Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΟΙ BIG TECH ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΒΕΒΙΑΣΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Οι Big Tech στρέφονται βεβιασμένα στην πυρηνική ενέργεια
Φωτ. Unsplash
Οι εταιρείες τεχνολογίας αναζητούν «εναγωνίως» πηγές ενέργειας για το ολοένα και πιο βαρύ υπολογιστικό νέφος και τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Η κίνηση αυξάνεται αστραπιαία και οι πολυεθνικές δεν διστάζουν να επιστρέψουν σε μία πηγή με αμφιλεγόμενες, μακροχρόνιες συνέπειες για τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Για τη λειτουργία και την περαιτέρω ανάπτυξή της, η Τεχνητή Νοημοσύνη απαιτεί πρωτοφανή μεγέθη ενέργειας, και οι Big Tech δεν φαίνονται διατεθειμένες να περιμένουν ή να πληρώσουν ακριβά για αυτό, προτιμώντας την φθηνότερη αλλά οικολογικά αμφιλεγόμενη στροφή (με βάση την υφιστάμενη τεχνολογία τουλάχιστον) στην πυρηνική ενέργεια.

Τεχνολογικοί κολοσσοί στρέφονται στην πυρηνική ενέργεια για την τροφοδοσία των ενεργοβόρων κέντρων δεδομένων που απαιτούνται για την εκπαίδευση και τη λειτουργία των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που ήδη «τρέχουν» στα μετόπισθεν αναρίθμητων εφαρμογών.

Η Microsoft και η Google υπογράφουν συμβόλαια με «πυρηνικούς» παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ, για να εξασφαλίσουν τις επιπλέον απαιτήσεις των data centers τους.

Αυτή την εβδομάδα, η Google ανακοίνωσε ότι θα αγοράζει ενέργεια από την Kairos Power που διαθέτει μικρούς αντιδραστήρες,  για να βοηθήσει «να επιτευχθεί η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης». «Το δίκτυο χρειάζεται αυτού του είδους τις καθαρές, αξιόπιστες πηγές ενέργειας που μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών», δήλωσε ο Michael Terrell, διευθυντής του τμήματος ενέργειας και κλίματος στην Google, μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

«Πιστεύουμε ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κάλυψη της ζήτησής μας με «καθαρό» τρόπο. Η Google δήλωσε ότι ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας της από την Kairos Power θα τεθεί σε λειτουργία έως το 2030, με περισσότερους αντιδραστήρες να ακολουθούν έως το 2035.

Είχε προηγηθεί έναν μήνα νωρίτερα η Microsoft υπογράφοντας συμφωνία με την αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Constellation για την αναβίωση ενός παροπλισμένου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό Three Mile Island στην Πενσυλβάνια, ο αντιδραστήρας του οποίου βρισκόταν σε αδράνεια εδώ και πέντε χρόνια. Στο εργοστάσιο Three Mile Island είχε σημειωθεί η σοβαρότερη διαρροή ραδιενέργειας στην ιστορία των ΗΠΑ. τον Μάρτιο του 1979, όταν η απώλεια ψυκτικού νερού μέσω ελαττωματικής βαλβίδας είχε προκαλέσει υπερθέρμανση του αντιδραστήρα.

Γιατί τώρα;

Οι εταιρείες τεχνολογίας αναζητούν «εναγωνίως» πηγές ενέργειας για το ολοένα και πιο «βαρύ» υπολογιστικό νέφος και τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Πολλοί προγραμματιστές έχουν φτάσει στο σημείο να νοικιάζουν διακομιστές εξοπλισμένους με GPU (μονάδες επεξεργασίας γραφικών), από τους κυρίαρχους του «νέφους« όπως η Amazon, η Microsoft και η Google.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν επωφεληθεί από την έξαρση του ενδιαφέροντος για εφαρμογές δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT της OpenAI. Αλλά αυτή η αύξηση της ζήτησης έχει οδηγήσει σε ένα ακούσιο αποτέλεσμα: αντίστοιχα μεγάλες αιχμές στην απαιτούμενη ποσότητα ενέργειας.

Η παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων, την τεχνητή νοημοσύνη και τον τομέα των κρυπτονομισμάτων αναμένεται να διπλασιαστεί από περίπου 460 τεραβατώρες (TWh) το 2022 σε πάνω από 1.000 TWh το 2026, σύμφωνα με ερευνητική έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ρίβερσαϊντ δημοσίευσαν τον περασμένο Απρίλιο μια μελέτη που διαπίστωσε ότι το ChatGPT καταναλώνει εμμέσως 500 ml νερού για κάθε 10 έως 50 ερωτήσεις.

Toν Αύγουστο, πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι υπέβαλαν ερωτήσεις στο δημοφιλές chatbot ChatGPT της OpenAI σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με την εταιρεία. Η κίνηση έχει πρακτικά διπλασιαστεί από τον περασμένο Νοέμβριο και η τάση αναμένεται να συνεχιστεί.

Πολλές περιβαλλοντικές εταιρείες και ακτιβιστές του κλίματος προειδοποιούν για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. «Η πυρηνική ενέργεια είναι απίστευτα δαπανηρή, επικίνδυνη και αργή στην ανάπτυξη», αναφέρει στον ιστότοπό της η Greenpeace. «Συχνά αναφέρεται ως «καθαρή» ενέργεια επειδή δεν παράγει διοξείδιο του άνθρακα ή άλλα αέρια του θερμοκηπίου κατά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν αποτελεί μια αληθοφανή εναλλακτική λύση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», προσθέτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ