Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ESG

Πόλος έλξης για τους επενδυτές οι καλές επιδόσεις σε θέματα ESG

Λεωνίδας Κανελλόπουλος, Chief Sustainability Officer Ομίλου ΤΙΤΑΝ

Οικονομική Επιθεώρηση, Ιούνιος 2022, τ.1019

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

συνέντευξη στον Χάρη Σαββίδη

Ο όμιλος TITAN υπήρξε πρωτοπόρος σε κοινωνικές δράσεις στη χώρα μας. Τώρα που πλέον είναι… της μόδας οι δράσεις ESG, εσείς πού προσανατολίζεστε; 

Η δέσμευση για βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής μας. Το 2021 θέσαμε νέους, ακόμα πιο φιλόδοξους, στόχους ESG. Οι στόχοι αυτοί διέπονται από τις αρχές της καλής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και της επιχειρηματικής ηθικής, και εστιάζουν σε τέσσερις περιοχές προτεραιότητας, που έχουν καθοριστεί ως ουσιώδεις από τους συμ-μετόχους μας: ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα και ψηφιακός μετασχηματισμός, εργασιακό περιβάλλον που ενθαρρύνει την εξέλιξη, θετικό αποτύπωμα στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε και υπεύθυνη εφοδιαστική αλυσίδα.

Μεταξύ άλλων, σκοπεύουμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 35% έως το 2030, σύμφωνα με το όραμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και των συνεργατών μας, συνεχίζουμε τις εντατικές μας προσπάθειες, επιδιώκοντας επιδόσεις που θα μας κατατάσσουν μεταξύ των τριών κορυφαίων επιχειρήσεων στον κλάδο μας. Με πολλαπλές δράσεις ενισχύουμε περαιτέρω την κουλτούρα ίσων ευκαιριών που έχουμε αναπτύξει, δημιουργώντας ένα συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα. Παράλληλα, ενισχύουμε τις δραστηριότητές μας και τους ανθρώπους μας σε όλο τον κόσμο ώστε να μπορούν να συνεισφέρουν στην ευημερία των τοπικών κοινοτήτων. Αξιοποιούμε τους φυσικούς πόρους με υπευθυνότητα, ενώ ενθαρρύνουμε και τους προμηθευτές μας να ενσωματώνουν κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης στις επιχειρηματικές τους αποφάσεις και τις καθημερινές συμπεριφορές τους.

Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί μέσα σε έναν χρόνο έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο σε όλες τις περιοχές προτεραιότητας χάρη στις ουσιαστικές προσπάθειες, την καινοτόμο σκέψη και την προσήλωση των ανθρώπων μας. Δεν εφησυχάζουμε όμως, καθώς η βιώσιμη ανάπτυξη και η δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τους πελάτες μας, τις τοπικές κοινότητες, τους εργαζομένους μας και όλους τους συμ-μετόχους μας δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά μαραθώνιος.

Αν έπρεπε να επιλέξετε μία μόνο δράση, θα ήταν στο πλαίσιο του E(nvironment), του S(ocial) ή του G(overnance); 

Οι τρεις πυλώνες –οι τρεις πτυχές του όρου «βιωσιμότητα»– είναι αναπόφευκτα άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Η επίτευξη ενός στόχου συνήθως απαιτεί πληθώρα δράσεων, όχι μόνο σε έναν πυλώνα, αλλά σε δύο ή και τρεις ταυτόχρονα. Σκεφτείτε για παράδειγμα τον στόχο του «net zero», δηλαδή της δέσμευσης για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050, κάτι που αποτελεί μονόδρομο, τόσο για την εταιρεία και τον κλάδο μας όσο και για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη.

Για να επιτευχθεί αυτός ο τόσο κρίσιμος στόχος, χρειάζονται ισχυρή διακυβέρνηση, με ηγεσία και οργανωτική δομή που να τον υποστηρίζει, αλλά και δράσεις τόσο στο περιβαλλοντικό όσο και στο κοινωνικό πεδίο, όπως επενδύσεις για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά την παραγωγή, συμμετοχή σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών και πράσινων προϊόντων, συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς, ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, καθώς και πολλές άλλες δράσεις που ενθαρρύνουν τις τοπικές κοινότητες και ένα ευρύτερο επιχειρηματικό οικοσύστημα να αναλάβουν αντίστοιχες δεσμεύσεις και να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου.

Με οδηγό τους επιστημονικά επικυρωμένους στόχους μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δρούμε μεθοδικά και με αποφασιστικότητα υλοποιώντας ένα ολοκληρωμένο πλάνο δράσεων κι επενδύσεων. Χαρακτηριστική του ουσιαστικού αντικτύπου που θα έχουν αυτές στο ανθρακικό μας αποτύπωμα είναι η εγκατάσταση προασβεστοποιητή στο εργοστάσιό μας στη Βοιωτία. Ο νέος αυτός εξοπλισμός θα επιτρέψει την αυξημένη χρήση εναλλακτικών –φιλικών προς το περιβάλλον– καυσίμων, οδηγώντας στην αποφυγή εκπομπής 450.000 τόνων CO2 ετησίως. H μείωση αυτή είναι ισοδύναμη με την απόσυρση 160.000 συμβατικών, ρυπογόνων αυτοκινήτων και την αντικατάστασή τους με αντίστοιχο αριθμό ηλεκτρικών.

Οι δράσεις ESG έρχονται να υποκαταστήσουν τον ρόλο που έπαιζε το κράτος όταν του το επέτρεπαν τα φορολογικά έσοδα; 

Μια εταιρεία δεν υποκαθιστά με τις δράσεις της το κράτος και δεν λειτουργεί «ανταγωνιστικά» προς αυτό. Σε συνεργασία με τους συμ-μετόχους της, περιλαμβανομένων και των τοπικών αρχών, μπορεί να συμβάλει στην πρόοδο και εξέλιξη της κοινωνίας δρώντας συμπληρωματικά και ενισχύοντας τις κρατικές προσπάθειες, ειδικά σε στιγμές κρίσης, όπως αυτή των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα το προηγούμενο καλοκαίρι. Σε αυτές τις στιγμές, όπου ο χρόνος αντίδρασης είναι καταλύτης μιας θετικής ή αρνητικής εξέλιξης, τα γρήγορα αντανακλαστικά των εταιρειών μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ο ΤΙΤΑΝ, μαζί με το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, αφουγκραζόμενος την ανάγκη της κοινωνίας, έσπευσε να συνδράμει με δράσεις αποκατάστασης περιβάλλοντος και προστασίας από τις πυρκαγιές ύψους 1 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχο ποσό διατέθηκε από το Ίδρυμα Κανελλοπούλου με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού για την προμήθεια πρόσθετου νοσοκομειακού εξοπλισμού. Παράλληλα, ως όμιλος ΤΙΤΑΝ, αναλάβαμε πρωτοβουλίες για την προστασία των εργαζομένων, συνεργατών και κοινοτήτων μας από τις συνέπειες της πανδημίας στις διάφορες χώρες όπου έχουμε παρουσία.

Στον Τιτάνα χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και ανοιχτής επικοινωνίας με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να κατανοούμε τις ανάγκες τους και να δρούμε στοχευμένα εκεί όπου αντιλαμβανόμαστε πως οι δράσεις μας θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο. Μόνο το 2021 αναλάβαμε διεθνώς 142 πρωτοβουλίες στις τοπικές κοινωνίες μας, οι οποίες ωφέλησαν, είτε άμεσα είτε έμμεσα, περισσότερους από 400 χιλιάδες ανθρώπους. Μεταξύ άλλων, συνεχίσαμε τις δράσεις μας για την ενίσχυση της συμπερίληψης και της «απασχολησιμότητας» των νέων, ενώ φροντίσαμε τα δύο τρίτα των συνολικών δαπανών μας να διατεθούν σε τοπικούς προμηθευτές και στις τοπικές κοινότητες.

Οι δράσεις ESG έχουν αποτύπωμα στις καθαρά οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών; 

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για «πράσινες και υπεύθυνες επενδύσεις» και η χρήση ειδικών δεικτών και κριτηρίων αξιολόγησης των εισηγμένων εταιρειών σε θέματα ESG αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Τουλάχιστον μακροπρόθεσμα, όλα δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις με καλές επιδόσεις σε θέματα ESG και διαφάνεια στην επικοινωνία θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην προσέλκυση κεφαλαίων και θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τους επενδυτές.

Στον Τιτάνα, παρακολουθούμε με αισιοδοξία τη στροφή των επενδυτών προς τις «πράσινες και υπεύθυνες επενδύσεις», καθώς η δέσμευσή μας στη βιώσιμη ανάπτυξη είναι διαχρονική και εμπεδωμένη στη στρατηγική μας. Αντιμετωπίζουμε προληπτικά πιθανούς κινδύνους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τα οικονομικά μας αποτελέσματα και αξιοποιούμε με επιχειρηματικό πνεύμα και προσήλωση στη βιώσιμη ανάπτυξη τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Για την επίτευξη της μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, αναζητούμε επιχειρηματικές ευκαιρίες και σε συναφείς αλυσίδες αξίας, όπως είναι η διαχείριση αποβλήτων και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ταυτόχρονα, δημιουργούμε πρόσθετη αξία για τους πελάτες μας, προσφέροντάς τους πιο βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε σε μεγαλύτερη κλίμακα και τις πρωτοπόρες ψηφιακές καινοτομίες μας και να αξιοποιούμε τις δυνατότητες των ψηφιακών δεδομένων για να βελτιώνουμε συνεχώς τις λειτουργικές μας επιδόσεις, την ανταγωνιστικότητά μας και την εμπειρία των πελατών μας. Όλες αυτές οι δράσεις θεωρούμε ότι θα συμβάλουν στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους και τους συμ-μετόχους μας.

Οι δράσεις ESG είναι μόνο για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ή αφορούν και τις μικρομεσαίες, δηλαδή το 99% της ελληνικής οικονομίας; 

Κάθε οικονομική δραστηριότητα επιδρά στον άνθρωπο, στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Αυτό που διαφέρει είναι το μέγεθος της επίδρασης που έχει ένας μεγάλος οργανισμός σε σχέση με έναν μικρότερο. Όμως η μετάβαση σε έναν καλύτερο, πιο πράσινο και πιο συμπεριληπτικό κόσμο είναι συλλογική υπόθεση, στην οποία πρέπει να συμμετέχουμε όλοι. Και αυτή η ίδια η μετάβαση είναι που φέρνει ευκαιρίες σε όσους συμβάλλουν σε αυτήν. Ευκαιρίες όπως είναι η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, οι δυνατότητες επέκτασης σε νέες αγορές και η αύξηση της πελατειακής βάσης.

Αναγνωρίζοντας τη δύναμη της συνεργασίας, ο όμιλός μας έχει μακρά παράδοση στη σύμπραξη με άλλες επιχειρήσεις για τη μεταφορά της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας του σε θέματα βιωσιμότητας μέσα από τη συμμετοχή του σε συλλογικές δράσεις (μέσω τοπικών και περιφερειακών επιχειρηματικών συνδέσμων, κλαδικούς φορείς και εθνικά δίκτυα βιώσιμης ανάπτυξης). Πρόσφατα, αναλάβαμε ενεργό ρόλο στην κατάρτιση του πρώτου διεθνώς κλαδικού Οδηγού για την ένταξη κριτηρίων βιωσιμότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα του κλάδου παραγωγής τσιμέντου και δομικών υλικών.

Στις τοπικές δραστηριότητές μας, με στόχο μια βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα, μοιραζόμαστε τη διεθνή εμπειρία μας και ενδυναμώνουμε τους προμηθευτές μας για την υιοθέτηση των αρχών ESG. Τους ενθαρρύνουμε για την ανάληψη δράσης σε ουσιώδη θέματα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κυκλική οικονομία, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουμε ότι, έως το 2025, το 70% των κύριων προμηθευτών μας θα πληροί τα πρότυπα του Τιτάνα για θέματα ESG.


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα. Είναι Chief Sustainability Officer, Director of Corporate Affairs και εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΤΙΤΑΝ. Από το 2012 έχει αναλάβει διάφορους ρόλους στην Οικονομική Διεύθυνση και τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ομίλου, ενώ έχει διατελέσει Διευθυντής Εκμετάλλευσης του Κλάδου Τσιμέντου Ελλάδος. Έχει επίσης εργασθεί στη Separation Technologies LLC και στην Alpha Bank. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΟΒΕ και του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/JA Greece. Σπούδασε οικονομικά στο Χάρβαρντ και αποφοίτησε μετ’ επαίνου. Είναι κάτοχος πτυχίου ΜΒΑ από το INSEAD, από το οποίο έλαβε το βραβείο Henry Ford II για την υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση στο έτος του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ