.

Η θνητότητα του κορμιού ωστόσο είναι κάτι που μάλλον δεν θα προβληματίσει τους αλγόριθμους της τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον, αν κρίνει κανείς από τον γεωμετρικό ρυθμό των εξελίξεων στη ρομποτική και τις τελευταίες επενδυτικές κινήσεις τεχνολογικών μεγαθηρίων όπως η Microsoft και η Nvidia που επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια στην startup “Figure”, η οποία αυτοσυστήνεται ως εταιρεία A.I. ρομποτικής, αναπτύσσοντας το «πρώτο εμπορικά βιώσιμο αυτόνομο ανθρωποειδές ρομπότ στον κόσμο».

Η εταιρεία αξίζει ήδη 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια και έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ένα βίντεο με μία αμοντάριστη δοκιμή του πρωτοτύπου “Figure 01”, όπου το ρομπότ ετοιμάζει με ανθρώπινη άνεση μία κούπα καφέ, έχοντας λάβει φωνητική εντολή από τον μηχανικό – δημιουργό του. Μία διακριτική επίδειξη δύναμης και ακρίβειας, με τα μεταλλικά δάκτυλα του Figure 01 να πιάνουν με ευκολία την κάψουλα του καφέ και να την τοποθετούν στην ανοικτή εσπρεσιέρα, εφαρμόζοντας τη σωστή πίεση σε κάθε ένα από τα διαφορετικά αντικείμενα και κινητά μέρη, χωρίς να τα καταστρέψει ή να χάσει τον έλεγχο.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι συγκέντρωσε 675 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές όπως ο Τζεφ Μπέζος, η κυρίαρχη των Α.Ι. τσιπ Nvidia και η Microsoft (που έχει επενδύει δισεκατομμύρια στην επίσης κορυφαία εταιρεία μεγάλων γλωσσικών μοντέλων και «μητέρα» του ChatGPT, την OpenA.I).

Απώτερος στόχος της Figure είναι το Figure 01 να είναι σε θέση να εκτελεί «καθημερινές εργασίες αυτόνομα» και για να το πετύχει αυτό, η εταιρεία λέει ότι θα χρειαστεί να αναπτύξει ακόμα πιο ισχυρά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Η αγορά έχει ξεπεράσει το βρεφικό στάδιο, καθώς ένας αστερισμός εταιρειών αγωνίζονται να κάνουν τα εμπορικά ανθρωποειδή ρομπότ πραγματικότητα. Η Agility Robotics, που υποστηρίζεται από την Amazon, σχεδιάζει να ανοίξει ένα εργοστάσιο που θα μπορεί να παράγει έως και 10.000 από τα ανδροειδή ρομπότ ετησίως. Η Tesla επίσης το δικό της ρομπότ, τον Optimus, ενώ η εταιρεία ρομποτικής Boston Dynamics έχει στην γκάμα της μία πληθώρα φουτουριστικών μοντέλων, συμπεριλαμβανομένων τετράποδων ρομπότ επιτήρησης που θυμίσουν εκπαιδευμένα σκυλιά. Μια άλλη, νορβηγική νεοφυής επιχείρηση ανθρωποειδών ρομπότ, η 1X Technologies, συγκέντρωσε πρόσφατα 100 εκατομμύρια δολάρια με την υποστήριξη της OpenAI.

Ο Optimus της Tesla, δεύτερη γενιά

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι έως το 2035 η αγορά ανθρωποειδών ρομπότ θα φτάσει τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια με πωλήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ρομπότ ετησίως.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, η Figure ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την OpenAI για την ανάπτυξη μοντέλων AI επόμενης γενιάς, ειδικά για ανθρωποειδή ρομπότ.Θα χρησιμοποιήσει επίσης τις υπηρεσίες cloud Azure της Microsoft για υποδομές AI, εκπαίδευση και αποθήκευση των συστημάτων.

Παρότι τα ανθρωποειδή ρομπότ απαιτούν ακριβά εξαρτήματα όπως κινητήρες και αισθητήρες για να λειτουργήσουν, ωστόσο ήδη κοστίζουν λιγότερο από τους μισθούς ενός έτους σε πολλούς κλάδους, χωρίς να ξεπερνούν τα 30.000 δολάρια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ