Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: H ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΤΑΚ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΕΚ

Το σήριαλ του ακινήτου στην Ελλάδα: H περιπέτεια των ΑΤΑΚ με τους ΚΑΕΚ
Φωτ. Sander Crombach/Unsplash
Ένα μικρό explainer για τη σημασία που έχει η ψηφιοποίηση των λειτουργιών του Ελληνικού Δημοσίου που σχετίζονται με τα ακίνητα και το σχέδιο διασύνδεσης των στοιχείων της ΑΑΔΕ με εκείνα του Κτηματολογίου.

Στην εποποιϊα της ψηφιοποίησης των λειτουργιών του Ελληνικού Δημοσίου – δηλαδή, στην ουσία, της αξιοποίησης του εργαλείου της ψηφιοποίησης ώστε να μπει κάποια τάξη στην χαρωπή (και βολική) ζούγκλα των νομικών σχέσεων, όπου πολίτες και Δημόσιο βρίσκονται απέναντι αλλά και όπου οι πολίτες ισορροπούν στις μεταξύ τους σχέσεις (περιορίζοντας την ένταση, το homo homini lupus) – το ακίνητο έχει ούτως ή άλλως καταλάβει κεντρικό ρόλο. Μπορεί να συζητούσαμε επί χρόνια και δεκαετίες τη διάσταση ζούγκλας, που την χαρακτηρίσαμε παραπάνω βολική γιατί ακριβώς επιτρέπει να διαιωνίζονται καταστάσεις και να «προχωράει η ζωή», μπορει να την ανακαλύψαμε αγριωπά όταν έβαλε τις φωνές η Τρόικα στα χρόνια των Μνημονίων χαρίζοντας μας ΕΕΤΗΔΕ, ΕΝΦΙΑ, συνεπώς διασταυρώσεις Ε9 και τα συναφή, όμως η διαφανοποίηση που φέρνει η δυνατότητα ψηφιακής αποτύπωσης δημιούργησε νέες προσδοκίες. Για να το εκφράσουμε με αρτικόλεξα, όπως πρέπει να γίνονται όλα στην εποχή μας, δημιούργησε προσδοκίες συμφωνίας των ΑΤΑΚ με τους ΚΑΕΚ. Εκεί άλλωστε φάνηκε να σκοντάφτει και η διαδικασία ψηφιοποίησης και «συνάντησης» ΑΑΔΕ με Κτηματολόγιο…

Ο ΑΤΑΚ/Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου είναι ο αριθμός με τον οποίο καταγράφονται δικαιώματα, με τα οποία δηλαδή συσχετίζονται άνθρωποι (επίδοξοι φορολογούμενοι…) με εμπράγματα δικαιώματά τους σε ακίνητα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία, συγκυριότητα) αλλά και με χρήσεις (ιδιοκατοίκηση, φιλοξενία, αστική μίσθωση, βραχυχρόνια μίσθωση, κενό, επαγγελματική μίσθωση, μίσθωση αγροτεμαχίου…). Ο ΚΑΕΚ/Κωδικoς αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου είναι ο άλλος αριθμός, εκείνος που υποδηλώνει μονοδιάστατα – ελπίζει κανείς –  συγκεκριμένα ακίνητα, με πλήρη περιγραφή και ταυτισμένα με τα όριά τους στον χάρτη ή/και αποτυπωμένα (στο μεγαλύτερο πλήθος) ως οριζόντιες ιδιοκτησίες στις αστικές περιοχές.

Η συζήτηση που είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό για την σωστή ψηφιοποίηση αυτών των – πελώριων – αρχείων είχε επικεντρωθεί σε μια διάσταση χαρακτηριστική της Ελληνικής πραγματικότητας: πώς οι διασταυρώσεις θα αποκαλύψουν ανακρίβειες/αποκρύψεις. πώς θα αναβαθμιστεί ο έλεγχος, μετά τις αλλεπάλληλες διαδικασίες νομιμοποίησης, ταυτοποίησης κοκ. Η άλλη, εξαιρετικά σημαντική διάσταση – εκείνη της προσαρμογής των δηλωμένων ακινήτων (Κτηματολόγιο) και δικαιωμάτων (Ε9 κοκ) στην πραγματική κατάσταση – έχει συζητηθεί λιγότερο, αν και μυριάδες είναι εκείνοι που έχουν ταλαιπωρηθεί ή ακόμη και βρεθεί με αδυναμία ή πάντως με δυσχέρεια μεταβίβασης. Βετεράνοι συμβολαιογράφοι μας περιέγραφαν πώς διαδοχικές προσπάθειες ρύθμισης εκκρεμοτήτων, οι οποίες γίνονταν ακριβώς για να λύσουν προβλήματα, κατέληξαν να δημιουργούν νέες γενιές αδιεξόδων…

Για να συνεχίσουμε, τώρα, αυτή την απόπειρα explainer, είχαμε δει προ ημερών πώς η διασύνδεση των στοιχείων της ΑΑΔΕ με εκείνα του Κτηματολογίου φάνηκε να εγκαταλείπεται. Μια διευκρίνηση που αλιεύσαμε στην συνέχεια των πραγμάτων, διαμορφώνει μια περισσότερα υποσχόμενη εικόνα: επειδή οι ψηφιακές προσεγγίσεις/λύσεις των δυο δεν έλεγαν να «συμφωνήσουν», επελέγη το να προχωρήσει κάθε φορέας χωριστά την ολοκλήρωση της ψηφιακής του λύσης – και εν συνεχεία, με την βοήθεια άλλωστε της όλο και πιο προχωρημένες και προσαρμοστικής τεχνολογίας, να εξασφαλισθεί η λειτουργική διεπαφή των δυο. Να συμφωνήσουν δηλαδή ΑΤΑΚ με ΚΑΕΚ.

Έτσι, λοιπόν, η ΑΑΔΕ μεταθέτει μεν χρονικά την ολοκλήρωση του δικού της έργου κατά ένα 6μηνο. Aλλά δεν αποσυμπλέκει από το Κτηματολόγιο, όταν εκείνο θα έχει ολοκληρώσει την δική του διαδρομή. Με δεδομένο ότι – παραμένοντας στον τομέα των ακινήτων – την περασμένη χρονιά σημείωσε σχεδόν 65% αύξηση η ψηφιακή βεβαίωση φόρων, ή πάλι ότι οι ψηφιακές δηλώσεις δια του myProperty αυξήθηκαν κατά 73,5% (400.000 περιπτώσεις) καθώς και ότι σε 90.000 περιπτώσεις αγοραπωλησιών η επακόλουθη δήλωση Ε9 έγινε επίσης ψηφιακά, δύσκολα θα αρνηθεί κανείς ότι η ολοκλήρωση της κάλυψης των ακινήτων από την ΑΑΔΕ έχει την λογική της.

Με την τελική διασύνδεση με το Κτηματολόγιο να συνεχίσει να αποτελεί ευχή/προσδοκία. (Και, βέβαια, να μην δούμε κάποια στιγμή ασυμβατότητα συστημάτων όπως στις ανά το Δημόσιο ψηφιακές προσπάθειες παλαιότερων εποχών).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ