ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΒΕΛΑΣΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΦΑΡΜΕΣ ΤΩΝ BITCOIN
- 05.02.24 11:32
Η ώρα είναι περασμένη. Ξημερώματα. Πενήντα μίλια βορείως του Λιτλ Ροκ, στο Αρκάνσας των ΗΠΑ μία μικρή κοινότητα δυσκολεύεται να κοιμηθεί από τον ασταμάτητο βόμβο χιλιάδων υπολογιστών που δουλεύουν στο 100%, σε μία «φάρμα» εξόρυξης bitcoin.
Ο Ματ Μπράουν, αξιωματούχος των αρχών της νότιας πολιτείας καταγράφει τον θόρυβο, παρουσία δικαστή. Καθώς οι δύο άνδρες προσπαθούν να διασταυρώσουν παράπονα ντόπιων σχετικά με την επιχείρηση, ένας φρουρός ασφαλείας της «φάρμας» γεμίζει με σφαίρες ένα τουφέκι εφόδου τύπου AR-15 που φυλά στο αυτοκίνητό του. «Ήθελε να βεβαιωθεί ότι γνωρίζαμε ότι είχε το όπλο του – ότι γνωρίζαμε ότι ήταν γεμάτο», δηλώνει ο Ματ στους New York Times.
Αυτή εγκατάσταση εξόρυξης Bitcoin είναι μία από τις τρεις τοποθεσίες στο Αρκάνσας που ανήκουν σε ένα δίκτυο εταιρειών, οι οποίες βρίσκονται σε έντονες διαμάχες με τους κατοίκους που καταγγέλλουν, με τη σειρά τους, ότι η διαρκής ηχορύπανση καταστρέφει την ποιότητα ζωής, ρίχνει την αξία των ακινήτων τους και διώχνει την άγρια πανίδα της περιοχής.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ, ΤΑ «ΟΡΥΧΕΙΑ» ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΡΙΦΩΝ ΚΑΙ ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΣΧΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ «ΝΟΜΙΣΜΑ». ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ «ΛΥΣΕΙ» ΕΝΑΝ ΓΡΙΦΟ, Η ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΕ 250.000 ΔΟΛΑΡΙΑ.
Πολλοί είναι αυτοί θίγουν και την υπερβολική κατανάλωση ρεύματος που αφήνει ένα σοβαρότατο αποτύπωμα στο περιβάλλον. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η AGU, μια παγκόσμια κοινότητα ερευνητών με περισσότερους από μισό εκατομμύριο ειδικούς των γεωεπιστημών και των διαστημικών επιστημών, το 2021 και το 2022, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για την εξόρυξη Bitcoin σε ολόκληρο τον κόσμο ξεπέρασε τις 100 TWh ετησίως. Έτσι, αν οι επιχειρήσεις εξόρυξης κρυπτονομισμάτων ήταν χώρα, η κατανάλωση ενέργειας θα την κατέτασσε στην 27η θέση στον κόσμο, μπροστά από κράτη όπως το Πακιστάν με πληθυσμό άνω των 230 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, τα ατομικά και εταιρικά «ορυχεία» ανταγωνίζονται στην επίλυση κάποιων μαθηματικών γρίφων και όσο μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ διαθέτει κανείς, τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητές του να αποκτήσει το επόμενο «νόμισμα». Δεκάδες τέτοιες επιχειρήσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Όταν ένας υπολογιστής εξόρυξης «λύσει» έναν γρίφο, η ανταμοιβή στην παρούσα περίοδο αντιστοιχεί σε 250.000 δολάρια.
Ο κλάδος επικρίνεται συχνά για την τεράστια σπατάλη ενέργειας – που αποτελεί ευλογία για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, αλλά και ο θόρυβος είναι ένα κοινό παράπονο.
Σκληρός νόμος
Και παρότι εκλεγμένοι αξιωματούχοι όπως ο Μπράουν και άλλοι φορείς έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στους κατοίκους που ταλαιπωρούνται, ένας νέος πολιτειακός νόμος στο Αρκάνσας παρέχει στους ψηφιακούς «ανθρακωρύχους» bitcoin νομική προστασία απέναντι στις κοινότητες που αντιτίθενται στη λειτουργία τους σε κοντινή απόσταση.
Ο νόμος ψηφίστηκε μόλις οκτώ ημέρες μετά την εισαγωγή του, και γράφτηκε εν μέρει από το Satoshi Action Fund, μίας οργάνωσης της οποίας ο συνιδρυτής εργάστηκε στην κυβέρνηση Τραμπ για την ακύρωση των κλιματικών πολιτικών που είχαν εφαρμοστεί κατά τη διακυβέρνηση Ομπάμα.
Ένα παρόμοιο νομοσχέδιο πέρασε στη Μοντάνα τον περασμένο Μάιο και η οργανωση ανακοίνωσε ότι ελπίζει να θέσει σε εφαρμογή την «επιτυχημένη φόρμουλα» της σε ακόμη 12 πολιτείες. Νομοσχέδια που συντάχθηκαν σε συνεργασία με την Satoshi Action Fund εισήχθησαν τον περασμένο μήνα σε διάφορες πολιτείες, όπως η Ιντιάνα, το Μιζούρι, η Νεμπράσκα και η Βιρτζίνια.
Η ομάδα που ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια ως Energy 45 Fund, επιδίωξε να διαφημίσει την ενεργειακή και περιβαλλοντική ατζέντα του κ. Τραμπ για να «υπερασπιστεί τον σπουδαιότερο πρόεδρο στη σύγχρονη ιστορία», όπως σημείωνε. Η ιδρύτριά της, Mandy Gunasekara, είχε περάσει δύο χρόνια στην Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος, όπου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και βοήθησε στην κατάργηση του Σχεδίου Καθαρής Ενέργειας, το οποίο αποσκοπούσε στη μείωση των εκπομπών από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που καίνε άνθρακα.
Η ομάδα στηρίζεται απροκάλυπτα από την κοινότητα του Bitcoin, τόσο για το νομοθετικό της έργο όσο και για τη μαχητική της στάση απέναντι στους επικριτές της βιομηχανίας.
Η διαμάχη στο Αρκάνσας αντανακλά μια ευρύτερη διαμάχη σε όλες τις ΗΠΑ καθώς η εξόρυξη Bitcoin έχει αυξηθεί αλματωδώς. Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος δηλώνουν προβληματισμένοι από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της βιομηχανίας και την επακόλουθη ρύπανση και ζητούν ομοσπονδιακή ρύθμιση. Στην άλλη όχθη, οι υποστηρικτές των ορυχείων Bitcoin αντιτείνουν ότι τα ορυχεία συχνά βοηθούν στη σταθεροποίηση των ευάλωτων ηλεκτρικών δικτύων και παρέχουν θέσεις εργασίας σε αγροτικές περιοχές.
Πέρα και πάνω από τις περιβαλλοντικές και «αστικές» ανησυχίες, Δημοκρατικοί αλλά και Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θίγουν ανοικτά το “Cui Bono?” Σύμφωνα με περσινό ρεπορτάζ των New York Times, οι επιχειρήσεις εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ φαίνεται πως σχετίζονται άμεσα με την Κίνα, καθώς ένας ιστός εταιρειών – «βιτρίνα» συνδέει τους φορείς εκμετάλλευσης bitcoin στο αμερικανικό Αρκάνσας με μια επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανήκει εν μέρει στην κινεζική κυβέρνηση.