Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΗΞΗΣ

Πυρηνική σύντηξη, άφθονη ενέργεια
Φωτ.: Unsplash
Τις τελευταίες δεκαετίες, ο τρόπος των αστεριών για την παραγωγή ενέργειας έχει «προσγειωθεί» σε γήινα εργαστήρια και  εγκυμονεί μια δυναμική που θα μπορούσε να μεταμορφώσει ριζικά την παγκόσμια οικονομία, εξασφαλίζοντας μια αστείρευτη πηγή ενέργειας.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο τρόπος των αστεριών για την παραγωγή ενέργειας έχει «προσγειωθεί» σε γήινα εργαστήρια και  εγκυμονεί μια δυναμική που θα μπορούσε να μεταμορφώσει ριζικά την παγκόσμια οικονομία, εξασφαλίζοντας μια αστείρευτη πηγή ενέργειας.

Ίσως η πρωταρχική από τις επιπτώσεις της εφαρμοσμένης πυρηνικής σύντηξης θα είναι η μείωση της εξάρτησης από τις συμβατικές πηγές ενέργειας, και κυρίως από τα ορυκτά καύσιμα. Αν τα πολυετή και υποσχόμενα πειράματα αποδώσουν καρπούς, σε έναν αιώνα από τώρα, θα έχουν επιδράσει νευραλγικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά αυτό είναι φυσικά μόνο η κορυφή του (σωσμένου) παγόβουνου.

MΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ «ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ», ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η κατασκευή και η συντήρηση πυρηνικών εργοστασίων, καθώς και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, θα απαιτήσει ειδικευμένους εργαζόμενους, πολλαπλασιάζοντας τις θέσεις εργασίας σε αναρίθμητους τομείς από την κατασκευή και τα logistics μέχρι την έρευνα και την καινοτομία.

Το πολύτιμο δώρο της πυρηνικής σύντηξης είναι η δυνατότητα παραγωγής μεγάλου όγκου ενέργειας με ελάχιστους κινδύνους για αστοχίες ή ανεξέλεγκτες εκρήξεις. Είναι εν ολίγοις μία τεχνολογία «από το μέλλον», που έχει το δυναμικό να επαναπροσδιορίσει την οικονομία του κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΧΩΡΙΣ… ΓΕΦΥΡΑ

Πώς προχωρά η ενεργειακή μετάβαση το 2023 χωρίς το καύσιμο-γέφυρα; Απαντά η Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική…

Η μετάβαση προς αυτήν την τεχνολογία θα μειώσει σημαντικά την εξάρτηση από τον βιομηχανικά πρωτόγονο υδρογονάνθρακα, εξασφαλίζοντας μια φουτουριστική και αξιόπιστη πηγή ενέργειας.
Μόνο να υποθέσει μπορεί κανείς, πόσο θα αλλάξει η γεωπολιτική ισορροπία σε περιοχές που εξαρτώνται από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του εγχειρήματος αρκεί να αναλογιστεί πως η θερμοκρασία που επιτυγχάνεται στον πυρήνα κατά τη διάρκεια της πυρηνικής σύντηξης κυμαίνεται σε εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. Αυτή η υψηλή θερμοκρασία αντιστοιχεί στις συνθήκες που επικρατούν στον ήλιο και απαιτεί τεχνολογία υψηλής αντοχής και ακρίβειας.

H ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΤΗΞΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ, ΕΝΑ ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ, ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

Ένα κιλό καύσιμο πυρηνικής σύντηξης μπορεί να παράγει πολύ περισσότερη ενέργεια από έναν τόνο ορυκτών καυσίμων. Αυτή η υψηλή ενεργειακή πυκνότητα καθιστά την πυρηνική σύντηξη μια απίστευτα αποδοτική πηγή ενέργειας.

Παράλληλα, τα απόβλητα που παράγονται έχουν σύντομο χρόνο ημιζωής και απαιτούν λιγότερο χώρο για την αποθήκευσή τους. Αλλωστε η πυρηνική σύντηξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υδρογόνου, ένα καθαρό καύσιμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών με βάση την υδρογόνο.

Από κάθε άποψη, οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων που έχουν ήδη γίνει (βλ. ITER), όχι μόνο δικαιολογούνται αλλά σχεδόν επιβάλλονται, ώστε η ανθρωπότητα να περάσει στο επόμενο ιστορικό κεφάλαιο, πέρα και πάνω από τα ορυκτά καύσιμα, με τον τρόπο των αστεριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ