ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ;
- 29.08.24 14:46
Πολλαπλές έρευνες συγκλίνουν πως υπάρχουν τροφές που μπορούν να ενισχύσουν άμεσα τη μνήμη και τη διαύγεια πνεύματος.
Σε μελέτη για ασθενείς με προβλήματα μνήμης που έπιναν καθημερινά, για δώδεκα εβδομάδες, μισό λίτρο χυμού σταφυλιών, καταγράφηκε ορατή βελτίωση στο μνημονικό σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
Παιδιά που τρώνε συστηματικά μύρτιλα έχουν υψηλότερες επιδόσεις σε γλωσσικά τεστ, καθώς θυμούνται και χρησιμοποιούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις κατάλληλες για κάθε πρόταση λέξεις.
Και τα δύο αυττά τρόφιμα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, έναν τύπο χημικών ουσιών που περιέχεται ακόμα σε λαχανικά, καφέ, τσάι και κρασί.
Οι πολυφαινόλες είναι γνωστές για την υψηλή αντιοξειδωτική τους δράση και πιστεύεται ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Βελτιώνοντας την ροή του αίματος στον εγκέφαλο, επιτυγχάνεται βέλτιστη οξυγόνωση και καλύτερη λειτουργία.
Σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται το BBC, γυναίκες άνω των 70 ετών που κατανάλωναν συστηματικά φράουλες και μύρτιλα μείωσαν τον ρυθμό νοητικής ύφεσης κατά 2,5 έτη. Το πράσινο τσάι έχει επίσης συνδεθεί με την ενίσχυση της βραχυχρόνιας μνήμης και της συγκέντρωσης.
Αλλη μελέτη συνδέει την κατανάλωση καρυδιών με την πνευματική διαύγεια και την εν γένει εγκεφαλική λειτουργία, πετυχαίνοντας υψηλότερη βαθμολογία σε γνωστικά τεστ. Είναι επίσης πλούσια σε Ω3 λιπαρά που ωφελούν τον εγκέφαλο.
Οι φλαβανόλες που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα (70%) είναι ακόμα μία ουσία που ενισχύει τη μνήμη μας.
Τα ψάρια είναι φυσικά επίσης πλούσια σε Ω3 λιπαρά των κατηγοριών EPA και DHA, ουσίες που το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράξει από μόνο του, και που ενισχύουν τη λειτουργία της καρδιάς και την υγεία του εγκεφάλου.
Εξίσου κρίσιμη είναι και η αποφυγή ορισμένων τροφών. Έρευνα σε άτομα που έτρωγαν διαχρονικά υγιεινά και άλλαξαν τη διατροφή τους μόνο για μία εβδομάδα, καταναλώνοντας υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, κατέγραψαν μειωμένη μαθησιακή ικανότητα και μνήμη, καθώς και διαταραχές στην όρεξή τους.
Άλλη έρευνα συνδέει αυτές τις τροφές ακόμα και με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.