Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Το μετέωρο βήμα της μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη
Φωτ. Ekaterina Bolovtsova / Pexels
Η κακή αναλογία δικαστών - γραμματέων διατηρείται ενώ οι δικηγόροι θα χρειαστεί να κάνουν βουτιές στην solon/gov.grγια να βρίσκουν το πού δικάζουν. Όπως παρατηρούσε μελαγχολικά βετεράνος της δικηγορίας, «με το να μιλάμε για τις μεταρρυθμίσεις επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης, παραβλέπουμε την προβληματική ποιότητα των αποφάσεων, ενώ αυτό είναι που τελικά βαραίνει».

Με ικανήν πανηγυρικότητα δρομολογήθηκε η έναρξη ισχύος της – κατά δήλωσιν – ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης στον χώρο της Δικαιοσύνης, που επιχειρείται με τον νέο Δικαστικό Χάρτη (16 Σεπτεμβρίου η μεγάλη μέρα). Μετά από ομοβροντία παρουσιάσεων από τον Γιώργο Φλωριδη, το υπουργείο Δικαιοσύνης κατάρτισε (και γνωστοποίησε ευρύτερα) 19μελή Ομάδα Έργου «για την υλοποίηση των διατάξεων του Δικαστικού Χάρτη», όπου πέρα από τα πολιτικά στελέχη – υφυπουργός, Γραμματείς, υπηρεσιακοί/διευθυντές – συναντά κανείς μισή ντουζίνα συμβούλους Υπουργού/Υφυπουργού, με τεχνογνωσία μέχρι και για τις χρηματοδοτήσεις ΕΕ και τα κτιριακά. Ενώ άνοιξε/ανοίγει και πλατφόρμα ενημέρωσης: σ’ αυτήν, εξηγείται, θα μπορούν να τίθενται ερωτήματα ενδιαφερομένων για διευκρινήσεις, τα οποία «θα απαντώνται από την άνω Ομάδα Έργου» (gensecretary@justice.gov.gr, δίνεται και τηλέφωνο επικοινωνίας, αλλ’ ας μην βαραίνουμε τις λειτουργίες).

Εν τω μεταξύ, για καλωσόρισμα της νέας μεταρρύθμισης, καθολική απεργία των δικηγόρων – πάντως Αθηνών – έχει οργανωθεί για σήμερα Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, καθώς το δικηγορικό σώμα θεωρεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν θέλησε (ή δεν μπόρεσε) να ακούσει τις απόψεις εκείνων που… θα εφαρμόσουν τις πρόνοιες του Δικαστικού Χάρτη! Είχαν προηγηθεί ενημερωτικές διαδικασίες, με γεύση διαμαρτυρίας π.χ. του ΔΣΑ/Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ή και της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων.

Επειδή κάθε μη-εμπλεκόμενος στα γρανάζια της λειτουργίας της Δικαιοσύνης – της αληθινής στην Ελλάδα του 2024, όχι της ιδεατής! – μπορεί να σκεφθεί «αμάν πια! όλο αντίδραση, σε κάθε μεταρρυθμιστικό μέτρο», άλλωστε και ο Γ. Φλωρίδης την έχει επιλέξει αυτήν την προσέγγιση, σημειώστε π.χ. ως απόρροια της κεντρικής καινοτομίας του Χάρτη που είναι η ενοποίηση Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων («για επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης», μην ξεχνάμε) ήδη την ανακοίνωση του Πρωτοδικείου Πειραιώς ότι οι υποθέσεις Ειρηνοδικείου θα δικάζονται σε… αποθηκευτικούς χώρους. ή πάλιν αντίστοιχη ανακοίνωση του Πρωτοδικείου Κατερίνης (θυμίζουμε: Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα/η περιοχή Πρωτευούσης) ότι οι υποθέσεις Ειρηνοδικείου θα δικαστούν μέσα σε μια μέρα, οπότε οι εκεί δικηγόροι θα έχουν να δικάσουν δυο και τρεις και τέσσερεις υποθέσεις την ημέρα αυτή. Ευρύτερα, φαίνεται ότι η διάσταση της ενημέρωσης των διαδίκων, σε όσα περιφερειακά δικαστήρια δεν συνδέονται με την ψηφιακή πύλη solon/gov.gr η ενημέρωση θα γίνεται μέσω των Δικηγορικών Συλλόγων , με πολύ υπαρκτούς κινδύνους ερημοδικίας. 

Αν κανείς έχει την περιέργεια ή/και την αντοχή, μπορεί να διαβάσει πολύ πιο διεξοδικά και ουσιαστικά την τεχνικά διαφωτιστική ανάλυση του Γ. Γούλα στο NB Daily.

Όλα αυτά, πέρα από την βασική διάσταση της ανάθεσης στους (διαμιάς αναβαθμισμένους) Ειρηνοδίκες να εκδικάζουν αντικείμενα για τα οποία δεν έχουν αληθινή εμπειρία. Αλλά και την άλλη μαγική εικόνα: στο Πρωτοδικείο Αθηνών θα βλέπουμε να λειτουργούν πλέον 750 δικαστές αντί των έως τώρα περίπου 450: βελτίωση , λοιπόν, πρόοδος, επιτάχυνση απονομής κοκ. Έλα όμως που σε επίπεδο δικαστικών γραμματείων, και εκεί οι έως τώρα 450 θα γίνουν 750 με τις μεταφορές προσωπικού λόγω συγχωνεύσεων – οπότε το καίριο ζήτημα, δηλαδή η κακή αναλογία δικαστών:γραμματέων διατηρείται, απλώς μετατιθέμενη! Όσο για την καθημερινότητα των δικηγόρων, αυτοί θα χρειαστεί να κάνουν βουτιές στην solon/gov.grγια να βρίσκουν το πού δικάζουν.

Πάντως, όπως παρατηρούσε μελαγχολικά βετεράνος της μαχόμενης – έτσι αποκαλείται, για το καλό! – δικηγορίας, «με το να μιλάμε για τις μεταρρυθμίσεις επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης, παραβλέπουμε το άλλο: την προβληματική ποιότητα των αποφάσεων, το απρόβλεπτο, το εν τέλει μέχρι και τυχαίο. Ενώ αυτό είναι που τελικά βαραίνει». 

Οι μεταρρυθμιστές της εποχής Φλωρίδη, αυτό το γνωρίζουν. Συνειδητοποιούν, όμως, τι σημαίνει;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ