Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΩΝ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΑΚΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Το αίνιγμα των αυξημένων καρδιακών θανάτων
Φωτ. National Cancer Institute
Τα συγκεντρωτικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, δείχνουν αύξηση της θνησιμότητας από εγκεφαλικά επεισόδια, υπερτασική καρδιοπάθεια, θρόμβους αίματος, διαβήτη και νεφρική ανεπάρκεια. Και οι δείκτες παχυσαρκίας δεν εξηγούν τίποτα αφού παρόμοια τάση καταγράφει και η πιο «αδύνατη» Ιαπωνία.

Σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν αναφερθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού Sars Cov 2 στις ΗΠΑ, η Patricia Cabello Dowd έπεφτε νεκρή στην κουζίνα του σπιτιού της στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια. Μια κατά τα άλλα υγιής 57χρονη, η Dowd είχε παραπονεθεί για πόνους στο σώμα και συμπτώματα που θύμιζαν γρίπη κάποιες ημέρες νωρίτερα, αλλά τίποτα δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί πέθανε τόσο ξαφνικά.

Δέκα εβδομάδες αργότερα, τα εργαστηριακά αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η Dowd, διευθύντρια σε εταιρεία ημιαγωγών της Silicon Valley, ήταν ένα από τα πρώτα θύματα της Covid – 19 στις ΗΠΑ. Η φλεγμονή του καρδιακού μυός οδήγησε σε ρήξη που προκάλεσε θανατηφόρα αιμορραγία, όπως ανέφερε η έκθεση αυτοψίας.

Ο θάνατός της προμήνυε ένα ανησυχητικό μοτίβο: Η πανδημία όχι μόνο είχε ως αποτέλεσμα τους περισσότερους θανάτους σε έναν αιώνα, αλλά προκάλεσε επίσης ένα παράλληλο κύμα θανατηφόρων καρδιαγγειακών και μεταβολικών ασθενειών. Ενώ περιπτώσεις όπως της Dowd ήταν γνωστές από την αρχή, τα στοιχεία θνησιμότητας των τελευταίων τεσσάρων ετών αποκαλύπτουν τώρα την κλίμακα των επιπτώσεων.

ΤΟ 2023, Η ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΗΤΑΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 5% ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΕΠΙΠΕΔΑ, ΕΝΩ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΠΟ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΥΠΕΡΤΑΣΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ, ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥ, ΘΡΟΜΒΟΥΣ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΗΤΑΝ 15 ΜΕ 28% ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ.

Από το 2020 έως το 2022, καταγράφηκε μία επιπλέον αύξηση στα καρδιαγγειακά νοσήματα μεταξύ των Αμερικανών ηλικίας άνω των 35 ετών, που ξεπέρασε τα 250.000 περιστατικά, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το 2023, η θνησιμότητα από εγκεφαλικά επεισόδια ήταν αυξημένη κατά 5% συγκριτικά με τα προ της πανδημίας επίπεδα, ενώ τα ποσοστά από θανάτους που σχετίζονται με υπερτασική καρδιοπάθεια, ανωμαλίες του ρυθμού, θρόμβους αίματος, διαβήτη και νεφρική ανεπάρκεια ήταν 15 με 28% υψηλότερα. Αντίθετα, η Covid φαίνεται πως δεν είχε σημαντικό επιδραστικό αντίκτυπο σε άλλες κοινές αιτίες θανάτου, όπως ο καρκίνος και η νόσος Αλτσχάιμερ.

«Τα καρδιομεταβολικά επακόλουθα του SARS-CoV-2 ήταν βαθιά, επίμονα και ιδιάζοντα», δήλωσε στο Bloomberg η καρδιολόγος Susan Cheng, διευθύντρια έρευνας δημόσιας υγείας στο Ινστιτούτο Καρδιάς Smidt του Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες.

Οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν το γιατί. Δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι πέθαναν από τις καρδιαγγειακές επιπλοκές της Covid και πόσοι πέθαναν εξαιτίας των έμμεσων συνεπειών του, όπως τα προβλήματα της ιατρικής περίθαλψης και η επιδείνωση των ποσοστών παχυσαρκίας και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΙ 8 ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ

Μεγάλη έρευνα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας σε 6.500 ενηλίκους μας υπενθυμίζει τον «χρυσό» κανόνα του…

«Με βάση τα στοιχεία μας, δεν μπορούμε πραγματικά να εντοπίσουμε το όριο» ανάμεσα στην άμεση και την έμμεση επίδραση, παραδέχτηκε ο Robert Anderson, επικεφαλής του κλάδου στατιστικής ανάλυσης και επιτήρησης του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η πανδημία σταμάτησε μια δεκαετία προόδου στην αντιμετώπιση της κυριότερης αιτίας θανάτου στον κόσμο. Η θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης και η παρότρυνση των ανθρώπων να κόψουν το κάπνισμα και να τρώνε λιγότερο αλάτι και τρανς λιπαρά είχαν βοηθήσει στη μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα προσαρμοσμένων στην ηλικία κατά 60% από το 1950 έως το 1999.

Από την άλλη πλευρά, τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται. Η επιδείνωση της μεταβολικής υγείας πιθανώς έκανε τους Αμερικανούς πιο ευάλωτους στις επιπτώσεις της Covid. Όμως η παχυσαρκία δεν εξηγεί τα πάντα. Ακόμη και χώρες όπως η Ιαπωνία, με τα χαμηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων στον ανεπτυγμένο κόσμο, κατέγραψαν αύξηση των καρδιαγγειακών θανάτων που συνδέονται με τον κορωνοϊό.

Οι αναλύσεις συνεχίζονται..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ