Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Θαυμαστός καινούργιος κόσμος
Φωτ. Red F. / Unsplash
Είμαστε ήδη στο κατώφλι του καινούργιου χρόνου, και οι βαθιές αλλαγές που ζούμε σήμερα μου θύμισαν το κλασικό έργο του Άλντους Χάξλεϋ, στο οποίο ο καινούργιος κόσμος που δημιουργείται – μέσα από την τεχνολογική αλλαγή, η οποία όμως ενδυναμώνει και την εξουσία – φέρνει εντυπωσιακές μεταβολές στη ζωή των ανθρώπων, αλλά και δημιουργεί βαθύτερους κινδύνους.

Αγαπητοί μου αναγνώστες,

Στο τέλος  μιας δύσκολης χρονιάς, με φυσικές καταστροφές, απρόβλεπτες πολεμικές συρράξεις, μείζονες αναταραχές στο γεωπολιτικό επίπεδο, αλλά και ανατροπές στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, είναι κατάλληλη η ώρα για αναστοχασμό. Είμαστε ήδη στο κατώφλι του καινούργιου χρόνου, και οι βαθιές αλλαγές που ζούμε σήμερα μου θύμισαν το κλασικό έργο του Άλντους Χάξλεϋ, στο οποίο ο καινούργιος κόσμος που δημιουργείται –μέσα από την τεχνολογική αλλαγή, η οποία όμως ενδυναμώνει και την εξουσία– φέρνει εντυπωσιακές μεταβολές στη ζωή των ανθρώπων, αλλά και δημιουργεί βαθύτερους κινδύνους.

Έτσι, λοιπόν, ανατέλλει και τώρα μπροστά μας η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Άγνωστη ακόμη στις επιπτώσεις που θα έχει στην επόμενη γενιά, και σπαρμένη με μεγάλες κατακτήσεις, με σημαντικό θετικό αποτύπωμα στον τομέα της ιατρικής και γενικότερα στην επιστημονική έρευνα, αλλά ακόμη ανησυχητικά απρόβλεπτη σε πολλούς άλλους τομείς. 

ΟΙ ΤΙΤΑΝΕΣ ΤΗΣ ΤΩΡΙΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, ΙΛΟΝ ΜΑΣΚ ΚΑΙ ΜΑΡΚ ΖΑΚΕΡΜΠΕΡΓΚ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ –Η ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΤΑΙ– ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΕΦΕΥΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ. ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥΣ

Μέσα σε αυτό το ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, είναι απογοητευτικό να κατέχουμε  ως χώρα την τελευταία θέση στην κατάταξη που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έτους δεξιοτήτων. Θυμάμαι έντονα τον καθηγητή Γιώργο Δουκίδη  να παθιάζεται με την ανάγκη πληροφόρησης και κατάρτισης των φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου –και όχι μόνο−, στις νέες δεξιότητες που απαιτεί η αλματώδης πρόοδος των νέων τεχνολογιών – τονίζοντας προφητικά σε ανύποπτο χρόνο και τη μεγάλη έλλειψη επαγγελματιών του κλάδου πληροφορικής.
Σήμερα, λοιπόν, οι ειδήμονες τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι θα ακολουθήσει ολική επανεφεύρεση της επιχειρηματικής κουλτούρας, σε κάθε επάγγελμα. Όπως και στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στα ερευνητικά προγράμματα. Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας θα είναι βαθιές, δίνοντας μεν τη δυνατότητα βελτίωσης της παραγωγικότητας και ωθώντας στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων, αλλά φέρνοντας και ανατροπές στη ζωή των ανθρώπων και εγκαθιστώντας την ανασφάλεια στην πρώτη γραμμή του κοινωνικού.
Όλα αυτά δεν ισχύουν μόνο στον τομέα των επιχειρήσεων, αλλά και στον καλλιτεχνικό τομέα, στις δημιουργικές τέχνες. Ακόμη, θα προκύψουν πολλά και πολύπλοκα νομικά ζητήματα σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα συγγραφέων, μουσικών ή ηθοποιών.


Παράλληλα, ο ανταγωνισμός των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας έχει προ πολλού αρχίσει να ξεπερνά τα όρια. Φαίνεται ότι ακόμα και η παντοδυναμία του iPhone δεν θα αρκέσει για να σταματήσει την κατασκευή άλλων προηγμένων συσκευών – προσωπικά,  βέβαια, μου φαίνεται αδιανόητο να αντικαταστήσω το κινητό μου με κάποια άλλη μηχανή, προς το παρόν πάντα. Ακόμα και το iCloud θα κινδυνέψει να καταργηθεί, καθώς ήδη δημιουργούνται τεράστιοι αποθηκευτικοί χώροι από τις μεγάλες εταιρείες σε χώρες εκτός Ευρώπης ή Αμερικής, όπως στη Σαουδική Αραβία και στη Νότιο Αφρική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΣΚ 

Είναι ίσως ο πιο πολυσυζητημένος άνθρωπος στον πλανήτη. Κάποιοι τον θεωρούν σωτήρα, άλλοι καταστροφέα. Η…

Οι τιτάνες της τωρινής εποχής, Ίλον Μασκ και Μαρκ Ζάκερμπεργκ, κανείς δεν ξέρει –ή και δεν φαντάζεται– τι άλλο θα εφεύρουν στην επόμενη στροφή των πραγμάτων. Και πού θα μας οδηγήσουν οι εφευρέσεις τους και τα σχήματα εκμετάλλευσής τους. Όπως, δε, ήδη φάνηκε με τις αμερικανικές πρωτοβουλίες για εισαγωγή νέων ρυθμιστικών πλαισίων γύρω από την ανάδειξη των νέων τεχνολογιών –και κυρίως της ΑΙ– ή πάλι με τις αντίστοιχες συζητήσεις στη Βρετανία κι ακόμη περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτός ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος ήδη ξυπνά αντανακλαστικά άμυνας, ή πάντως πλαισίωσης από τα πολιτικά συστήματα.

Σε αυτόν τον νέο κόσμο, η Οικονομική Επιθεώρηση, που τον Ιούλιο του 2024 συμπληρώνει τα 90 χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας της, έχει ήδη περάσει στη νέα εποχή τόσο οπτικά, με νέο σχεδιασμό και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, όσο και στη θεματολογία της, που έχει διευρυνθεί  για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αναγνωστικού της κοινού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ