Η ΠΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ
- 30.10.24 08:10
Ποια χώρα ηγείται παγκοσμίως στην καινοτομία; Οι περισσότεροι θα έλεγαν οι ΗΠΑ και ίσως λιγότεροι θα ψήφιζαν την Κίνα. Αλλά σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας, που δημοσιεύεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (Wipo), η Αμερική κατατάσσεται μόλις στην τρίτη θέση – η Κίνα στην 11η.
Ο δείκτης υιοθετεί έναν ευρύ ορισμό της καινοτομίας. Περιλαμβάνει στοιχεία όπως διπλώματα ευρεσιτεχνίας, επιστημονικές δημοσιεύσεις και εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας, ενώ συνυπολογίζει τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, το πλήθος των αποφοίτων μηχανικών και τις επιχειρηματικές συμφωνίες.
Ο δείκτης λαμβάνει υπόψη την υιοθέτηση και τη χρήση της τεχνολογίας από μια χώρα, καθώς και την παραγωγή. Οι χώρες που εισάγουν πολλά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και δαπανούν αφειδώς για τα πνευματικά δικαιώματα από το εξωτερικό σημειώνουν καλύτερη βαθμολογία στον δείκτη. Ορισμένοι από τους δείκτες είναι αντισυμβατικοί, όπως ο αριθμός των ταινιών μεγάλου μήκους που γυρίζει μια χώρα και ο αριθμός των αλλαγών που κάνει σε συμπράξεις λογισμικού στο GitHub, μια δημοφιλή πλατφόρμα για την ανταλλαγή δεδομένων και κώδικα.
Σύμφωνα με αυτές τις μετρήσεις, χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη αναδεικνύεται η Ελβετία. «Οι μικρές χώρες μπορούν να ξεπεράσουν τις επιστημονικές υπερδυνάμεις όπως η Αμερική και η Κίνα επειδή πολλοί από τους δείκτες κλιμακώνονται ανάλογα με τον πληθυσμό ή το ΑΕΠ μιας χώρας» σημειώνει στην ανάλυσή του ο Economist.
Η Ελβετία κατέθεσε 5.430 διεθνείς αιτήσεις για πατέντες το 2022. Αυτό είναι λιγότερο από το ένα δέκατο του αριθμού που κατέθεσε η Αμερική. Αλλά επειδή η οικονομία της Ελβετίας είναι μικρότερη από το ένα δέκατο του μεγέθους της Αμερικής, εξακολουθεί να υπερτερεί των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτόν τον δείκτη. Ομοίως, απασχολεί πολύ λιγότερους ερευνητές από την Αμερική, αλλά περισσότερους σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού της. Η συνολική συμβολή της Ελβετίας στην πορεία της προόδου μπορεί να είναι μικρότερη από την Αμερική. Αλλά είναι, αναλογικά ως προς την οικονομία της, ένα «πιο καινοτόμο», σε σχετικά μεγέθη, μέρος.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πρόοδος δεν φαίνεται σταθερή, παρατηρεί ο Economist. Την περίοδο 2020-22, ο κόσμος έγινε «θέατρο» μιας έκρηξης καινοτομίας. Όμως αυτό φαίνεται να έχει τελειώσει. Ο αριθμός των επιστημονικών δημοσιεύσεων μειώθηκε κατά 5% το 2023. Οι υποβολές, διεθνώς, για διπλώματα ευρεσιτεχνίας μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 2009. Οι επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη από τις μεγαλύτερες εταιρείες αυξήθηκαν κατά 6% το 2023, έναντι της αύξησης 10%-13% την περίοδο 2019-2021. Όσο για τις σχετικές επιχειρηματικές συμφωνίες, αυτές μειώθηκαν κατά 9,5% το 2023 και η αξία τους έκανε «βουτιά» κατά 39%.
©The Economist. Μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε από την Economia Media Α.Ε., έπειτα από ειδική άδεια. Το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο βρίσκεται στο www.economist.com