Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

SLEEPMAXING: Η ΝΕΑ ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΥΠΝΟ

Sleepmaxing: Η νέα τάση για τέλειο ύπνο
Πηγή Vlada Karpovich / Pexels
Μύθοι και αλήθειες για τα συμπληρώματα διατροφής, το φως και τη θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο αλλά και τις εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα που υπόσχονται «όνειρα γλυκά».

Στο «κυνήγι» της βραδινής ξεκούρασης και του καλού ύπνου, μία νέα προσέγγιση με διάφορες παραλλαγές προετοιμασίας έχει ξεπηδήσει από το διαδίκτυο, που ξεπερνά κατά πολύ το «απλό» σβήσιμο του φωτός, την ησυχία και τις καθαρές πιτζάμες. Και το ενδιαφέρον είναι πως, σε ένα βαθμό, συμφωνεί με τα έξτρα βήματα και η επιστήμη.

Ο λόγο για το περίφημο “sleepmaxxing” που περιλαμβάνει μία σειρά από πρακτικές και μικρές ιεροτελεστίες, στις οποίες έρχονται να προστεθούν ακόμα και συμπληρώματα διατροφές ή ηλεκτρονικές εφαρμογές, για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας και της διάρκειας του ύπνου, όπως εξηγεί στο CNN η Δρ. Anita Shelgikar, διευθύντρια του προγράμματος υποτροφιών στην ιατρική του ύπνου και καθηγήτρια νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Πολλές από τις πρακτικές για sleepmaxxing επικεντρώνονται σε βασικές συνήθειες και προϋποθέσεις για καλό ύπνο όπως:

  • Ένα δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο υπνοδωμάτιο
  • Περιορισμό του χρόνου που περνάμε στην οθόνη του κινητού πριν το αφήσουμε στο κομοδίνο
  • Αποφυγή αλκοόλ και καφεΐνης αρκετές ώρες πριν τον ύπνο.
  • Σταθερό ωράριο ύπνου και αφύπνισης.

Η θερμοκρασία του δωματίου ιδανικά θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 15,6°C και 19,4°C. Όσο για το μπλε φως από τις οθόνες, καλό είναι να το αποφεύγουμε, καθώς μπορεί να διατηρήσει τον εγκέφαλο σε εγρήγορση και να παρεμποδίσει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου. Η έκθεση σε κόκκινο φως είναι μια άλλη δημοφιλής τεχνική του sleepmaxxing, όμως οι έρευνες έχουν δείξει μικτά αποτελέσματα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν συσχέτιση με βελτιωμένο ύπνο και αυξημένα επίπεδα μελατονίνης, ενώ άλλες διαπιστώνουν ότι το κόκκινο φως μπορεί να διατηρεί την εγρήγορση κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Πέρα όμως από τις συνθήκες φωτός και θερμοκρασίας, ένα σχετικά σταθερό πρόγραμμα ύπνου βοηθά το σώμα να αναγνωρίζει πότε είναι ώρα για ξεκούραση, διευκολύνοντας τη διαδικασία, εξηγούν οι ειδικοί.

Κάποιοι από τους φανατικούς υποστηρικτές του sleepmaxxing χρησιμοποιούν app παρακολούθησης ύπνου αλλά χρειάζεται προσοχή για να μην καταλήξουν «εμμονικοί» με τα στατιστικά και τα δεδομένα της εφαρμογής καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία τους πριν τον ύπνο, προειδοποιεί στο CNN ο Δρ. Rafael Pelayo, καθηγητής με ειδίκευση στην ιατρική του ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Χρειαζόμαστε στα αλήθεια συμπληρώματα ή.. σνακ;

Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής παρουσιάζεται συχνά ως καταλύτης στο sleepmaxxing, ειδικά η χρήση μελατονίνης και μαγνησίου. Ωστόσο, για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτό δεν είναι απαραίτητο, και η συστηματική λήψη αυτών των συμπληρωμάτων για την καταπολέμηση της αϋπνίας μπορεί να κρύβει μια υποκείμενη διαταραχή ύπνου, η οποία θα έπρεπε να αξιολογηθεί από ειδικό, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Μία κουραστική ημέρα στο γραφείο, με ήπια σωματική άσκηση μετά τη δουλειά και φροντίδα για ένα ήσυχο υπνοδωμάτιο είναι συνήθως «αρκετοί λόγοι» για να κοιμηθούμε αρκετά ως το επόμενο πρωί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ