Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

4 ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΙΟΡΚΟΥΝ

4 νέες μορφές ηλεκτρονικής απάτης μας πολιορκούν
Φωτ. Cottonbro studio - Pexels
Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης προσφέρει στους απατεώνες νέους τρόπους για να στοχοποιήσουν ανυποψίαστους ή ακόμα και υποψιασμένους χρήστες.

Καθώς ο κόσμος εκσυγχρονίζεται πιο γρήγορα από ποτέ, με τον ίδιο ρυθμό εξελίσσονται και οι απατεώνες.

Το Διαδίκτυο αποτέλεσε για χρόνια μια ψηφιακή «άγρια δύση», αργότερα έσπασε σε δύο κόσμους, τον γνώριμο Παγκόσμιο Ιστό και το Dark Web και, η «φωτεινή» του πλευρά, περιορίστηκε από τα κανονιστικά πλαίσια κρατών και ενώσεων.

Το έγκλημα ωστόσο πολλαπλασιάζεται και η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης προσφέρει στους απατεώνες νέους τρόπους για να στοχοποιήσουν ανυποψίαστους ή ακόμα και υποψιασμένους χρήστες. Αυτοί είναι μερικοί από τους πλέον «ύπουλους»:

ΑΙ «θεραπευτές»

Σελίδες που υπόσχονται ψυχολογική και πνευματική καθοδήγηση από επαγγελματίες, στην πραγματικότητα ελέγχονται από ράθυμους απατεώνες που δίνουν τα δεδομένα σας σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα ΑΙ και σας επιστρέφουν τις απαντήσεις των chatbot, χωρίς ποτέ να προβληματιστούν για τις υποθέσεις σας. Χρεώνουν ωστόσο την ώρα τους με το κασέ των ψυχαναλυτών.

Πουλώντας προϊόντα που δεν υπάρχουν

Με τη βοήθεια των νέων εργαλείων ΑΙ για τη δημιουργία βίντεο, παρουσιάζουν εικόνες και κλιπάκια από εντυπωσιακά προϊόντα που… δεν υπάρχουν. Συνοδεύοντάς τα από φαινομενικά συμφέρουσες τιμές, προσελκύουν χρήστες που δίνουν πρόθυμα τα στοιχεία των καρτών τους ή προπληρώνουν τους κακόβουλους πωλητές για προϊόντα που υπάρχουν μόνο στη φαντασία του ChatGPT. Και το πακέτο δεν έρχεται ποτέ.

Δωρεάν Wi-Fi

Χάκερς στήνουν ασύρματα δίκτυα με ονόματα γνωστών εταιρειών σε κοινόχρηστους χώρους, και με την υπόσχεση δωρεάν σύνδεσης στο διαδίκτυο σάς ανακατευθύνουν σε σελίδες – παγίδες. Επιχειρώντας να συνδεθείτε σε γνωστές σελίδες, οι χάκερ σας στέλνουν σε αντίγραφα επίσημων ιστοτόπων, και σας υποκλέπτουν τους κωδικούς χρήσης που εισάγετε.

«Μολυσμένα» QR codes

Καθώς πληρώνουμε όλο και πιο συχνά με τη βοήθεια QR κωδικών, κακόβουλοι παράγοντες κολλούν τα δικά τους stickers σε σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ή ακόμα και μενού εστιατορίων, και σας οδηγούν σε ψεύτικες σελίδες για πληρωμές των υπηρεσιών που σας παρέχουν… άλλοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ